Korruptiosta kirjoittanut venäläistoimittaja vapaaksi median laajan tukikampanjan jälkeen – huumesyytteille ei löytynyt sisäministerin mukaan todisteita

SERGEI ILNITSKY

Maarit Uber

Venäläisen tutkivan toimittajan Ivan Golunovin pidätys sai tiistaina yllättävän käänteen, kun oikeuslaitos luopui Golunovia vastaan nostetuista huumesyytteistä.

Venäjän sisäministeri Vladimir Kolokoltsev myönsi, ettei todisteita syytteiden tueksi ollut riittävästi. Hänen mukaan kaksi Golunovin pidätykseen osallistunutta poliisia on vapautettu toistaiseksi tehtävistään.

Golunov pääsi saman tien vapaaksi kotiarestista. Ennen vapautusilmoitusta 25 000 ihmistä oli allekirjoittanut Facebook-sivulla lupauksen osallistua Golunovin tukimielenosoitukseen, joka oli suunniteltu keskiviikoksi.

"Minä olen Ivan Golunov"

Ivan Golunovin viime viikolla tapahtunut pidätys sai Venäjällä runsaasti huomiota.

Maan johtavat talousjulkaisut Kommersant, Vedomosti ja RBK julkaisivat yhteisen etusivun, joka julistaa suurin kirjaimin: “Minä olen/Me olemme Ivan Golunov”.

Kyseiset lehdet eivät ole profiloituneet oppositiohenkisiksi, eivätkä yleensä tee yhteistyötä, mikä tekee kannanotosta poikkeuksellisen.

Myös osa valtiollisen median palveluksessa työskentelevistä toimittajista tuki Ivan Golunovia.

Huumelöytö lavastettiin

Moskovassa pidätettyä ja puolustuksen vaatimuksesta kotiarestiin päästettyä Golunovia, 36, syytettiin huumekaupasta. Viranomaiset pysäyttivät ja tutkivat toimittajan, kun hän oli matkalla tapaamaan kollegaansa. Hänen repustaan ja myöhemmin asunnostaan väitetään löytyneen huumeita. Golunov lisäksi pahoinpideltiin.

Golunovin lakimiehen mukaan huumesyytteissä oli kyse lavastuksesta. Toimittajan tukijat katsovat pidätyksen johtuvan hänen työstään.

Golunov tunnetaan kriittisenä tutkivana toimittajana. Hän on paljastanut erityisesti Moskovaan liittyviä korruptiotapauksia.

Toimitus siirtyi Latviaan

Golunov kirjoittaa toimituksensa Venäjältä Riikaan vajaat viisi vuotta sitten siirtäneeseen verkkojulkaisu Meduzaan.

Venäjän valtio kiristi vuonna 2014 otettaan Meduzan edeltäjästä, suositusta uutissivusto lenta.ru:sta. Julkaisun päätoimittaja Galina Timtshenko sai yllättäen potkut, minkä seurauksena toimittajiakin irtisanoutui. Osa heistä siirtyi jatkamaan työtään EU-maa Latviaan, jonne venäläinen mediakentän valvonta ei yllä.

Timtshenkon potkujen katsotaan johtuneen Venäjää kritisoineesta tavasta, jolla lenta.ru kertoi samana vuonna alkaneesta Ukrainan kriisistä.

Lenta.ru:n omistaa nyt presidentti Vladimir Putinin liittolainen, oligarkki Aleksandr Mamut.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös