pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Riikka Eklund on kokenut tsu­na­min, tuh­ka­pil­ven ja koronan vai­ku­tuk­set alaansa - mat­kai­lu­am­mat­ti­lai­nen palasi vanhaan ko­ti­kau­pun­kiin­sa mark­ki­noi­maan Kemiä

Riikka Eklund esittelee Kemin vasta-avattua lumilinnaa ja sen saunaa. - Sosiaalisessa mediassa tuli kyselyä, miksi jäisen saunan sähköjohto on musta. Että eikö löytynyt valkoista. Mutta musta johto on taiteilijan näkemys, Eklund selvittää.
Riikka Eklund esittelee Kemin vasta-avattua lumilinnaa ja sen saunaa. - Sosiaalisessa mediassa tuli kyselyä, miksi jäisen saunan sähköjohto on musta. Että eikö löytynyt valkoista. Mutta musta johto on taiteilijan näkemys, Eklund selvittää.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Kemin Lumilinnalla on ollut suuri merkitys Riikka Eklundin elämässä. Lumilinna oli nimittäin Kemin Takajärveltä kotoisin olevan Eklundin ensimmäisiä työpaikkoja 2000-luvun alussa.

– Olin parina talvena lumilinnassa oppaana ja tein siellä kaikenlaista muutakin hommaa. Olin esimerkiksi lipunmyynnin vastaavana, Eklund kertoo.

Työ omaleimaisen matkailukohteen parissa sytytti nuoressa Eklundissa kiinnostuksen matkailualaa kohtaan. Hän lähti opiskelemaan sitä Jyväskylän ammattikorkeakouluun.

– Valmistumisen jälkeen minulla oli hirveä kiire maailmalle, ja lähdin Aurinkomatkoille matkaoppaaksi.

Eklund on asunut ja työskennellyt viidessä eri maassa: Thaimaassa, Italiassa, Kreikassa, Espanjassa ja Saksassa.

Lumilinnan teemana on onnellisuus.
Lumilinnan teemana on onnellisuus.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio

Takaisin pohjoiseen

Matkaopasura ulkomailla kuitenkin loppui, sillä hän tapasi suomalaisen miehen, rakastui ja muutti takaisin kotimaahansa.

– Työskentelin kahdeksan vuotta Helsingin Kilroylla, jossa järjestin ryhmämatkoja, Eklund kertoo.

Mielessä kyti ajatus takaisin pohjoiseen muuttamisesta.

– Halusin lähemmäksi Kemissä asuvaa perhettäni.

Uusi koti työpaikka löytyi Oulusta, jossa Eklund työskenteli Oulun matkatoimistossa markkinointipäällikkönä.

– Vastasin markkinoinnista kokonaisvaltaisesti ja lisäksi suunnittelin ryhmämatkoja. Olen ollut myös matkanjohtajana useilla ryhmämatkoilla maailmalla. Kemiläisiäkin on ollut matkoillani mukana.

Sitten tuli pandemia, joka pisti suunnitelmat uusiksi.

– Olin lomautettuna pitkään. Huomasin, ettei tilanne palaudu ennalleen vähään aikaan, joten päätin opiskella. Olen opiskellut psykologian perusopinnot Oulun yliopistossa sekä digitaalista myyntiä ja markkinointia Oulun ammattikorkeakoulussa.

Tekeekö urheilu tai ainakin penkkiurheilu ihmisen onnelliseksi, pohditaan tässä veistoksessa.
Tekeekö urheilu tai ainakin penkkiurheilu ihmisen onnelliseksi, pohditaan tässä veistoksessa.

Yhteistyöllä kehitystä

Kaksi viikkoa sitten Eklund aloitti uudessa työssä Kemin matkailun uutena markkinointipäällikkönä. Hän on pestistä enemmän kuin innoissaan.

– Ympyrä sulkeutui. Tämä on unelmien täyttymys: olen aina näiden vuosien aikana miettinyt, mitä tekisin Kemin matkailun edistämiseksi.

Eli siis mitä?

– Ainakin yhteistyötä, että saadaan koko alue vetovoimaiseksi. Lumilinnasta Kemi tunnetaan ja Sampo vetää ulkomaalaisia asiakkaita.

