Populisteille ennustetaan voittoa EU-vaaleissa – Ryhmien keskinäinen liittoutuminen on vaikeaa, arvioi parlamentin tutkimusjohtaja

Euroopan parlamentin vaalit ovat tällä kertaa historialliset, kun perinteiset valtapuolueet eivät ennusteiden mukaan saavuta enemmistöä 751-jäsenisessä parlamentissa. Ne tarvitsevat ensi kertaa apupuolueita.

OMER MESSINGER

Pekka Mauno

Populistiset oikeistolaiset ja kansallismieliset puolueet näyttävät mielipidekyselyjen perusteella saavan niin paljon lisää paikkoja Euroopan parlamentin vaaleissa, että kahden perinteisen valtapuolueen EPP:n (Euroopan kansanpuolue) ja S&D:n (Euroopan sosialistien ja demokraattien ryhmä) enemmistö jää saavuttamatta.

Se, kuinka hyvin keskenään varsin erilaiset, kansallismieliset ryhmät pystyvät yhteistyöhön, ei ole etukäteen tiedossa.

– Ne voivat saada jopa 30 prosenttia äänistä, mutta sitä, millaiseen yhteistyöhön he pystyvät, on vaikea ennustaa. Toisaalta parlamentin nykyinen populistiryhmittymä (ECR) näyttää menettävän paikkoja, sanoo Philipp Schulmeister. Hän johtaa parlamentin mielipidetutkimuksia tekevää osastoa.

Kansallismieliset voivat nousta toiseksi suurimmaksi ryhmäksi

Euroopan parlamentin mielipidetutkimuksia tekevä yksikkö yhdessä mielipidetutkimuksia tekevän Kantarin kanssa on tehnyt ennusteen 751-jäsenisen parlamentin paikkajaosta. Ennuste perustuu EU:n 28 jäsenmaassa tehtyihin mielipidetutkimuksiin.

Niiden mukaan populistiset, kansallismieliset puolueet voivat nousta toiseksi suurimmaksi poliittiseksi ryhmäksi S&D:n ohi.

– EPP ja S&D menettävät enemmistön, ja ensi kertaa euroskeptiset voivat nousta toiseksi suurimmaksi ryhmäksi, sanoo Schulmeister.

Eurovaalien ennakoitu tulos on sikäli yllättävä, että EU-maiden kansalaisista 61 prosenttia pitää maansa EU-jäsenyyttä hyvänä asiana ja peräti kaksi kolmasosaa vastaa, että heidän kotimaansa on hyötynyt EU-jäsenyydestä.

Edellisen kerran yhtä korkeita kannatusprosentteja on mitattu vuonna 1983. Tulokset ovat parlamentin tämän kevään Eurobarometrikyselystä.

Parlamentin tutkimustoimisto on selvittänyt myös, mitkä teemat kiinnostavat äänestäjiä. Viimeisimpien kyselyiden mukaan talouden kasvu ja ilmastonmuutosta ehkäisevät toimet ovat nousussa. Sen sijaan maahanmuuttoon ja terrorismin torjumiseen liittyvät asiat eivät enää ole kärkipäässä.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Populisteille tulee jättivoitto.
    Rinne tuhosi äänestäjien PS puolueen äänten arvot .
    Mutta nyt PS saa suurimman voiton Eurovaaleissa ja SDP putoaa pois

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös