Solidaarisuus hukassa

Lentokentillä lakkoillaan ja ajetaan omaa etua, vaikka valtaosa työntekijöistä on sitoutunut nollakorotuksiin.

Katja Lehto
Solidaarisuus hukassa

Lentojen peruuntumisesta syntyy iso haitta Lapin matkailulle.

Ammattiliitto Pro suunnitteli helmikuun lopulle, koulujen hiihtolomaviikoille, lomalennot pysäyttävää lakkoa, mutta lakosta ei tullut sillä kertaa mitään. Työ- ja elinkeinoministeriö siirsi työnseisauksia kahdella viikolla eteenpäin. Päätöksen teki työ- ja oikeusministeri Jari Lindström (ps) valtakunnansovittelijan esityksestä.

Lomalaiset kiittivät Lindströmin päätöstä, mutta Pron puolella ratkaisua ihmeteltiin. Pron mielestä ministeriö esti ”käyttämästä yhtä neuvottelukeinoa eli työtaistelutoimenpidettä”.

Kovin kauan lentokenttäväen ei tarvinnut lakkoaan odottaa. Finnair perui perjantaina yli sata lentoa Ilmailualan unionin IAU:n lakon ja tukilakkojen takia.

Finnairille lakko merkitsee miljoonien eurojen menetystä, vaikka Finnair ei ole kiistassa osapuoli. Työnantajapuolta edustava Palta ei ole suostunut kenttä- ja matkustamopalveluja tarjoavan Airpron esittämiin työnehtojen parannuksiin. Kiistaa on yritetty ratkoa valtakunnansovittelija Minna Helteen johdolla, mutta laihoin tuloksin.

Työtaistelut ovat lentoliikenteessä yleisiä muuallakin Euroopassa. Pienet, strategisessa asemassa olevat ammattiliitot pystyvät pysäyttämään koko lentoliikenteen niin halutessaan. Lakko on tehokas keino puristaa lisää palkkaa erityisesti sellaisessa tilanteessa, jossa muut haaveilevat pääsystä aurinkorannalle tai vaikkapa Lapin tuntureille.

Solidaarisuus on muutenkin pelkkä sana. Kilpailukykysopimukseen on sitoutunut yli 90 prosenttia työntekijöistä, mutta logistiikka-alaa se ei hidasta. Oman tilipussin kasvattaminen menee Suomen kilpailukyvyn edelle.

Matkailu-, majoitus- ja ravintolapalvelualan toimitusjohtaja Timo Lappi ihmettelee, miten sama porukka lakkoilee jatkuvasti ja aiheuttaa samalla isoa taloudellista haittaa täysin ulkopuolisille tahoille. Sitä voikin ihmetellä.

”Ei voi olla niin, että kerta toisensa jälkeen pienen avaintoimialan liitto aiheuttaa ulkopuolisille merkittävää vahinkoa omien järjestöpoliittisten asioidensa ajamiseksi”, Lappi sanoo (IL 10.3.).

Lentokenttäväen mielenilmaukset kirpaisevat pahasti Lapin matkailua. Nyt on paras kevätsesonki ja uutta väkeä tulee muun muassa Aasiasta. Koko maakunnan näkökulmasta on tärkeä, että lupaavasti käynnistynyt Aasian matkailu kasvaa ja lomalaiset ovat tyytyväisiä. Lomasta voi jää kehno maku pienen porukan lakkoilun takia.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    En tunne tuon työtaistelun yksityiskohtia ja siksi kommentoin vain yleisemmällä tasolla:

    Mitä tekemistä tällä(kään) työtaistelulla on solidaarisuuden kanssa? KIKY-sopimuksen suurin menettäjä on naisvaltainen julkinen sektori. Mitä heitä olisi auttanut, jos muutkin olisivat ”solidaarisuudesta” luopuneet omista lomarahoistaan? Kysymys on työnantajan ja työntekijöiden välisestä tulonjaosta: kun toinen saa niin toinen menettää. En väitä, etteikö tällä olisi myös muita vaikutuksia, ainakin pitemmällä aikavälillä.

    On totta, että on aloja, joiden työtaisteluilla on suuria oheisvaikutuksia ja näiden alojen työntekijöillä on ehkä muita paremmat mahdollisuudet ajaa etujaan. Nykyisessä ”mediayhteiskunnassa” tilanne ei välttämättä ole yksinkertainen, koska työtaistelut saavat mediassa äänekkään ja lähes yksimielisen tuomion ja syyllinen on aina työntekijä. Tämä koskee poikkeuksetta kaikkea riippumatonta lehdistöä! Juuri koskaan ei tuoda julki edes sitä yksinkertaisinta lähtökohtaa, että kyseessä on kaksi osapuolta, joista kumpikaan ei anna periksi. Työnantaja kertoo aina aiheutuvista valtavista tappioista. Miksi se valitsee nämä valtavat tappiot, vaikka sopu olisi todennäköisesti halvempi?

    Kun AKT jäi KIKY-sopimuksen ulkopuolelle, pelotteli media (työnantajan ääntä kuunnellen), että odotettavissa on Suomen talouden tuhoavia työtaisteluja. Nyt AKT on tehnyt kaikille sopimusaloilleen sopimukset jokseenkin samoilla ehdoilla kuin KIKY-sopimuksessa mukana olevat. Tästä ”ihmeestä” ei ole tehty suuria otsikoita, vaikka aihetta olisi!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös