Kysely: Suo­ma­lai­set huo­mioi­si­vat Poh­jois-Suo­men muut­tu­neen aseman hal­li­tus­oh­jel­mas­sa

Kolumni: Turha kuolema herätti ruot­sa­lai­set

Asuntolainat: Nyt voit katsoa ajan­ta­sai­set eu­ri­bor-ko­rot Lapin Kansan netistä

Mainos: Tilaa Lapin Kansa Digi koko vuodeksi samaan hintaan: 12,90 € / kk + 1 kk kaupan päälle, tilaa tästä

Ro­va­nie­men hiih­to­kau­si avat­tiin luon­non­lu­mel­la – Oukulle ve­det­tiin latu maa­nan­tai­na, vaikka sade voi su­lat­taa sen pian

Rovaniemeläinen Irene Rantala avasi hiihtokautensa viime perjantaina ”luomuladulla”. Maanantaina hän yllättyi iloisesti, kun Ounasvaaralle oli vedetty latu-ura. ”Olipa niin hyvä latu”, Rantala kiittelee. Lukijan kuva.
Rovaniemeläinen Irene Rantala avasi hiihtokautensa viime perjantaina ”luomuladulla”. Maanantaina hän yllättyi iloisesti, kun Ounasvaaralle oli vedetty latu-ura. ”Olipa niin hyvä latu”, Rantala kiittelee. Lukijan kuva.
Kuva: Irene Rantala

Viime viikon sankat lumisateet avasivat hiihtokauden Rovaniemellä yllättävän aikaisin. Hiihtäjät tekivät loppuviikosta latu-uria itse, mutta myös latureitistöä hoitava Rovaniemen latu ja reitti oy lähti liikkeelle torstaina 21. lokakuuta. Silloin se aloitti latujen pohjaamisen muun muassa Ounasvaaralla.

Maanantaina Latu ja reitti veti Ounasvaaran Isorakan reitille jo latu-urankin, vaikka sääennuste lupasi lämpenevää ja jopa vesisateita.

– Laduille voi tietenkin käydä huonosti vesisateessa, mutta jospa hiihtäjät ehtivät niistä nauttia edes muutaman päivän, sanoo Matti Sahimaa Rovaniemen latu ja reitti oy:sta.

Sahimaan mukaan hiihtäjiä olikin maanantaina liikkeellä Ounasvaaralla jonkin verran. Samaa todisti Facebookin Rovaniemen hiihtoladut -ryhmä, jossa kiiteltiin Oukun hyvää latua. Hiihtäjät olivat tehneet omatoimisesti ladun myös Vennivaaran latupohjalle.

Ensilumenlatu avautuu lauantaina

Luonnonlumelle pääsi siis hiihtämään aiemmin kuin Ounasvaaran ensilumenladulle, joka tehdään säilölumesta. Ensilumenlatua alettiin tehdä maanantaina, ja se avautuu aikataulunsa mukaisesti lauantaina 30. lokakuuta.

Latua alettiin tehdä Lapin urheiluopiston päästä ja sitä viedään hiihtostadionille päin, kertoo valmennuskeskuspäällikkö Eero Hietanen Santasportista.

– On vaikea arvioida, millä vauhdilla latu valmistuu, sillä se riippuu säistäkin. Joka tapauksessa lauantaina latua pääsee hiihtämään ainakin jonkun matkaa.

Hietasen mukaan luonnonlumi ei hyödytä ensilumenladun tekemistä, vaan siitä on päin vastoin hiukan haittaa: lumi on liukas alusta kuorma-autoille, jotka kuljettavat säilölunta ladulle.

Ei bisnestä vaan palvelutoimintaa

Hietanen ei pidä luonnonlatuja ensilumenladun kilpailijana.

– Rovaniemellä ensilumenlatu ei ole bisnestä, vaan enemmänkin palvelutoimintaa. On vain hyvä, että rovaniemeläiset ovat jo päässeet hiihtämään luonnonlumille, Hietanen sanoo.

Lämmin sää ja vesisateet saattavat vielä tuhota luonnonlumiladut, mutta säilölumesta tehty latu kestää sään vaihteluita niitä paremmin. Ensilumenladullekin tulee siis luultavasti vielä kysyntää.

– Ensi viikolla tänne on tulossa hiihtämään joitakin maajoukkueita Euroopasta, Hietanen sanoo.

Ensilumenladulla pääsee hiihtämään noin kahdeksan kilometrin pituisen reitin. Reittiin sisältyy urheiluopiston ja hiihtostadionin välinen latu sekä 3,3 kilometrin lenkki hiihtostadionilla.

Ensilumenlatu on periaatteessa maksullinen. Ladulle voi ostaa kausilipun tai päiväkohtaisen lipun.