pääkirjoitus: Kir­kol­la on edessä vai­kei­ta va­lin­to­ja seinien ja pal­ve­lu­jen välillä

vaalikone: Lapin Kansan vaa­li­ko­ne on nyt auki – Löydä it­sel­le­si sopiva ehdokas

Mainos: Lapin Kansa Digi 13,90 €/kk – tilaa tästä

Taa­la­jäi­den ve­nä­läis­täh­det nau­ra­vat yhä pank­ki­mat­kal­la

Venäläisten pelaajien asema NHL:ssä on edelleen vankka.

Aleksandr Ovetshkin (vas.) on NHL:n palkkatilastossa kymppikärjessä.
Aleksandr Ovetshkin (vas.) on NHL:n palkkatilastossa kymppikärjessä.
Kuva: Flames

Lokoisaa lomailua Turkissa ja jalkapallon pelaamista Venäjällä isän sekä hänen tovereidensa kanssa. Näin sujui jääkiekon NHL-joukkue New York Rangersin venäläismaalivahti Igor Shestjorkinin kesä, jos seuran verkkosivuja on uskominen.

– En pelaa jalkapallossa maalivahtina, koska saan tehdä maalivahdin hommia tarpeeksi jääkiekossa, 27-vuotias Shestjorkin kertoi.

Shestjorkin vietti aikaansa myös punttisalin hämärässä, kuten muutkin jääkiekkoilijat, mutta hän mainitsi oheisharjoitteluun kuuluneen jalkapallon lisäksi myös uintia.

– Tänä kesänä muistutin pikkuisen aiempaa enemmän Michael Phelpsiä, millä tahansa tyylillä, Shestjorkin viittasi uinnin 23-kertaiseen olympiavoittajaan.

Samaan aikaan maalivahdin kotimaa jatkaa toista vuotta hyökkäyssotaa Ukrainassa.

Liiga tyhjeni, NHL ei

Venäläiset ja valkovenäläiset on suljettu laajalti ulos kansainvälisestä urheilusta, joten Venäjän ja Valko-Venäjän maajoukkueilla ei ole asiaa jääkiekon arvokilpailuihin tai maajoukkueturnauksiin.

Sarjatoiminnassa tilanne on erilainen. Pelaajat ovat seurojen työntekijöitä.

Monissa sarjoissa venäläisten työllistymismahdollisuudet heikkenivät sodan alettua. Kaudella 2021–22 Suomen liigaseuroissa oli Liigan verkkosivujen mukaan 15 venäläispelaajaa, mutta viime kaudella enää yksi. Nyt heitä ei ole yhtään.

NHL:ssä venäläisten asema on edelleen vankka. Sarjan verkkosivujen mukaan viime kaudella taalajäillä kiekkoili runkosarjassa 61 venäläistä. Määrä nousi kaudesta 2021–22 neljällä.

Nousu on jatkunut tovin. Kaudella 2019–20 vähintään yhden runkosarjaottelun kirjasi 50 ja seuraavalla kaudella 52 venäläistä.

Ensi viikolla alkavan runkosarjan venäläispelaajien määrästä voi tehdä vasta arvion. EliteProspectsin mukaan syys-lokakuun taitteessa NHL-seurojen kokoonpanoihin kuului 50 venäläistä, mutta määrä kasvanee, kun esimerkiksi farmiliiga AHL:stä nostetaan pelaajia.

Tilipäivä koittaa

Monet venäläiset lukeutuvat joukkueidensa tärkeimpiin pelaajiin, joten palkat ovat sen mukaiset.

Statista kertoi vuoden 2023 kymmenen kovapalkkaisimman NHL-pelaajan joukkoon mahtuvan kaksi venäläistä: Kirill Kaprizov ja Aleksandr Ovetshkin. Sporting News mainitsi kauden 2023–24 kovapalkkaisimpien 25 pelaajan joukossa nimet Artemi Panarin, Sergei Bobrovski, Ovetshkin, Andrei Vasilevski ja Nikita Kutsherov.

Sivustojen laskentatavat ovat erilaiset, mutta summat suuret.

Sodan vaikutuksia venäläisten NHL-pelaajien palkkakehitykseen on vaikea vielä arvioida, koska otanta on lyhyt.

Viime kauden kymmenestä tehokkaimmasta venäläispelaajasta vain Jevgeni Malkin, Andrei Kuzmenko ja Mihail Sergatsjov sekä viidestä eniten voittoja torjuneesta venäläismaalivahdista Aleksandr Georgijev ja Ilja Samsonov ovat tehneet sopimuksen sodan aikana.

CapFriendlyn mukaan molempien maalivahtien sopimukset ovat huomattavasti muhkeammat kuin aiemmat. Hyvät peliesitykset on palkittu uran toistaiseksi rahakkaimmilla sopimuksilla.

Vain Malkinin sopimus on ollut taloudellisesti heikompi kuin edellinen, mutta ikämiesikäinen pelaaja on ohittanut parhaat pelivuotensa.

Varaukset laskussa

NHL:n järeimpiin toimenpiteisiin sodan alettua on kuulunut sarjan venäjänkielisten verkkosivujen ja sosiaalisen median kanavien sulkeminen. NHL ei myöskään vie Global Series -otteluitaan toistaiseksi Venäjälle.

Ovetshkinin ja Malkinin urat lähestyvät loppuaan, mutta venäläisiä riittää NHL:ssä, vaikka venäläisvarausten määrä on laskenut.

Vuonna 2021 NHL-seuroille kelpasi vielä 29 venäläistä, mutta 2022 lukema putosi 25:een ja tänä vuonna 19:ään, joka on matalin venäläisvarausten määrä sitten vuoden 2016. Tuolloin kelpasi vain 17.

Pelaajan varaaminen ei takaa yhtään NHL-ottelua, oli kansalaisuus mikä tahansa. Vuosien 2021 ja 2022 venäläisvarauksista kukaan ei ole pelannut vielä NHL:ssä, mutta Pohjois-Amerikan farmi- ja juniorisarjoissa heitä riittää.

Suurin osa kypsyy Venäjän sarjoissa, kuten Kaprizov teki ja on rohkaiseva esimerkki maltista. Hyökkääjä varattiin viidennellä kierroksella 2015 ja pelasi ensimmäisen ottelunsa taalajäillä vasta yli viisi vuotta myöhemmin. Nyt hän on yksi sarjan palkkarohmuista.

Venäläistähdistä monien sopimukset ovat katkolla lähivuosina, mutta leipäjonoon heidän tuskin tarvitsee mennä.