
SAK ja sen jäsenliitot aloittavat ensi viikolla poliittiset työtaistelutoimet vastalauseena hallituksen kaavailemia työelämäheikennyksiä ja sosiaaliturvaleikkauksia vastaan. SAK:n hallituksen varapuheenjohtaja Katja Syvärinen kertoi, että SAK on ilmoittanut asiasta pääministeri Petteri Orpolle (kok.) ja valtiovarainministeri Riikka Purralle (ps.).
Ensimmäinen toimintapäivä on ensi tiistai, ja SAK kertoo huomenna perjantaina tarkemmin toimien muodosta ja kohdistumisesta. Toiminta jatkuu kolmen viikon ajan ja kiertää eri puolilla maata. Syvärisen mukaan luvassa voi olla muun muassa ulosmarsseja ja muita protesteja ja mielenilmauksia.
– Kohteista tullaan kertomaan yhteisesti ja yksityiskohtaisemmin aina neljä päivää ennen toteuttamista, Syvärinen sanoi.
SAK:n hallitus päätti elokuussa aloittaa järjestöllisen toimintavalmiuden kohottamisen eli alkaa valmistella painostustoimia palkansaajien etujen vartioimiseksi.
Lakko-oikeus ja työttömyysturva tärkeitä
Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto nosti esille hallituksen aikeet heikentää työtaisteluoikeutta perustavanlaatuisella tavalla. Kaavaillut 10 000 euron lakkosakot ja henkilökohtaiset 200 euron lakkosakot työntekijöille ovat hallituksen yritys luoda työmarkkinoille pelkoa ja epävarmuutta.
Palvelualojen ammattiliitto PAMin puheenjohtajan Annika Rönni-Sällisen mukaan työttömyysturvan porrastukset ovat kova isku osa-aikaista työtä tekeville. Heille tulee olemaan vaikeaa täyttää työssäoloehtoa ja päästä ansiosidonnaisen piiriin.
JHL:n puheenjohtaja Päivi Niemi-Laine sanoi, että sovitteluun tuleva esto tehdä vientialojen sopimuksen tason ylittäviä tarjouksia merkitsee sitä, että naisvaltaiset alat betonoidaan matalapalkka-aloiksi.
AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko totesi, että hallituksen työelämäheikennyksistä kaikkein suurin silmänkääntötemppu on paikallinen sopiminen. Sillä romutetaan Kokon mukaan työehtosopimusten yleissitovuus.
Häkämies: Jännitteiset lähikuukaudet
EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies pitää SAK:n ja jäsenliittojen ennakkovaroitusta poliittisista työtaistelutoimista äärimmäisen huolestuttavana. Häkämies sanoi STT:lle toivovansa, että tulevat mielenilmaukset tapahtuisivat vapaa-ajalla eikä niin, että ne vahingoittavat yritysten liiketoimintaa.
Häkämiehen mukaan SAK:n ulostulo kertoo siitä, että osapuolet ovat kaukana toisistaan ja ay-liikkeen kannat etäällä hallituksen ohjelmasta. Hän peräsi ay-liikkeeltä vastauksia Suomen talousongelmiin.
– Kiinnitin tiedotustilaisuudessa huomiota siihen, että kun heiltä kysyttiin ay-liikkeen lääkettä Suomen velkaantumiseen ja työllisyysasteen nostoon, niin ay-liikkeellä niitä lääkkeitä ei tuntunut olevan. Mikä olisi vaihtoehto? Häkämies penäsi.
Hallitusohjelmassa ajetaan Häkämiehen mukaan tarpeellisia uudistuksia, jotka veisivät Suomen työmarkkinamallin lähemmäksi Ruotsia. Esimerkiksi työrauhaa koskevat määräykset ovat vuodelta 1946, eikä niiden uudistamisessa ole neuvotteluista huolimatta edistytty.
– Tässä kurotaan kiinni vuosikymmenten aikana syntynyttä uudistamisvajetta. Nämä toimet ja puhkuminen ovat ylimitoitettuja.
Hän sanoi toivovansa, että nyt vallalla oleva kireä ilmapiiri ei tule leimaamaan koko hallituskautta.
– Mutta näiden SAK-ilmoitusten perusteella on aika kyllä jännitteiset lähikuukaudet tulossa.