Koronan myötä kotimaan matkailu ja lähikohteet ovat alkaneet kiinnostaa suomalaisia. Eklund haluaa panostaa paikalliseen markkinointiin ja antaa kuntalaisille enemmän etuja matkailupalveluiden hyödyntämisessä.

– Noin puolitoista miljoonaa ihmistä ajaa tästä ohi kohti Lappia. Haluamme saada heidät pysähtymään myös Kemissä, Eklund pohtii.

Moni suomalainen on innostunut murtomaahiihdosta. Latujen perässä matkustetaan Tunturi-Lappiin.

– Meillä on täällä upeat tasaiset ladut meren jäällä, joita kannattaisi myös hyödyntää.

Tsunamin jälkeen

Pandemia kurittaa matkailualaa, mutta Eklund on työuransa aikana ehtinyt olla monenlaisissa muissakin poikkeuksellisissa tilanteissa. Hänen ensimmäisenä opiskeluvuotenaan tapahtunut WTC-isku muutti matkailua, varsinkin lentoliikennettä, kovasti.

– Matkaoppaana maailmalla sain hyvän perustan työelämään, sillä alusta asti tehtäväni ovat olleet vaativia. Ensimmäinen kohteeni oli Thaimaan Phuketissa vuosi tsunamin jälkeen. Se oli henkisesti kasvattava paikka, josta opin paljon. Olin silloin vielä tosi nuori tyttö, Eklund muistelee.

Työelämä on antanut itseluottamusta ja uskoa omiin visioihin, mutta myös nöyryyttä.

– Kaikki on mahdollista matkailualalla. Koronaa edeltävä vaativa tilanne tällä alalla oli tuhkapilvi. Silloinkin jouduttiin tosi poikkeukselliseen tilanteeseen, jollaista ei oltu aiemmin kohdattu. Oli mahtavaa nähdä, kuinka kaikki matkailualalla tekivät kansallisuudesta huolimatta yhteistyötä keskenään.

Lumilinnassa ei ole tänä vuonna varsinaisia hotellihuoneita, mutta sängyille pääsee kuitenkin päiväseltään pötköttämään.
Lumilinnassa ei ole tänä vuonna varsinaisia hotellihuoneita, mutta sängyille pääsee kuitenkin päiväseltään pötköttämään.
Kuva: Taina Nuutinen-Kallio
Onnellisuus-aiheinen lumilinna avautui

Kemin Lumilinna on valmistunut. Koronapandemian vuoksi ovet on avattu ilman avajaisjuhlallisuuksia. Vuoden 2022 Lumilinnan teemaksi valittiin onnellisuus, koska maailman onnellisuus raportin mukaan Suomi on valittu neljä vuotta peräkkäin maailman onnellisimmaksi maaksi.

– Onnellisuus on yksi hankalimmista sanoista määrittää, mutta olemme pyrkineet Lumilinnan veistoksissa nostamaan esille asioita, mistä onnellisuus ainakin osalta meistä kumpuaa, kertoo toimitusjohtaja Susanna Koutonen.

Suomalaiset juovat kahvia eniten maailmassa ja Suomessa vieraanvaraisuuteen kuuluu nauttia kahvia yhdessä. Lumilinnan pihalta löytyykin tänä talvena suuri kahvikuppi.

Lumilinnan sisätilojen veistokset kuvaavat muun muassa herkuttelun, musiikin, urheilun sekä saunomisen tuomaa onnellisuutta.

– Tilastojen mukaan 99 prosenttia suomalaisista käy säännöllisesti saunassa ja suomessa on enemmän saunoja kuin autoja. Suomalainen ei anna periksi, kilpaillaan sitten saunomisessa tai urheilussa. Ihan tavalliset suomalaiset eivät ole ehkä urheiluhulluja niinkään urheilussa, mutta erityisesti penkkiurheilussa.

Lumilinnassa ei poikkeuksellisesti ole tänä vuonna lumihotellia eikä lumiravintolaa. Kemin ympärivuotinen lumen ja jään elämystila rakennetaan myös uusiksi tänä talvena. Viikolla viisi avautuvassa tilassa toimii myös jääravintola.