Parannettavaa riittää

Yrittäjät eivät pidä Rovaniemen vetovoimaa kovin kaksisena. Päättäjät voivat ratkaisuillaan vaikuttaa kaupungin imagoon.

Jussi Leinonen
Parannettavaa riittää

Kaavoituksella on iso merkitys työpaikkojen kehitykseen.

Mikäli maan hallitus onnistuu viemään sote-uudistuksen maaliin saakka, kuntien tehtävistä noin puolet siirtyy maakuntien vastuulle. Merkittävimpiä kuntien vastuulle jääviä toimintoja ovat opetus ja kaavoitus.

Erityisesti kaavoituksen avulla kunta pystyy vaikuttamaan paikkakunnan kehitykseen. Jos yritykset pystyvät sutjakkaasti investoimaan, syntyy uusia työpaikkoja ja sen myötä kunta saa verotuloja.

Jos kaavoitus on hidasta ja valitukset jarruttavat rakentamista, yritysten into investoida hiipuu. Siitä kärsii koko paikkakunta. Kaavojen avulla vaikutetaan myös siihen, kuinka viihtyisä taajama on.

Rovaniemellä kaavoitustyö oli lähes täysin jumissa noin neljä vuotta sitten. Valitukset pysäyttivät rakentamisen, yrittäjät olivat tyytymättömiä investointien lykkääntymiseen.

Kaupunginjohtaja Esko Lotvonen kuunteli yrittäjien huolen ja kaupunki päätti, että elinkeinojen kehittämisen kannalta keskeisimmät kaavat valmistellaan kaupunginhallituksen alaisuudessa. Muut kaavat, valtaosa, on valmisteltu normaaliin tapaan teknisessä lautakunnassa.

Yrittäjät ovat tyytyväisiä nykyiseen malliin, mutta kaupunginhallituksen enemmistö päätti viime marraskuussa, että Rovaniemellä palataan vanhaan. Perustellusti voi kysyä, miksi?

Rovaniemen Yrittäjät -yhdistys vaatii kannanotossaan, ettei strategisen maankäytön ja elinvoimakaavoituksen johtamiseen tehdä muutosta. Yhdistyksen hallitus on asiassa yksimielinen. Yhdistys edustaa 850 jäsenellään 30 prosenttia alueen yrittäjistä.

”Ilman näitä strategisen kaavoituksen viime vuosina tekemiä päätöksiä, ei nyt olisi Rovaniemellä matkailun ennätysvuosi”, yrittäjät perustelevat kantaansa.

Rovaniemen kaupunginhallitus käsittelee hallintosäännön muuttamista uudestaan tänään. Lotvonen toistaa vanhan esityksensä, jonka mukaan hallituksen alaisuudessa valmistelaan jatkossakin strategisesti tärkeät kaavat.

Rovaniemi ei valtakunnallisissa vertailuissa niitä mainetta kaupunkina, joka kuuntelee yrittäjiä. Viime viikon lopulla julkaistussa elinkeinoelämän keskusliiton EK:n Kuntarankigissa Rovaniemen sijoitus on heikko. Parhaiten sijoittuu Seinäjoki. Hallituksen päätös varmasti vaikuttaa siihen, millä tavalla yrittäjät jatkossa ajattelevat kaupungin yrittäjäystävällisyydestä. Yrittäjiä joko kuunnellaan tai ei kuunnella.


Kommentit (2)

  • Nimetön

    Yrittäjäpuolue Kokoomus halusi nykyistä mallia ja nyt se haluaa palata vanhaan. Mikä on saanut puolueen kannan muuttumaan? Mikä on se yrittäjiäkin vaikuttavampi elinkeinoelämän toimija, joka on saanut Kokoomuksen toimimaan yrittäjien kannan vastaisesti?

  • Nimetön

    Erinomainen kannanotto! Eikö kaupunginhallituksen ja teknisen lautakunnan jäsenet sekä teknisten palveluiden johto ymmärrä miten vahingollista toimintaa he harjoittavat ajamalla strategista kaavoitusta alas. Valitettavasti lautakunnalla eikä teknisellä johdolla ole osaamista saati luottamusta hoitaa asiaa tuloksekkaasti. Sen yrittäjien yksimielinen kannanotto osoittaa! Antakaa kaupunginarkkitehti Outilalle arvostusta ja työrauhaa kehittää osaltaan kaupunkia. Jarrupoliitikot vaihtoon vaaleissa!

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös