Pääministeri Sipilä: Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka vaikutti rajusti Saksan vaalitulokseen

Matti Hautalahti
Pääministeri Sipilä: Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka vaikutti rajusti Saksan vaalitulokseen

Pääministeri Juha Sipilän mukaan maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen nousun on iso muutos Saksan politiikkaan.

STT

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka vaikutti rajusti Saksan vaalitulokseen, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Sipilän mukaan maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen nousun on iso muutos Saksan politiikkaan. Sipilä ei kuitenkaan usko, että AfD otetaan hallitusneuvotteluihin.

–  En usko, että tulee mitään suuria muutoksia, mutta kyllähän tämä iso muutos on Saksan politiikassa ja se tulee tietyllä tavalla vaikuttamaan ja keskusteluttamaan. Kyllä tämä selvä viesti sieltä suunnasta on, Sipilä sanoi STT:lle.

Sipilän mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel jatkaa vahvana tuloksesta huolimatta. Merkelin kristillisdemokraatit (CDU/CSU) säilyttivät tappiosta huolimatta suurimman puolueen aseman liittopäivävaaleissa.

Sipilä uskoo Saksan seuraavalla hallituksella olevan samantapainen Eurooppa-linjaus kuin Suomella.

–  Jos Suomen kannalta ajatellaan tätä tilannetta, on Merkelin voitto kuitenkin selvä. Myös liberaalipuolue FDP nousi. Sillä on hyvin samantapainen Eurooppa-linjaus kuin Suomella, kun puhutaan vaikka Euroopan talous- ja rahaliiton (EMU) jatkokehittämisestä.

–  Uskon, että tuleva hallitus tulee olemaan samoilla linjoilla Euroopan kehittämisestä kuin Suomessakin ollaan. Minusta kuitenkin voi sanoa, että Eurooppa-myönteisyys voitti näissä vaaleissa.

Myös kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti Merkelin kristillisdemokraattien säilymistä suurimpana puolueena hyvänä uutisena Euroopalle.

–  Onneksi olkoon kokoomuksen puolesta Angela Merkelille ja CDU/CSU:lle! Edelleen voittoisana 12 vuoden vallassaolon jälkeen. Hyviä uutisia Euroopalle, Orpo kirjoitti Twitterissä.

"Pitkät ja sotkuiset neuvottelut"

Saksan hallitusneuvotteluista tulee pitkät ja sotkuiset, arvioi ulkoministeri Timo Soini (sin.) Saksan vaalien tulosta.

–  Sotkuiselta näyttää, mutta kyllä Saksaan hallitus tulee ja sen johtoon tulee Angela Merkel, mutta aikamoiset piruetit tässä pyöritellään ennen sitä, hän kommentoi STT:lle.

Myös Soini toteaa tyytymättömyyden maahanmuuttopolitiikkaan näkyneen vaalituloksissa, kun AfD nousi Saksan kolmanneksi suurimmaksi puolueeksi. Sama tyytymättömyys heijastui Soinin mukaan myös Merkelin kristillisdemokraattien heikkoon menestykseen.

–  Maahanmuuttopolitiikasta ja tyytymättömyydestä siihen se johtuu. Tuli miljoona turvapaikanhakijaa ja pakolaista, niin kyllä se tyytymättömyys sieltä ja sen asian hoitamisesta kumpuaa. Tässä vain näkee sen, kuinka joku yksittäinen politiikan sektori voi sanella vaalituloksen hyvin pitkälle.

–  Mutta jää nähtäväksi, onko se puolue (AfD) enää yhdessä palassa sitten seuraavissa vaaleissa. Se riippuu johtajien kyvystä tai kyvyttömyydestä.

Maahanmuutto- ja pakolaispolitiikka vaikutti rajusti Saksan vaalitulokseen, sanoo pääministeri Juha Sipilä (kesk.). Sipilän mukaan maahanmuuttovastaisen Vaihtoehto Saksalle (AfD) -puolueen nousu on iso muutos Saksan politiikkaan.

Sipilä ei kuitenkaan usko, että AfD otetaan hallitusneuvotteluihin. Sipilä arvioikin Saksan seuraavalla hallituksella olevan samantapainen Eurooppa-linjaus kuin Suomella.

Sipilän mukaan Saksan liittokansleri Angela Merkel jatkaa vahvana tuloksesta huolimatta. Merkelin kristillisdemokraatit (CDU/CSU) säilyttivät tappiosta huolimatta suurimman puolueen aseman liittopäivävaaleissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös