Pääkirjoitus: Työ­pe­räis­tä maa­han­muut­toa tar­vi­taan lisää, ja sen vas­tus­ta­mi­nen on vaa­ral­lis­ta po­pu­lis­mia

Korot: Ra­hoi­tus­vas­ti­ke seit­se­män­ker­tais­tuu – lainan ly­hen­tä­mi­nen ja korkea korko nos­ta­vat asu­mis­ku­lu­ja hui­mas­ti ke­vääl­lä

Urheilu: Suo­ma­lai­seen ju­do­val­men­nuk­seen le­veäm­mät hartiat – ro­va­nie­me­läi­nen Tuomo Seik­ku­la on yksi liiton nuorten val­men­ta­jis­ta

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Pääkirjoitus
Tilaajille

Tervola ja Ke­min­maa eivät halua joutua Ranuan kai­vos­hank­keen mah­dol­lis­ten hait­to­jen mak­sa­jak­si – pi­täi­si­kö kai­vos­ve­ro jakaa kai­vok­ses­ta kär­si­vien kesken?

Pääkirjoitus // 29.11.2022

Sodankylä, Kittilä ja Keminmaa saavat uudesta kaivosverosta merkittävän tulolähteen, kun uudistettu kaivoslaki astuu voimaan näillä näkymin 2024. Valtiovarainministeriön arvion mukaan vuotuinen lisätulo on 2–4 miljoonaa euroa kullekin lappilaiskaivoskunnalle.

Kyseistä veroa on perusteltu sillä, että kaivoksista aiheutuu kunnille paitsi ympäristöhaittoja myös lisäkuluja. Niitä syntyy muun muassa kaavoituksesta ja siitä, että kunta joutuu rakentamaan teitä ja muuta kaivosta palvelevaa infraa sekä asuntoja. Haitat voivat ulottua naapurikuntiin asti, mitä kaivosvero ei huomioi mitenkään.

Kaivoshankkeet eivät ole synnyttäneet Lapin kuntien välille tähän asti isompaa kitkaa, mutta nyt tilanne voi olla muuttumassa.

Lue Digiä 1 kk _vain 1 €_

Tilauksella pääset lukemaan rajoituksetta tämän ja muita kiinnostavia artikkeleita, voit peruuttaa tilauksen koska tahansa.