Pormestaria harkittava

Pormestarin valinta lisäisi kiinnostusta kunnan päätöksentekoon, mutta pätevin ei välttämättä nousisi pormestariksi. Asiasta kannattaa keskustella.

VELI-JUKKA MUSTAJÄRVI
Pormestaria harkittava

Pormestari ei tule väistämättä suurimmasta puolueesta.

Kunnilla on ollut vuodesta 2006 lähtien mahdollisuus valita joko kunnanjohtaja tai pormestari. Toistaiseksi into valita pormestari on ollut vähäinen. Vain kahden kunnan, Tampereen ja Pirkkalan, johdossa on pormestari.

Kevään kuntavaalien jälkeen pormestarien määrä tuplaantuu, kun pormestari valitaan myös Helsinkiin ja Tuusulaan.

Lapissa pormestarimallista on puhuttu ainakin Rovaniemellä. Vuonna 2002 - jo ennen kuntaliitosta - silloinen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Antti Liikkanen (sd.) esitti valtuustoseminaarissa, että Rovaniemi lähtee kokeilemaan pormestarimallia. Liikkanen kertoi olevansa itse ”erittäin viehättynyt” mallista.

Liikkasen esitys pormestarikokeilusta ei lähtenyt vuosituhannen alussa lentoon, mutta myöhemmin samaan ajatukseen on palattu monta kertaa. Nykyisessä valtuustossa pormestarimallilla on kannatusta ainakin kokoomuksen, Sdp:n ja Perussuomalaisten valtuustoryhmissä.

Rovaniemen valtuuston suurin puolue ei ole pormestarimallille lämmennyt, mutta mieli voi muuttua. Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Liisa Ansala (kesk.) sanoo, että pormestarimalli kannattaa tuoda kaupunginvaltuustoon keskustelua varten. Kesällä voimaan tulevaan hallintosääntöön se ei ehdi.

Ansalan mielestä mallin hyvä puoli on se, että pormestari antaa päätöksille kasvot. Huonoa on, että valtuustoon muodostuu nykyistä selkeämpi hallitus-oppositio-asetelma.

Mikäli kunnan johtoon valitaan vaaleilla pormestari, kiinnostus kunnan päätöksentekoa kohtaan todennäköisesti kasvaa. Helsingissä on jo ennen kuntavaaleja näkyvästi liputettu mahdollisia pormestareita, mikä todennäköisesti kannustaa ihmisiä ottamaan vaaleissa kantaa.

Turun yliopiston eduskuntatutkimuksen keskuksen johtaja Markku Jokisipilän mielestä valinnan kiinnostavuus lisääntyy, jos pormestari valitaan suoralla kansanvaalilla. Tutkijan mukaan suora kansanvaali ei kuitenkaan takaa sitä, että pätevin nousee pormestariksi. Nyt pormestarin valinnasta päättää valtuusto.

Pormestari ei ehkä sovi jokaiseen kuntaan, mutta mallia kannattaa kunnissa harkita. Hyvää olisi se, että pormestari todennäköisesti jakaisi samanlaisen ajattelutavan kuin kuntalaisten enemmistö. Mikäli pormestarin ajatukset kulkisivat aivan eri latua kuin kuntalaisten enemmistön, pormestari olisi kunnanjohtajaa helpompi pistää vaihtoon.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös