"Bye-bye", sanoi Trump ja lopetti lyhyeen neuvottelut hallinnon sulkemisen lopettamisesta

Presidentti kimpaantui siitä, kun edustajainhuoneen puhemies kieltäytyi rahoittamasta hänen muuriaan.

JIM LO SCALZO
Nancy Pelosi on USA:n edustajainhuoneen uusi puhemies ja tapasi Donald Trumpin perjantaina.

Nancy Pelosi on USA:n edustajainhuoneen uusi puhemies ja tapasi Donald Trumpin perjantaina.

Ilkka Timonen

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump lopetti lyhyeen neuvottelut demokraattien kanssa hallinnon sulkemisen lopettamisesta ja käveli ulos neuvotteluista, kertoo BBC.

Trump kutsui neuvotteluja "täydelliseksi ajan tuhlaamiseksi" sen jälkeen kun demokraattijohtajat Nancy Pelosi ja Chuck Schumer olivat kieltäytyneet rahoittamaansa hänen tahtomaansa muuria Meksikon rajalle.

Noin 800 000 liittovaltion työntekijää on ollut ilman palkkaa jo 19 päivää.

Presidentti tviittasi myöhemmin, että hän oli sanonut "bye-bye" johtaville demokraateille.

"Kysyin aiotteko te hyväksyä rajaturvallisuuden, joka sisältää muurin tai teräsmuurin? Nancy sanoi, EI. Minä sanoin bye-bye, mikään muu ei toimi."

Valkoisen talon ulkopuolella sinkoilivat syytökset keskiviikon epäonnistuneen tapaamisen jälkeen.

"Demokratia ei toimi näin"

Nancy Pelosi, joka on edustajainhuoneen puheenjohtaja, sanoi lukuisten liittovaltion työntekijöiden olevan Trumpin "rinnakkaisuhreja".

– Presidentti näyttää olevan herkkä sille, hän sanoi BBC:n mukaan.

– Han ajattelee, että ehkä he voisivat vain pyytää isältään lisää rahaa. Mutta he eivät voi.

Pelosi sanoi, että demokratia ei toimi niin, että presidentti voi pitää hallinnon suljettuna viikkoja, kuukausia ja vuosia, ellei hän saa tahtoaan läpi.

Schumer kertoi presidentin kysyneen Pelosilta, hyväksyykö tämä hänen muurinsa. Pelosi sanoi ei.

– Sitten hän vain nousi ylös ja sanoi: 'Sitten meillä ei ole mitään keskusteltavaa', ja käveli ulos huoneesta.

Demokraatit kutsuivat Trumpin käytöstä "kiukunpuuskaksi". Trumpin halu rakentaa muuri Yhdysvaltain ja Meksikon rajalle oli yksi hänen keskeisiä vaalilupauksiaan vuoden 2016 presidentinvaalikampanjan aikana.

Kansallisen hätätilan julistaminen lähempänä

Neuvottelujen katkeaminen heti alkuunsa voi merkitä sitä, että presidentti saattaa julistaa kansallisen hätätilan muurin rakentamiseksi mikäli kongressin kanssa ei päästä sopuun 5,7 miljardin dollarin antamisesta hänelle projektia varten.

Aiemmin keskiviikkona presidentti sanoi, että hänellä on valtuudet julistaa kansallinen hätätila, jonka ansiosta hän voisi käyttää muurin rakentamiseen puolustusvoimien varoja.

Pian Valkoisen talon neuvottelujen kariuduttua demokraattien hallinnassa oleva edustajainhuone hyväksyi lakiehdotuksen, joka lopettaisi valtiovarainministeriön ja joidenkin muiden toimijoiden osittaisen sulkemisen. Ei kuitenkaan vaikuttanut siltä, että senaatti, jota kontrolloivat Trumpia tukevat republikaanit, hyväksyisi lakiehdotuksen.

Pelosi aikoo järjestää tällä viikolle muitakin äänestyksiä, joilla yritetään järjestää rahaa esimerkiksi kotimaan turvallisuuden virastolle sekä oikeus-, ulko- maatalous-, kauppa- ja työvoimaministeriölle.


Kommentit (1)

  • Hjos

    Kyllähän presidentti Trump on aivan oikeassa ja toimii kuten pitää. Tyhjää tingata joutavanpäiväisten kanssa. Ilmeisesti näillä jotka vastustavat laittoman siirtolaisuuden jatkumista on omat intressit. Mistä sitten halvat kotiapulaiset, puutarhurit jne. ilmaistyövoima jonka saa heittää pihalle jos käyvät hankaliksi.
    Toisaalta Meksiko on erittäi väkivaltaisen maan maineessa, jossa huumejengit tekevät mitä haluavat . Kyllä sellaisen hyväksyminen osaksi laittomuuksia on järkyttävää ja sitten jos valtionpäämies aidosti kantaa huolta omista kansalaisista ja heidän oloistaa on on esimerkillistä.
    Ei ole niinkuin meillä jossa päättäjien suurin haave kaikissa toimissa on ISO EU virka ,muista viis.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös