Pullistelu ydinasenapilla jatkoi Trumpin vanhaa linjaa - kuinka nopeasti ydinase voidaan todellisuudessa laukaista?

Tutkija: Trumpin tviitit suunnattu omille kannattajille - ei kannata ottaa liian vakavasti

Bruce R. Bennett
Pullistelu ydinasenapilla jatkoi Trumpin vanhaa linjaa - kuinka nopeasti ydinase voidaan todellisuudessa laukaista?
Heta Hassinen, jussi lankinenWashington

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump jatkoi keskiviikkona vanhalla linjallaan vertailemalla Twitterissä ydinasenappeja.

–  Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un on juuri sanonut, että hänellä on ydinnappi pöydällään joka hetki. Voisiko joku hänen heikentyneestä ja nälkiintyneestä hallinnostaan kertoa hänelle, että myös minulla on ydinnappi, mutta se on paljon suurempi ja voimakkaampi kuin hänen, ja minun nappini toimii, Trump tviittasi.

Kim julisti uudenvuoden puheessaan pitävänsä aina pöydällään ydinaselaukaisupainiketta.

Huomiota herättänyt kommentti on samaa sarjaa aiempien rakettimies- ja "tulta ja raivoa" -heittojen kanssa, arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Ville Sinkkonen.

–  Trumpin tviittiä ei kannata ottaa liian vakavasti.

Hän arvioi, että uhittelevat tviitit on osaltaan kohdistettu Trumpin omalle kannattajakunnalle.

–  On tarve osoittaa, että hän on vahva johtaja. Tällä kertaa hän osoittaa sen sillä tavalla, että hänellä on isompi ydinasenappi.

Trumpin tviittailussa on myös epäjohdonmukaisuutta, Sinkkonen huomauttaa. Ennen ydinasenappitviittiä Trump oli tviitannut Etelä- ja Pohjois-Korean keskusteluyhteyden avautumisesta käyttäen hillitympää kieltä.

Yhdysvaltojen linjaa tulkitessa Sinkkonen kehottaa seuraamaan myös Yhdysvaltojen muiden instituutioiden, kuten maan ulkoministeriön, ulostuloja. Esimerkiksi ministeriön tuoreessa lehdistötilaisuudessa Pohjois-Korean johtajan Kim Jong-unin esittämää neuvottelutarjousta ei pidetty järin uskottavana.

–  Ulkoministeriön kommentti ilmentää ehkä paremmin hallinnon laajempaa linjaa, ja Trump sitten ampuu retorisesti vielä vähän kovemmin, Sinkkonen sanoo.

Ydinasetta ei laukaista helposti

Trumpin puheista huolimatta Yhdysvaltojen ydinaseen laukaisu on huomattavasti yhtä napinpainallusta monimutkaisempaa. Uutiskanava CNBC avasi jutussaan moniportaista laukaisuprotokollaa elokuussa sen jälkeen, kun Trump oli uhkaillut Pohjois-Koreaa "tulella ja raivolla". Kanavan haastatteleman asiantuntijan Bruce Blairin mukaan Yhdysvallat pystyy tarvittaessa saamaan ydinaseensa laukaistaviksi noin viidessä minuutissa.

Käytännössä ydinaseita ei olisi koskaan tarve laukaista viidessä minuutissa, sillä ydinaseiden sijoittaminen sukellusveneisiin ja liikkuville alustoille on taannut sen, että Yhdysvallat pystyisi aina kostamaan tuhoisasti sitä vastaan tehdyn ydiniskun.

Kahdeksanvaiheiseen prosessiin kuuluu muun muassa presidentin neuvottelu korkea-arvoisen sotilasasiantuntijan kanssa sekä huolella salattujen viestien ja koodien lähettelyä. Sen päätteeksi yksittäisistä ydinaseista vastaavat sotilaskomentajat maalla ja merellä laukaisevat aseet yhtäaikaisesti.

Esimerkiksi presidentti Richard Nixonin kauden loppuvuosina, jolloin Nixon vaikutti epävakaalta, puolustusvoimien silloinen komentaja James Schlesinger lisäsi protokollaan vielä ylimääräisen, epävirallisen mutkan. Hän käski sotilaskomentajia varmistamaan komennon ydinaseiden käytöstä vielä itseltään tai puolustusministeri Henry Kissingeriltä ennen laukaisua.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös