Senaattori: Trump käytti tapaamisessa toistuvasti persläpi-ilmausta

Vertaus herätti vastalauseita kotimaassa ja ulkomailla

SHAWN THEW
Senaattori: Trump käytti tapaamisessa toistuvasti persläpi-ilmausta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump maahanmuuttoaiheisessa tapaamisessa. Kuvassa myös Dick Durbin ja Steny Hoyer.

STTWashington

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump käytti maahanmuuttoa käsitelleessä tapaamisessa useaan otteeseen vertausta persläpi, sanoo kokouksessa mukana ollut demokraattisenaattori Dick Durbin uutiskanava MSNBC:lle.

Aiemmin Trump antoi ymmärtää, ettei olisi sanonut kohua nostattanutta kommentia. Trump kertoi Twitterissä käyttäneensä kyseisessä tapaamisessa kovaa kieltä, mutta ei sellaista, kuin on raportoitu.

New York Timesin ja Washington Postin lähdetietojen mukaan Trump kysyi Valkoisessa talossa järjestetyssä tapaamisessa, miksi Yhdysvallat ottaa maahanmuuttajia "persläpimaista". Trumpin on kerrottu viitanneen Afrikan maihin ja Haitiin.

Tapaamisessa keskusteltiin muun muassa sopimuksesta, joka antaa lapsina laittomasti maahan muuttaneille ihmisille suojelua Yhdysvalloissa.

Trumpin kerrotaan vihjanneen myös, että Yhdysvaltojen pitäisi ottaa enemmän maahanmuuttajia Norjan kaltaisista maista.

Lähteiden mukaan Trumpin kommentit saivat paikalla olleet lainsäätäjät hämmentyneiksi.

Lehtitiedot Trumpin kommentista herättivät raivostuneita kommentteja eri puolilla maailmaa. YK kuvaili maahanmuuttokommenttia järkyttäväksi ja häpeälliseksi sekä rasistiseksi.

–  Olen pahoillani, mutta sitä ei voi kuvailla muuten kuin sanalla "rasistinen", sanoi YK:n ihmisoikeusvaltuutetun toimiston tiedottaja Rupert Colville.

Afrikan unioni: loukkaavaa, järkyttävää

Yli viittäkymmentä Afrikan maata edustava Afrikan unioni (AU) kuvaa Trumpin väitettyä persläpi-vertausta "loukkaavaksi ja järkyttäväksi".

Vertaus myös uhmaa hyväksyttyä käyttäytymistä ja käytäntöä, sanoo AU:n puheenjohtajan tiedottaja Ebba Kalondo.

Botswana puolestaan kutsui maassa olevan Yhdysvaltain-suurlähettilään kuultavaksi. Tilaisuudessa Botswana esitti tyytymättömyytensä Yhdysvaltain presidentin väitettyyn ilmaisuun, kertoi Botswanan ulkoministeriö Twitterissä.

Haitin hallitus sanoi olevansa "syvästi raivostunut ja järkyttynyt Trumpin "rasistisia" kommentteja koskevista tiedoista. Jos tiedot pitävät paikkansa, ne kuvastavat hallituksen mielestä "rasistisia" näkemyksiä Haitista.

Asiaan otti kantaa myös muun muassa kenialaissyntyinen juoksija Bernard Lagat, joka sai Yhdysvaltain kansalaisuuden 2004.

–  Olen Afrikaksi kutsutun loistavan maanosan poika. Minun perintöni on syvään juurtunut kenialaiseen taustaani. Afrikka EI ole #shithole herra Trump, Lagat sanoi tviitissään.

Moitteita molemmista puolueista

Myös Yhdysvalloissa persläpi-vertaus on herättänyt arvostelua. Demokraattien mielestä Trumpin herja viittaa siihen, että hän on maahanmuuttovastainen tai jotain pahempaa.

–  Olemme aina tienneet, että presidentti Trump ei pidä tietyistä maista tulevista ihmisistä tai tietynvärisistä ihmisistä, sanoi kongressiedustaja Luis Gutierrez.

–  Nyt voimme sanoa sataprosenttisella varmuudella, että presidentti on rasisti, joka ei jaa niitä arvoja, jotka ovat perustuslaissamme, hän jatkoi.

Myös jotkut republikaanit ovat ilmaisseet tyytymättömyytensä vertaukseen.

Kongressiedustaja Mia Love luonnehti vertausta "epäystävälliseksi" ja "erimielisyyttä aiheuttavaksi" ja vaati anteeksipyyntöä. Love on syntyperältään haitilainen.

Republikaanien ainoa musta senaattori Tim Scott puolestaan sanoi, että jos Trump on käyttänyt noita sanoja, se on "masentavaa".


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Asiaa asiasta,ei sen kummempaa.Mielipiteensä kullakin.

  • Nimetön

    Jos trumpin sanomiset häiritsee jotain,niin kannattaa mennä sanomaan hänelle henkilökohtaisesti.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös