Per­jan­tain ko­ro­na­koos­te: Suo­mes­sa 318 uutta ko­ro­na­tar­tun­taa, Län­si-Poh­jas­sa neljä tar­tun­taa, Ro­va­nie­mel­lä yksi

Viruksen saaneiden määrä on saatu tänä vuonna lievään laskuun.

-

14.30 Yksi uusi ko­ro­na­tar­tun­ta Ro­va­nie­mel­lä

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu yksi uusi koronavirustartunta perjantai-iltapäivään mennessä. Tartunta on henkilöllä, joka on ollut valmiiksi karanteenissa.

Modernan rokotetta saadaan Lapin sairaanhoitopiiriin ensi viikon alussa. Silloin aloitetaan kotihoidon asiakkaiden ja henkilökunnan rokotukset.

13.27 Tervolassa katkesi kylmäketju

Koronavirusrokotteiden kylmäketjun katkeaminen aiheutti kiireen rokotuksissa Tervolassa torstaina. Rokotukset saatiin onnistumaan vain muutamassa tunnissa.

Koronarokotteet lähetettiin Mehiläinen Länsi-Pohjan keskussairaalasta Tervolaan sovitusti. Rokotuksien piti alun perin alkaa perjantaina ja jatkua maanantaina.

Sairaala-apteekki pakkaa rokotelähetyksiin mukaan laitteen, jossa on QR-koodi. Se antaa tietoa kuljetuksen sujumisesta ja kylmäketjun säilymisestä.

Pfizerin koronarokote vaatii säilytyksen –70 asteessa.

13.22 318 uutta tartuntaa

Uusia koronavirustartuntoja on raportoitu 318, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) perjantaina. Kahden viikon aikana tartuntoja on 313 vähemmän kuin kahdella edeltävällä viikolla.

Viimeisten 14 päivän aikana tartuntoja on ollut 3 508.

Viruksen ilmaantuvuus on viimeisten 14 vuorokauden ajalta 62 sataatuhatta asukasta kohden.

Koronatartuntoja on todettu Suomessa tähän mennessä yhteensä 39 911.

THL kertoo myöhemmin iltapäivällä tietoja koronavirukseen liittyvistä kuolemista. Eiliseen mennessä kuolemia oli kirjattu 616.

Keski-Pohjanmaalla vähän tartuntoja

Maakunnista vähäisintä koronan ilmaantuvuus on nyt Keski-Pohjanmaalla, missä kahden viikon ilmaantuvuusluku sataatuhatta asukasta kohti on runsaat 5. Suomen mitassa vähäistä ilmaantuvuus on myös Satakunnassa (noin 11) ja Etelä-Pohjanmaalla (12,5).

Suurin tartuntojen ilmaantuvuus on edelleen Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin Husin alueella. Tällä seudulla viruksen ilmaantuvuus on liki 106 sataatuhatta ihmistä kohden.

Paikkakunnista Helsingissä on nyt löydetty 11 800 koronatartuntaa. Vantaan tartuntaluku on yli 4 300 ja Espoon noin 4 100.

Helsingissä tartuntojen määrä vakiintunut "liian korkealle tasolle"

Helsingin koronatartuntojen luvut ovat vakiintuneet, mutta liian korkealle tasolle, sanoo pormestari Jan Vapaavuori. Hän arvioi koronatilannetta tiedotustilaisuudessa.

Viimeisen viikon aikana Helsingissä on todettu noin 450 koronatartuntaa, keskimäärin 65 päivässä. Luku on puolet siitä, mitä pääkaupungin tartuntaluvut olivat pahimmillaan marras-joulukuussa.

Ongelmana on Vapaavuoren mukaan se, että Helsingissä on koronatartuntoja edelleen aivan liian paljon.

Uutta koronavirusmuunnosta on löydetty pormestarin mukaan Helsingissä noin 20 ihmiseltä.

Pääkaupunkiseudun abeille mahdollisuus lähiopetukseen ennen kirjoituksia

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä on päättänyt, että alueen abiturienteille annetaan mahdollisuus osallistua lähiopetukseen 18. tammikuuta alkaen ennen kevään ylioppilaskirjoituksia. Abiturientit ovat olleet pitkään pääkaupunkiseudulla etäopetuksen varassa.

