Parikymmentä yhdysvaltalaista Stryker-rynnäkköpanssariajoneuvoa tulee Suomeen harjoittelemaan keväällä. Koskaan aiemmin maailman johtavan suurvallan panssarit eivät ole jyristelleet Suomen maaperällä.

Vaikka amerikkalaisten panssarit saapuvat Suomeen ensimmäistä kertaa, amerikkalaisia sotilaita ja sotakalustoa täällä on vieraillut ennenkin. USA:n sotilaat ovat muun muassa testanneet talvitaitojaan Sodankylässä.

Ensi toukokuussa Rissalan kentälle laskeutuu 6-8 Oregonin kansalliskaartin F15-laivueen hävittäjää. Noin vuosi sitten Suomi osallistui Yhdysvaltain kanssa Baltian ilmasotaharjoitukseen.

Hallitus korostaa, ettei amerikkalaisten tulossa ole dramatiikkaa eikä panssareiden saapuminen liity päiväpolitiikkaan. Harjoituksesta on sovittu jo kauan sitten. Hallituksen mukaan panssareiden tulosta ei voi päätellä myöskään sitä, että Suomen linja olisi muuttunut.

"Hallitusohjelman mukaisesti Suomi tiivistää yhteistyötä. Yhdysvallat, transatlanttinen linkki, on myös mainittu hallitusohjelmassa eli ihan hallitusohjelman mukaan mennään", puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) rauhoittelee (IS 19.2.).

Ulkoministeri Timo Soinin (ps.) mukaan kysymyksessä on pitkän aikavälin yhteistyö, jota Suomi tekee myös Ruotsin ja monien muiden maiden kanssa. Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja, veteraanikansanedustaja Ilkka Kanerva (kok.) vahvistaa, ettei mikään ole muuttunut.

Yhteistyölle Naton ja amerikkalaisten joukkojen kanssa on maan korkeimman johdon siunaus. Tasavallan presidentti Sauli Niinistön ja hallituksen päätökset eivät silti tarkoita, että koko eduskunta olisi harjoitusten kannalla.

Vasemmisto-oppositio on tivannut, kenen aloitteesta hävittäjien tulosta päätettiin ja miksi päätöksistä ei kerrottu ajoissa kansanedustajille. Lisääntyvä yhteistyö Naton kanssa huolettaa myös kylmän sodan oppeihin tottuneita keskustalaisia.

Entä millaisen viestin tiivistyvä yhteistyö USA:n kanssa antaa Venäjälle? Soinin mukaan viesti on se, että "Suomi huolehtii omasta puolustuksestaan".

Näin Suomi myös tosiasiassa tekeekin. Suomi ei kuulu Natoon eikä Suomella siten ole Naton antamia turvatakuita, vaikka Suomi harjoittelee aivan Venäjän kyljessä yhdessä Naton kanssa. Natoa ollaan hyvin lähellä, mutta sotilasliiton jäsenyyteen on pitkä harppaus.


Kommentit (5)

  • Nimetön

    Suomi on länsimaa joten mikä meitä estää liittymästä Natoon. Suomen ja Ruotsin välinen sotilasyhteistyö on on hyvä asia mutta ei taida riittää. Vaikka suomalainen sotilas vastaa kymmentä muun maalaista, ja ruotsalainenkin varmaan muutamaa, taitaa silti loppua sotilaat jos on isomman valtion armeija vastassa. Valtiota mainitsematta.

  • pasi l

    Mahdollisimman monipuolinen yhteistyö tietysti parantaa turvallisuuttamme, mutta ainoa kestävää turvallisuutta tarjoava ratkaisu on selkeä liittyminen läntiseen yhteisöön sekä poliittisen, taloudellisen että turvallisuuden osalta. Jäsenyys EU:ssa ja monissa kauppajärjestöissä ovat hyvää poliittista ja taloudellista pohjaa, Natoon liittyminen korjaa turvallisuusvajeen.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös