pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Kolumni

Toi­mit­ta­jal­ta: Yksikin mat­kai­lu­yri­tys voi pilata kau­pun­gin maineen kau­si­työn­te­ki­jöi­den kes­kuu­des­sa

Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.
Mari Molkoselkä on Uusi Rovaniemi -lehden toimittaja.

Viime viikolla Lapin Kansa kertoi rovaniemeläisen matkailuyrityksen Lapland Welcomen yrittäjän Veli Moilasen vastenmielisistä tavoista kohdella työntekijöitään. Yli kymmenen entistä työntekijää kertoi, että epäasiallinen ja hyökkäävä käytös, kuten huutaminen ja haukkuminen, oli järjestelmällistä. Ongelmia oli niin palkkojen maksamisessa kuin yrityksen autojen kunnossa.

Moilanen kielsi työntekijöiden kertomukset ja sanoi, että monilla kausityöntekijöillä on epärealistinen kuva alasta ja he ovat moniongelmaisia. Moilanen myös kerskaili työllistäneensä vuosien aikana lähes tuhat työntekijää.

Sen voi nähdä huolestuttavana merkkinä siitä, ettei yritykseen ole montaa työntekijää jäänyt.

Rovakadulla Lapland Welcomen toimipisteen ohi kävellessä ei voi kuin miettiä, miten tällainen on mahdollista? Aluehallintovirastolla oli tietoa ongelmista. Miksei mitään tehty?

Todennäköisesti useimmat matkailuyrittäjät tekevät työtään intohimolla ja vastuullisesti. He seuraavat lakia, huolehtivat työntekijöistään, kunnioittavat luontoa ja näin saavat turistit sekä sesonkityöläiset palaamaan Rovaniemelle.

Matkailun kiivaan kasvun keskellä alalle on kuitenkin livahtanut toimijoita, jotka ilmeisesti katselevat turisteja pelkät setelit silmillään. Matkailijoilta kiskotaan rahaa työntekijöiden kustannuksella.

Irvokkuus kohdistuu pahiten ulkomaalaisiin työntekijöihin. Heistä useat ovat nuoria – jotkut tulevat tänne alle 20-vuotiaana tekemään harjoittelua. Ikänsä ja työkokemuksensakin puolesta heillä voi olla korkeampi riski joutua hyväksikäytön ja epäasiallisen kohtelun maalitauluiksi.

Kausityöläinen elää kuukausia Rovaniemellä käyttäen paikallisia palveluita. Hyvällä tuurilla hän viihtyy ja jää tänne.

Ely-keskuksen mukaan Lapin maakunnan työttömät työnhakijat eivät riitä kattamaan työvoimapulaa, vaikka kaikki saataisiin töihin. Lapin matkailussa ollaan riippuvaisia ulkomaisesta työvoimasta, ja lisääntyvä reittilentojen määrä lupaa taas ennätyskautta. Kasvuun kaivataan käsipareja.

Voitaisiinko alalla viimein suunnata markkinointia turisteista myös mahdollisiin työntekijöihin? Kausityöläinen elää kuukausia Rovaniemellä käyttäen paikallisia palveluita. Hyvällä tuurilla hän viihtyy ja jää tänne.

Viranomaisilla ja jokaisella alan toimijalla – oli sitten kyseessä yrittäjä, ammattiliitto tai Visit Rovaniemi – olisi nyt syytä pohtia, miten alasta tehdään työntekijöille houkutteleva sesongista toiseen. Suomessa työskentelyä pitäisi pönkittää olosuhteilla, jotka näyttävät selkeästi, mitä oikeuksia työntekijällä on ja mistä hän saa apua.

Journalismin tehtävä on tuoda epäkohdat näkyviksi, että niihin saataisiin muutosta. Lapin matkailu ei mene siitä pilalle, että näistäkin asioista uutisoidaan. Sitä rapauttavat yritykset, jotka rellestävät lain harmaalla alueella ja kaltoinkohtelevat työntekijöitään.

Jokainen matkailualalla töitä tehnyt tietää, että sana kiirii – hyvässä ja pahassa. Suomessa kaamean talvisesongin läpikäynyt jakaa kokemuksensa muille alan ammattilaisille sekä somessa että kasvotusten.

Mikäli Rovaniemi tahtoo olla matkailukaupunki, jossa elinkeino pyrkii kestävyyteen, asiattomille toimijoille ei pitäisi antaa tilaa. Yksikin yritys voi vaikuttaa koko kaupungin maineeseen. Yksikin yritys voi jättää kausityöntekijään elinikäisiä jälkiä.