Muuten opetukseen liittyviä voimassaolevia rajoituksia ja suosituksia ei lievennetä. Lisäksi koordinaatioryhmä päätti, että kevään penkkarit on peruttu abeilta ja lukioiden vanhojen tanssit siirretään myöhempään ajankohtaan.

Ylioppilaskirjoituksiin osallistuville abiturienteille suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia ennen 16. maaliskuuta alkavia kirjoituksia.

Lisäksi koronakoordinaatioryhmä linjasi, että toistaiseksi pitäydytään lasten ja nuorten harrastustoiminnan voimassa olevissa rajoituksissa ja suosituksissa.

12.00 Kainuussa brittimuunnosta

Ka­jaa­nis­sa on löy­ty­nyt oi­reet­to­man hen­ki­lön maa­han­tu­lon jäl­kei­ses­sä tes­tauk­ses­sa ko­ro­na­vi­ruk­sen  britannialainen muunnos.

Ky­sees­sä on en­sim­mäi­nen Kai­nuus­sa to­det­tu ko­ro­na­vi­ruk­sen muun­nos, jo­hon liit­tyy vii­mei­sim­pien tie­to­jen mu­kaan aiem­paa suu­rem­pi tar­tut­ta­vuus.

Pan­de­mia­pääl­lik­kö Ol­li-Pek­ka Kouk­ka­ri Kai­nuun so­tes­ta kertoo, että tartunnan saanut henkilö oli matkustanut Pohjoismaissa.

Ka­jaa­nis­sa to­det­tuun ta­pauk­seen ei tä­män het­ken ar­vioi­den mu­kaan lii­ty ul­ko­puo­lis­ten hen­ki­löi­den al­tis­tu­mis­ta tai mer­kit­tä­vää le­viä­mis­ris­kiä, kertoo Kainuun sote tiedotteessa. Ta­pauk­ses­sa on nou­da­tet­tu 14 vuorokauden va­ro­toi­mi­me­net­te­lyä.

11.00 Länsi-Pohjassa neljä tartuntaa ja joukkoaltistuminen

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä on eilisen jälkeen todettu neljä uutta koronavirustapausta. Näistä kolme on karanteenien sisältä.

Kemissä Leipätehtaan toimintakeskuksessa on tapahtunut joukkoaltistuminen 12.-13.1. Toimintakeskuksen on suljettuna seuraavat kaksi viikkoa.

Leipäkeskuksessa toimii myös koululaisten iltapäiväryhmiä. Tämänhetkisten tietojen mukaan nämä ryhmät eivät ole altistuneet koronavirukselle.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiristä kerrotaan, että nyt kerätään altistumistietoja ja tartunnanjäljittäjät ovat yhteydessä asianosaisiin  puhelimitse tämän päivän aikana. Karanteeniin asetettavia henkilöitä on noin 30.

Kaikkien toimintakeskuksessa tuona aikana vierailleiden on kuitenkin syytä seurata oireitaan ja herkästi hakeutua koronavirustestiin, mikäli oireita ilmene

10.00 Haa­pa­ran­nan Torn­berg vetoaa ra­jan­kau­pun­kien asuk­kai­siin

Haaparannan kunta vetoaa asukkaisiinsa, etteivät nämä ylittäisi valtakunnanrajaa ilman välttämätöntä syytä.

Kunta vetosi asukkaisiin torstaina, ettei Suomen valtio kevään tavoin sulkisi rajaa.

Kunnanneuvos Sven Tornberg on huolissaan.

– Toivon todella, ettei meidän tarvitse uudelleen kokea suljetun rajan aikaa, kunnanneuvos sanoo.

Tornio ja Haaparanta ovat yhdessä miettineet ratkaisuja, millä Suomen hallituksen väläyttämät kaikkien rajan ylittäjien koronatestaukset voidaan välttää.

Kaupungit ovat tulleet ratkaisuun, että rajan ylittävän liikenteen vähentäminen on tärkeää avoimen rajan turvaamiseksi.