Venäjän Karjalassa Säämäjärven kesäleiristä tihkui maanantaina venäläismediaan huolestuttavia tietoja niin leirin oloista kuin sen ohjaajien pätevyydestä.

Uutistoimisto Tassin mukaan leirillä olleet lapset olivat pyytäneet leirin ohjaajilta ennen 14 lapsen vaatinutta veneretkeä, että lauantain retki järvelle peruttaisiin.

Retken perumista pyydettiin, koska leirillä oli huhuttu myrskyvaroituksesta. Pyynnöistä huolimatta ohjaajat pitivät kiinni suunnitelmasta. Asiasta kertoi tutkintakomitean johtaja Vladimir Markin.

- Varoituksista huolimatta ohjaajat vaativat suunnitelman toteuttamista, hän sanoi.

Tassin mukaan suuressa osassa Venäjän Karjalaa oli annettu tuulivaroitus. Tuulen ennustettiin puhaltavan 17–20 metriä sekunnissa. Karjalan tasavallan mukaan turmapäivänä aallonkorkeus oli kaksi metriä.

Veneturmassa hukkui 14 lasta, kun 50 hengen leiriryhmä ylitti järveä veneellä myrskysäässä. Yksi hukkuneeksi oletetuista lapsista oli yhä kateissa maanantai-iltana. 12 lasta vietiin turman jäljiltä sairaalahoitoon.

Venäjälle Karjalaan julistettiin tapahtuman takia yleinen surupäivä.

Leirillä yöpyi yhteensä 189 lasta. Kesäleiri suljettiin maanantaina ja sen viisi leiriohjaajaa, mukaan lukien leirin johtaja, pidätettiin. Leirin henkilökuntaa epäillään rikoksista, joista voi saada korkeimmillaan 10 vuotta vankeutta.

Viranomaiset kertoivat myös tutkivansa leirin toiminnasta vastanneiden hallintoviranomaisten toimintaa.

Venäjän opetusministeriön edustaja Veniamin Kaganov sanoi, että leirin rekrytoinnissa oli tapahtunut huolestuttavia virheitä.

- Ohjaajilla ei ollut tarvittavaa koulutusta vesille menemisestä, Kaganov sanoi Ria Novostin mukaan.

Mediatietojen mukaan kesäleiristä oli valitettu jo ennen turmaa. Russia Todayn haastattelemat vanhemmat kertovat leirin kauheista oloista, jotka vanhempien mukaan johtivat loukkaantumisiin ja sairastumisiin.

Oppositiokanava Dozhdin mukaan kesäleiri oli saanut myös huomautuksia Venäjän lupaviranomaisilta. Ainakin leirin johdosta ja hygieniasäännösten noudattamisesta oli huomautettu, kertoi tutkintakomitean edustaja Markin. Markinin mukaan asia oli ainakin vireillä oikeusistuimessa.

Pääministeri Dmitri Medvedev määräsi maanantaina, että muillekin lastenleireille on tehtävä lisätarkastuksia ja valvontaa tehostettava. Medvedev kutsui tapahtumaa "rikolliseksi huolimattomuuden osoitukseksi", joka vaatii erityistä tutkintaa.

Moskovan pormestari Sergei Sobjanin kertoi Interfaxille, että hukkuneiden lasten vanhemmille maksetaan noin miljoonan ruplan eli noin 13 800 euron korvaukset.

http://tass.ru/en/society/883492 http://ria.ru/society/20160620/1449349825.html https://www.rt.com/news/347412-karelia-summer-camp-complaints/ https://tvrain.ru/news/lager_kareliya-411701/ http://www.interfax.ru/russia/514422


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös