Tukkapöllyä metsäjätille

Aluehallintovirasto tyrmäsi Stora Enson suunnitelman Kemijärven tehtaan jätejärven biopuhdistamisesta. Yhtiön on aika tunnustaa tosiasiat.

Tukkapöllyä metsäjätille

Stora Enso sulki Kemijärven sellutehtaan 2008, mutta jätti siivoamatta jälkensä.

Ensi keväänä tulee kuluneeksi yhdeksän vuotta siitä, kun Stora Enso sulki sellutehtaansa Kemijärvellä ja seitsemän vuotta siitä, kun Pohjois-Suomen aluehallintovirasto (avi) määräsi yhtiön siivoamaan 42 tehdasvuoden aikana syntyneen jätejärven. Niin uskomattomalta kuin se kuulostaakin, järvi odottaa yhä puhdistajaansa.

Tuorein käänne episodissa nähtiin äsken, kun avi hylkäsi Stora Enson hakemuksen jätejärven biopuhdistamisesta (LK/PS 9.2.). Samalla virasto toisti 2010 antamansa määräyksen siitä, että metsäjätin on poistettava 60-hehtaarisen järven pohjaan kertynyt monimyrkyllinen klooriliete, jonka määräksi on arvioitu 335 000 kuutiota eli suunnilleen 8 500 rekka-autokuormallista.

Edellisellä kerralla Stora Enso ei tyytynyt avin päätökseen, vaan valitti siitä Vaasan hallinto-oikeuteen. Kun se ei muuttanut päätöstä, yhtiö valitti korkeimpaan hallinto-oikeuteen. Se palautti asian 2013 aviin ukaasilla, että yhtiön piti laatia puhdistussuunnitelma ja poistaa pääosa lietteestä 2018 mennessä. Yhtiö jätti uuden ympäristölupahakemuksen aviin viime talvena. Nyt tiedetään, ettei se kelpaa virastolle.

Stora Enso olisi halunnut puhdistaa jätejärvensä halvemmilla, biopuhdistamiseksi ristimillään keinoilla ja väljemmällä aikataululla. Lietettä ei olisi viety pois, vaan se olisi läjitetty rannoille, kuivattu ja peitelty kasveilla. Avin mukaan näin ei täytetä jätelain velvoitteita. Lain henki on, että jätehuollossa on käytettävä parasta käyttökelpoista tekniikkaa ja noudatettava ympäristön kannalta parasta käytäntöä riippumatta jätteen määrästä ja sen puhdistamisen hinnasta.

Stora Enso ei ole vielä ilmoittanut, miten se suhtautuu avin määräykseen. Jos yhtiö jatkaa valitusten tiellä, puhdistustöihin päästään vasta vuosien kuluttua.

Metsäjätin venkoilua on vaikea ymmärtää ajassa, missä yritykset pyrkivät varjelemaan imagonsa puhtautta hinnalla millä hyvänsä. Jos Stora Enso olisi ryhtynyt puhdistamaan jätejärveä ympäristöviranomaisten alkuperäisen määräyksen mukaisesti, työ olisi jo tehty, eikä yhtiön tarvitsisi selitellä mustaa valkoiseksi.

Rahasta homma tuskin on kiinni. Stora Enso on arvioinut avin vaatiman puhdistuksen hinnaksi 22–30 miljoonaa euroa. Se ei ole paljon, kun summaa vertaa maailman viidenneksi suurimman metsäteollisuusyrityksen liikevaihtoon, kymmeneen miljardiin euroon.

Stora Ensolta vei vuosia myöntää, että Kemijärven tehtaan sulkeminen oli virhe. Nyt yhtiön on korkein aika myöntää, ettei se ole ainoa virhe, jonka yhtiö on tehnyt Itä-Lapissa.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Tehtaan rakentaminen aikoinaan oli suuri virhe taloudellisesti ja kemijärven vesistölle katala teko.

  • Taivaantuli

    Herra varjele meitä yksisilmäisyydeltä ja paikallisten lipomiselta, vaikka levikkiluvut olisivatkin uhattuina.
    Kemijärven tehtaan sulkeminen oli silloin oikea strateginen päätös, eikä mikään tieto tässä asiassa tue muuta päätelmää.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös