Tiis­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Pel­los­sa ja Län­si-Poh­jas­sa yksi uusi tar­tun­ta, Suo­mes­sa 221 uutta tar­tun­taa, ro­ko­tuk­sia päästy aloit­ta­maan eri puo­lil­la Lappia

15.00 Lapin sairaanhoitopiirissä yksi uusi tartunta

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu yksi uusi koronavirustartunta. Se todettiin Pellossa ja tartunta on peräisin ulkomailta. Lapin sairaanhoitopiirin alueella on todettu useita tartuntoja, jotka liittyvät Ruotsiin tai Länsi-Pohjaan.

Norrbottenissa koronatilanne on vaikeutunut ja Ruotsissa rajakunnissa on nähtävissä epidemian kiihtymistä. Norrbottenissa ilmaantuvuusluku viimeisen kahden viikon osalta on 420 / 100 000 asukasta. Näin ollen tarpeetonta matkustamista Ruotsin puolelle on syytä harkita tarkkaan.

Lapin sairaanhoitopiirin mukaan koronavirustesteihin on hakeuduttu viime viikkoina vähemmän kuin aiemmin. Testeihin olisi syytä hakeutua lievissäkin oireissa.

13.28: Rovaniemellä käyttöön pikatestejä

Rovaniemellä Terveystalo ja Mehiläinen ovat ottaneet koronavirustestauksessa käyttöön pika-antigeenitestit. Pikatestistä tulos saadaan kuuden tunnin kuluessa näytteen ottamisesta.

Koronanäytteenottoon voi mennä ilman ajanvarausta Mehiläiselle tai Terveystalolle. Testaus on maksutonta eikä siihen tarvitse lähetettä. Testiin on syytä hakeutua lievissäkin oireissa.

Mehiläisen Drive In -testauspiste palvelee asiakkaita viikolla 2 poikkeuksellisin aukioloajoin. Mehiläisessä on varauduttu Tunturirallin kasvattamaan testaustarpeeseen. Samalla myös muita asiakkaita voidaan palvella poikkeuksellisesti laajennetuin aukioloajoin tiistaista torstaihin klo 7.30–21.

13.24: Sodankylän kunta on aloittanut koronarokottamisen

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön koronarokotukset alkavat Sodankylän kunnassa tiistaina. Myös  palveluasumisen asukkaiden ja henkilökunnan rokotukset alkavat tammikuun aikana.

Rokotukset toteutetaan Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen valtakunnallisesti ohjeistamassa järjestyksessä ja aikatauluun vaikuttaa Suomeen ja Sodankylään saapuvien rokote-erien suurus.

Kunta tiedottaa rokotuksista kohderyhmille lehdistön kautta, kunnan verkkosivuilla sekä sosiaalisessa mediassa. Kunnan koronaneuvontapuhelimeen ei tässä vaiheessa tulisi soittaa koronarokotuksen aikatauluun tai rokotuksen ajanvaraukseen liittyvissä asioissa.

– Rokotteen ottaminen ei ole pakollista, mutta sitä tarjotaan aikanaan kaikille kuntalaisille. Rokotus on kuntalaiselle maksuton. Kannustamme ja toivomme, että rokotuksia otetaan aktiivisesti, silloin kun oma vuoro tulee. Mahdollisimman laajalla rokotekattavuudella saadaan paras tulos koronatartuntojen ehkäisyssä, Sodankylän kunnan johtava lääkäri Minna Jokinen sanoo kunnan tiedotteessa.

Kunta toivoo, että kuntalaiset seuraisivat aktiivisesti kunnan tiedottamista asiaan liittyen. Kunta tiedottaa rokotuksista ja antaa ohjeet rokotusajan varaamisesta heti, kun kuntalaisten rokotusaikataulu selviää.

Sodankylän kunta jatkaa koronasuosituksiaan ja -rajoituksiaan 31. tammikuuta saakka.

13.17: Länsi-Pohjassa yksi tartunta

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on tiistaina todettu yksi uusi koronavirustartunta tiistaina ulkopaikkakuntalaisella henkilöllä.

11.22: Rovaniemi aloittaa koronarokottamisen

Rovaniemen kaupunki aloittaa koronarokotteiden antamisen viikon 2 aikana. Rokotteen saa valtakunnallisen suosituksen mukaan ensimmäisenä terveydenhuollon henkilöstö.

Ensimmäisenä rokotetaan infektio- ja akuuttipotilaiden hoidosta vastaavat lääkärit ja Pulkamontien terveysaseman hoitohenkilökunta, sekä muut koronatyötä tekevät työntekijät.

Kaupungin asukkaista ensimmäisenä rokotusvuorossa ovat ikäihmisten palveluasumisen sekä kotihoidon asiakkaat. Muiden kansalaisten rokotuksista ja rokotusajankohdista tiedotetaan myöhemmin erikseen.

12.35: Suomessa 221 uutta tartuntaa

Suomessa on todettu 221 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kahden viikon aikana tartuntoja on todettu 370 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Koko pandemian aikana tartuntoja on varmistettu Suomessa yhteensä 39 011.