Puolustukseen rahaa

Puolustukseen pistetään lisää rahaa kaikkialla. Hallitus lähtee siitä, että näin pitää menetellä myös Suomessa.

Raija Suopajärvi
Puolustukseen rahaa

Maanpuolustus tarvitsee lisää rahaa.

Suomi pyrkii osoittamaan maailmalle, että suomalaiset haluavat ja pystyvät puolustamaan maataan mahdollista hyökkääjää vastaan. Tuoreessa puolustuspoliittisessa selonteossa esitetään, että sodanajan miesvahvuutta nostetaan 50 000 sotilaalla.

Esitys merkitsee 20 prosentin lisäystä nykyiseen 230 000 miehen vahvuuteen. Vielä vuonna 2012 miesvahvuus oli 350 000 miestä.

Ensi vuodesta lähtien puolustukseen haluttaisiin pistää 55 miljoonaa euroa lisää vuodessa. Valtaosa summasta käytettäisiin maavoimien valmiustason nostoon. Puolustusvoimien materiaali-investoinnit vaativat 120 miljoonaa euroa lisää vuodessa alkaen vuodesta 2021.

Selonteon keskeinen ajatus on, että maailma ympärillä on muuttunut ja perinteisen sodan mahdollisuus on nyt todellisuutta. Venäjää ei suoraan pidetä uhkana, mutta käytännössä Venäjä on uhka. Ruotsin kanssa tehtävälle yhteistyölle näytetään vihreää valoa, Nato-jäsenyyteen selonteko ei tuo muutosta.

Suomen hallitus ei ole ainoa, joka arvioi jännitteiden kasvaneen. Samanlaiseen johtopäätökseen on tultu muuallakin. USA:n uusi presidentti Donald Trump on vaatinut kaikkia Nato-maita nostamaan puolustukseen käytetyt summat sovitulle tasolle.

Helppoa puolustusmäärärahojen nosto ei ole. Valtionvelka jatkaa kasvuaan, mutta samaan aikaan pitäisi löytää lisää rahaa puolustukseen. Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan varat otetaan budjetista nykyisten raamien sisältä. Siitä mistä leikataan, on tarkoitus päättää kevään budjettiriihessä.Suurimmat puolustukseen käytettävät investoinnit ovat edessä vasta ensi vuosikymmenellä. Merivoimien hankintojen hinnaksi on arvioitu 1,2 miljardia euroa. Uudet hävittäjät maksavat 7–10 miljardia euroa.

Vaikka puolustuskyvyn vahvistaminen maksaa, vaihtoehtoa ei käytännössä ole. Suomen on huolehdittava omasta puolustuskyvystään. Sotilaallisesti liittoutumattoman maan puolustusta ei voi myöskään ulkoistaa muille.

Puolustusministeri Jussi Niinistö (ps.) on puhunut useaan otteeseen tarpeesta vahvistaa paikallispuolustusta. Maavoimille löytyy rahaa. Voi olettaa, että varuskuntaverkkoon ei ole tulossa lähivuosina muutoksia. Lapin näkökulmasta selonteko ei tuo järisyttävää uutta.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös