Syyrian jälkipuinti: May parlamentin eteen, Yhdysvalloilta lisää Venäjä-pakotteita

JASON SZENES
Syyrian jälkipuinti: May parlamentin eteen, Yhdysvalloilta lisää Venäjä-pakotteita

Yhdysvaltojen YK-lähettiläs Nikki Haley kertoi viikonloppuna, että Yhdysvallat aikoo määrätä lisää pakotteita Venäjää vastaan.

Siiri Welling

Viikonlopun aikana maailmalla on sekä kiitetty että kritisoitu Yhdysvaltojen, Britannian ja Ranskan yhdessä Syyriaan tekemiä iskuja. Yhdysvalloissa iskua ovat kiitelleet ja kritisoineet sekä demokraatit että republikaanit. Kiittelijät ovat onnitelleet presidentti Donald Trumpia siitä, että tämä piti iskut kohdennettuina. Osa demokraatti- ja republikaaniedustajista on sitä mieltä, että Trumpin olisi pitänyt konsultoida kongressia iskujen osalta.

–Trump ei ole kuningas, hän on presidentti. Hänen pitäisi kysyä kongressilta lupaa aloittaa sota. Kuten lähettiläs Haley sanoi, he (Trump) ovat seuranneet näitä kemiallisin asein tehtyjä hyökkäyksiä kuukausia. Heillä olisi siten ollut myös aikaa pyytää kongressilta lupaa, totesi demokraattisenaattori Tim Kaine sunnuntaina.

Yhdysvallat kertoi viikonloppuna olevansa valmis uusiin iskuihin. Lisäksi maan YK:n lähettiläs Nikki Haley kertoi CBS:lle, että maa aikoo kohdistaa Venäjään uusia pakotteita, jotka astuvat voimaan maanantaina. Pakotteet kohdistuvat venäläisiin yrityksiin, joilla on yhteyksiä Syyrian presidentti Bashar al-Assadiin.

Venäjän mukaan pakotteet eivät tule aiheuttamaan Venäjälle ongelmia.

–Ne tekevät enemmän haittaa Yhdysvalloille ja Euroopan unionille, totesi Venäjän parlamentin ylähuoneen puolustusvaliokunnan varapuheenjohtaja Jevgeni Serebrennikov uutistoimisto RIA Novostille.

Tämän lisäksi Venäjän presidentti Vladimir Putin on varoittanut länsivaltioita uusista iskuista. Sen mukaan lännen johtamat uudet iskut voisivat johtaa kaaokseen kansainvälisissä suhteissa. Putin keskusteli lännen tekemistä iskuista Iranin presidentin Hassan Rouhanin kanssa viikonloppuna. Putin ja Rouhani ovat todenneet, että länsimaiden iskut ovat vaikeuttaneet poliittisen ratkaisun syntymistä Syyriassa, kerrotaan Kremlistä.

Britanniassa puolestaan pääministeri Theresa Mayn odotetaan kohtaavan tänään maanantaina parlamentin. Oppositiopuolueiden mukaan Mayn olisi pitänyt hyväksyttää ilmaisku Britannian parlamentilla. Oppositiopuolue Labourin puheenjohtaja Jeremy Corbin on myös vaatinut lakimuutosta, joka vastaisuudessa estäisi hallitusta toteuttamasta iskuja ilman parlamentin hyväksyntää. Hallitus on toistaiseksi torpannut vaatimukset ja todennut, että iskut olivat oikeutettua humanitääristen syiden vuoksi. Niiden tarkoitus ei ollut puuttua Syyrian sodan kulkuun, vaan "sanoa ei barbaariselle voimankäytölle", totesi ulkoministeri Boris Johnson BBC:lle viitaten viikko sitten Syyriassa tehtyyn kaasuiskuun.

Britanniassa pääministerin ei lain mukaan tarvitse konsultoida parlamenttia ennen sotilaallisten toimien aloittamista, vaikka niin on käytännössä tehty vuodesta 2003 lähtien.

Ranskassa keskustelut ovat samansävyisiä kuin Britanniassa ja Yhdysvalloissa. Ranskan parlamentin alahuone keskustelee iskusta maanantai-iltana. Kansanedustajat lähinnä ilmaisevat näkemyksensä. Ranskassa presidentti Emmanuel Macronin valtuuttamia iskuja on kritisoinut oikeistopopulistisen Kansallinen rintama -puolueen puheenjohtaja Marine Le Pen sekä Konservatiiviset tasavaltalaiset -puolueen puheenjohtaja Laurent Wauquiez. Wauquiezin mukaan iskut ovat olleet hyödyttämiä ja Macronin pitäisi keskittyä terrorismin vastaiseen taisteluun. Le Pen puolestaan on epäillyt, että iskut voisivat vielä kääntyä Ranskan omia etuja vastaan.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös