Päiväntasaajan Guinean hallinto kertoo estäneensä vallankaappauksen

Jouluaattoinen yritys estettiin Kamerunin turvallisuuspalvelun avulla

STTMalabo

Länsi-Afrikassa sijaitsevan Päiväntasaajan Guinean hallinto kertoo estäneensä vallankaappauksen, jonka tarkoitus oli syrjäyttää presidentti Teodoro Obiang Nguema. Maan turvallisuusministerin Nicolas Obama Nchaman radiossa lukeman lausunnon mukaan vallankaappausta yritettiin jouluaattona ja se estettiin naapurimaa Kamerunin tiedustelupalvelun avulla.

Päiväntasaajan Guinean hallinnon mukaan vallankaappausyrityksen takana olivat presidentti Obiangin poliittiset vastustajat ja se yritettiin toteuttaa ulkomaalaisten palkkasoturien avulla. Oppositio on kiistänyt tietävänsä mitään yrityksestä.

Nelisenkymmentä ihmistä otettiin kiinni kaappauksen yrittämisestä Kamerunin vastaisella rajalla joulun jälkeen. Uutistoimisto AFP:n tietolähteiden mukaan myös Päiväntasaajan Guinean Tshadin-lähettiläs on pidätetty kaappaukseen liittyen.

Obiang on Afrikan pisimpään hallinnut valtionpäämies. Hän nousi valtaan 38 vuotta sitten syrjäyttämällä setänsä, jonka hän sittemmin teloitutti. Obiangia on valtakautensa aikana syytetty muun muassa vaalivilpistä, korruptiosta ja opposition väkivaltaisesta tukahduttamisesta.

Päiväntasaajan Guinea on Espanjan entinen siirtomaa. Suurista öljyvaroista huolimatta valtaosa maan kansalaisista elää köyhyydessä.

Maassa yritettiin vallankaappausta palkkasoturien avulla myös vuonna 2004. Silloin sen takana tulkittiin olleen joukko brittirahoittajia. Muun muassa Britannian entisen pääministerin Margaret Thatcherin poika Mark Thatcher tuomittiin Etelä-Afrikassa sakkoihin kaappauksen rahoittamisesta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös