Macronin tiimiläinen: Ranskalla edessään mustavalkoinen valinta - seuraukset EU:lle voivat olla valtavat

STT STT, ANNIINA LUOTONEN Helsinki, 21. 4.

Marine Le Penin tai Jean-Luc Melenchonin valinta Ranskan presidentiksi toisi maahan huomattavan paljon epävakautta, jos he toteuttavat vaalikampanjoidensa lupaukset, sanoo Emmanuel Macronin kampanja-aktiivi Sylvie Goulard. Tiiviisti Macronin kampanjassa mukana ollut Goulard arvioi STT:lle, että ranskalaisilla onkin edessään varsin mustavalkoinen valinta, kun he sunnuntaina äänestävät presidentinvaalien ensimmäisellä kierroksella.

39-vuotias Macron on ollut gallupien kärjessä, mutta hänen kintereillään ovat äärioikeiston Le Pen, oikeiston Francois Fillon ja laitavasemmiston Jean-Luc Melenchon. Neljä ehdokasta on historiallisen lähellä toisiaan, ja erot mahtuvat lähes virhemarginaaliin. Toiselle kierrokselle saattavatkin päätyä ketkä tahansa heistä.

- Le Pen ja Melenchon ovat Eurooppa-vastaisia. Le Pen haluaa eroon EU:sta ja eurosta. Melenchon kiristää muuta Eurooppaa saavuttaakseen haluamansa, Goulard tiivistää.

Macron puolestaan on hänen mukaansa Eurooppa-myönteisin ehdokas pitkiin aikoihin Ranskan presidentinvaaleissa.

- Tämä on mustavalkoinen valinta. Seuraukset eurooppalaiselle projektille ja Ranskalle voivat olla valtavat.

Vaalikampanjoiden oli määrä huipentua tänään eri puolilla maata, mutta ainakin osa ehdokkaista peruutti kampanjatilaisuutensa Pariisin torstai-iltaisen iskun takia. Macron, Le Pen ja Fillon ilmoittivat pian iskun jälkeen, että he eivät kampanjoi perjantaina.

Nuoret vapaaehtoiset hyvän kampanjan salaisuus

Ranskalainen europarlamentaarikko Sylvie Goulard on ollut tiiviisti mukana sitoutumattoman Emmanuel Macronin En Marche! -liikkeessä ja on myös matkustanut tämän mukana eurooppalaisten päättäjien tapaamisissa.

Goulardin mielestä Macronin puolesta puhuu hänen sitoutumisensa Eurooppaan ja vastuulliseen taloudenpitoon. Hän on luvannut noudattaa EU:nkin vaatimaa talouskuria, ja pitää maan budjetin alijäämän aisoissa.

- Hänellä on myös visio sosiaalisesta vastuullisuudesta. Uudistuksia ei voi tehdä ilman käsitystä siitä, minkälainen vaikutus niillä on väestön hyvinvointiin, Goulard sanoo.

Entinen investointipankkiiri ja talousministeri Macron on noussut ilmiöksi hyvin lyhyessä ajassa. Onnistuneen kampanjan salaisuus ovat olleet Goulardin mukaan nuoret, jotka ovat tehneet töitä vapaaehtoisina sosiaalisissa verkostoissa. On syntynyt liike, jolla on suurempi arvo kuin rahalla.

Moni ranskalainen miettii silti yhä, pystyykö Macron viemään eteenpäin lupaamiaan uudistuksia ilman perinteistä puoluekoneistoa.

- Luojan kiitos meillä ei ole perinteistä puoluetta, koska me haluamme uudistaa tapaa ajatella ja tehdä asioita, huudahtaa Goulard vastaukseksi.

Myöskään Melenchonilla ei ole takanaan perinteistä puoluetta.

Moni ranskalainen miettii vielä, ketä äänestää

­Iso osa ranskalaisista empii vielä kantaansa. Tutkimuslaitos Ifopin toimitusjohtaja Frederic Dabi kertoo, että Macronin äänestäjät ovat epävarmempia kannastaan kuin Le Penin tai Fillonin äänestäjät. Ruotsin suurlähetystön järjestämässä tilaisuudessa tiistaina puhuneen Dabin mukaan sellaiset äänestäjät, jotka empivät kantaansa viime hetkille, saattavat kallistua lopulta tutumpaan vaihtoehtoon.

Tuoreimmat gallupluvut saadaan jälleen tänä iltana. Ne ovat samalla viimeiset ennen vaaleja.

Sunnuntaina käydään presidentinvaalien ensimmäinen kierros, jota on seuraamassa toinen kierros 7. toukokuuta. Toinen kierros käydään kahden eniten ääniä saaneen välillä, sillä kukaan ehdokkaista ei ole saamassa yli puolta äänistä ensimmäisellä kierroksella.


Lue myös nämä


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös