Tä­pä­räs­ti ulos jäänyt ää­ni­ku­nin­ga­tar jatkaa po­li­tii­kas­sa ja pysyy Lapissa

Riikka Karppinen pitää tulostaan signaalina muutoksesta.

Riikka Karppinen (vihr.) ja kampanjapällikkö Timo Törmänen jännittävät eduskuntavaalien tuloksia sunnuntai-iltana Rovaniemeltä.
Riikka Karppinen (vihr.) ja kampanjapällikkö Timo Törmänen jännittävät eduskuntavaalien tuloksia sunnuntai-iltana Rovaniemeltä.
Kuva: Jussi Leinonen

Vihreiden Riikka Karppinen ylsi eduskuntavaalien suurimpaan äänimäärään Rovaniemellä, mutta jäi kymmenen äänen päähän kansanedustajan paikasta.

Miten kommentoit tiukan taiston lopputulosta?

– Positiivisen kautta tämä täytyy ottaa: sain toiseksi eniten ääniä Lapissa vihreänä 24-vuotiaana naisehdokkaana ja valtakunnallisesti kolmanneksi eniten vihreiden ehdokkaista. Äänimäärällisesti tulos on historiallinen: ei voi olla kuin kiitollinen, että edustamani teemat saivat näin laajaa vastakaikua.

Näissä eduskuntavaaleissa vihreiden kannatus nousi ennätykselliseksi niin Rovaniemellä kuin Lapin vaalipiirissä. Mistä tämä mielestäsi kertoo?

– Erityisesti ilmasto- ja koulutusasiat sekä tyytymättömyys kuluneiden neljän vuoden politiikkaan nousivat esiin kentällä. Sain myös paljon palautetta siitä, että Lappia edustamaan kaivataan uudenlaisia, raikkaita kasvoja.

– Vihreiden kampanjahan oli Lapissa hyvin henkilövetoinen, siinä mielessä puolueen kannatus ei noussut.

Mitkä ovat jatkosuunnitelmasi: asetutko ehdolle eurovaaleissa vai onko tavoitteesi jo seuraavissa eduskuntavaaleissa?

– Ei ollenkaan ole aikomusta lähteä eurovaaleihin, koko ajan on ollut selvää, että tavoitteeni on vaikuttaa eduskunnassa. Politiikan parissa tulen varmasti jatkamaan tavalla tai toisella, mutta mikä on ratkaisuni seuraavissa eduskuntavaaleissa, sitä on vielä liian aikaista arvioida. Nyt on aika toipua näistä vaaleista ja palata arkeen. Tarkat jatkosuunnitelmat selviävät sitten matkan varrella.

Kotikuntasi on Sodankylä, mutta asut Helsingissä. Onko kirjojen muutto Helsinkiin ja näin vaalipiirin vaihtaminen vaihtoehto tulevaisuudessa?

– En pidä ajankohtaisena, että muuttaisin pois Lapista. Kyllä nämä Lapin teemat, ilmasto, ympäristö, ihmiset ja ilmapiiri ovat minulle niin tärkeitä, että Lapissa pysytään.

Millaisena näet eduskuntavaalien lopputuloksen kokonaisuudessaan, Lapissa ja koko maassa?

– Lapissa saamani äänimäärä kertoo, että toive muutokselle on vahva. Kuitenkin valtaosa valituista on vanhoja tuttuja ehdokkaita, joten tältä osin äänestäjien toive ei toteutunut.

– Valtakunnallisesti edessä on mielenkiintoiset ajat seurata, miten hallitus muodostuu.

Eduskuntaan valittiin nyt ennätyksellisen paljon naisia, erityisesti vihreitä naisia. Mitä mieltä olet tästä?

– On ilahduttavaa, että naiset ovat yhä enemmän edustettuina politiikassa. Esimeriksi Ylen Lapin vaalipaneelissa olin ainoa nainen, mikä hieman hätkähdytti. Epäsuhtaa esiintyy yhä monessakin luottamuselimessä. Kampanjani menestys nuorena naisehdokkaana on signaali, että maailma muuttuu ja erilaiset äänet alkavat kuulua vähitellen myös täällä Lapissa.

Lue lisää:

Rovaniemeltä pääsi eduskuntaan tuttu trio – Riikka Karppinen keräsi silti eniten ääniä

Hankala homma, mutta toivoa on – Näin eduskunnan rovaniemeläistrio Ojala-Niemelä, Lohi ja Autto näkee alkavat hallitusneuvottelut

Toimittajalta: Muutoshalukkuus kanavoitui Rovaniemellä Karppiseen – jäävätkö hänen äänestäjänsä kodittomiksi kuntavaaleissa?