Hotellivaraukset romahtivat Pariisissa keltaliivien mellakoiden seurauksena

Ranskan talous kokee kovia protestiaallon jatkuessa. Pahimpien mellakka-alueiden kaupoissa ja ravintoloissa tulot ovat pudonneet jopa puoleen

YOAN VALAT
Ranskalaiset poliisit etsivät asemia Pariisin kuuluisan Riemukaaren edustalla lauantain yhteenottojen aikana.

Ranskalaiset poliisit etsivät asemia Pariisin kuuluisan Riemukaaren edustalla lauantain yhteenottojen aikana.

Seppo Ylönen, Reuters

Koko maahan levinnyt keltaliivien protesti iskee kovasti Ranskan talouteen.

Pariisin ja muiden turistien suosimien kaupunkien kaupat, hotellit ja ravintolat ovat kärsineet jo isoja menetyksiä kolme viikkoa kestäneen mielenosoitusaallon aikana.

Ranskan valtiovarainministeri Bruno Le Maire sanoi maanantaina maan työantajajärjestöjen tapaamisessa, että tulonmenetykset ovat olleet alasta ja kaupunkialueesta riippuen 15:n ja 50 prosentin välissä.

Pariisin hotelleissa yöpymisvarauksia on peruttu sijainnista riippuen 20–50 prosenttia, ja uusia varauksia on 10–15 prosenttia aiempaa vähemmän.

Pääkaupungin ravintoloissa pöydät ovat täyttyneet 20–50 prosenttia heikommin, ja pikkuputiikeissa kassa on kilissyt 20–40 prosenttia hiljaisempaa tahtia kuin aikaisemmin.

Turistit ennen aikojaan kotiin

Monet Pariisissa olleet turistit olivat järkyttyneitä väkivaltaiseksi kehittyneistä protesteista. Osa turisteista on keskeyttänyt ennen aikojaan lomansa.

Pariisissa mielenosoittajien joukkoon soluttautuneet rähinöitsijät töhrivät Riemukaarta ja turmelivat ja ryöstelivät Champs Élyséen luksuskauppoja. Applen, Diorin ja Chanelin kauppojen ikkunat rikottiin. Printemps- ja Galeries Lafayette -tavaratalot sulkivat lauantaina turvallisuussyistä ennenaikaisesti ovensa.

Ranskalaiset luksustavaroita valmistavat yritykset kuten SMCP, LVHM ja Hermes pelkäävät protestiliikehdinnän karkottavan turistit Pariisista joulusesongin alla. Joulu on niille vuoden tärkeintä myyntiaikaa.

Ranskalaiset autonvalmistajat Peugeot ja Renault kertovat menettäneensä tilauksia.

Neljä kuolonuhria

Talouden menetyksiin voi laskea myös kauppojen ryöstelyn eri puolilla Ranskaa. Inhimillisiin menetyksiin kuuluvat neljä kuollutta ja sadat loukkaantuneet.

– Vaikutus on vakava ja yhä jatkuva, Bruno Le Maire sanoi. Seuraavat suuret mielenilmaukset ovat luvassa ensi viikonloppuna.

Liikehdintä alkoi 17. marraskuuta protestina dieselin veronkorotuksille. Se on pikku hiljaa laajentunut sosiaaliseksi protestiksi presidentti Emmanuel Macronin politiikkaa vastaan.

Macronin mukaan fossiilisten polttoaineiden hinnankorotukset välttämättömiä taistelussa ilmaston lämpenemistä vastaan.

Keltaliiviprotestoijat vaativat Macronin eroa. Heidän mielestään presidentti on menettänyt kosketuksen tavallisten ranskalaisten arkeen ja ajaa vain hyvinvoivan eliitin asiaa.

Presidentti Macron siirsi useilla viikoilla Serbian-matkansa, jonka oli määrä alkaa keskiviikkona.


Kommentit (2)

  • Juuso

    Ranskan edellisestä kahakasta on vasta 230 vuotta jonka seurauksena Napoleon nousi valtaan. Historia toistaa itseään. Miettikääpä mistä kapinointi nyt johtuu. Seuraava teksti on historian kirjasta kopioitu!!
    Kun rankkasateet ja raekuu­rot vuonna 1789 tuhosivat viljasadon. Jauhojen hinta nousi rajusti, ja kesällä 1789 yksi leipä maksoi jo 80 % työläisen päiväpalkasta. Tuhannet ja taas tuhannet joutuivat myymään omaisuutensa voidakseen ostaa ruokaa ja maksaa verot. Lopulta yhteiskunnallinen eriarvoisuus ja nälkä saivat kansan kapinoimaan.
    Kuningaspari tuhlasi omaisuuksia. Ludvig XVI tuki noin 1,5 miljardilla livrellä amerikkalaisten itsenäistymissotaa Ranskan perivihollista Britanniaa vastaan vuosina 1775–88 muun muassa lähettämällä ­ranskalaisia joukkoja Amerikkaan. Kun valtion kassa tyhjeni, kuningas otti kalliita lainoja ja korotti veroja. Kuningaspari eli silti ylellisesti eikä piitannut kansan kurjuudesta.

  • PML

    Eipä tässä taida olla kyse vain polttoaineen hinnankorotuksesta. Vaikuttaa siltä että ranskalaisten ämpäri on täyttynyt pikkuhiljaa ja viimeinen hintojen korotus sai sen läikkymään yli. Tosin joissakin maissa tuo on jo huomattu, ehkä huomataan jossain vaiheessa Suomessakin. Kansa on pettynyt poliitikkojen päätöksiin ja sitä tässä protestoidaan. Vaaleissa kannattaisi muistella mitä politiikkaa jokin puolue on ajanut siihen asti, eikä kuunnella mitä vaalipuheissa luvataan. Poliitikoilla löytyy tuhat syytä pyörtää päätöksensä vaalien jälkeen. Sama nähtiin meilläkin viime vaaleissa, osalla yhden puolueen edustajista oli niin kova hinku pysyä hallituksessa että vaalilupaukset unohdettiin hetkessä. Tuon kansa taitaa vielä kuitenkin muistaa, hyvä olisi jos muistaisimme muidenkin katteettomat lupaukset.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös