Päiväkirja: Mihin katosivat pikkupoikien linkat?

Päiväkirja: Mihin katosivat pikkupoikien linkat?
Petteri Holma

Tämän päivän sohvaperunaponnistajilla on tapana ihmetellä suomalaisen mäkihypyn nykytasoa.

Pohjanoteeraus koettiin, kun entinen mäkihypyn mahtimaa otti kaksi viimeistä sijaa olympialaisten normaalimäen kilpailussa Etelä-Koreassa. Kaksoistappio ei ollut ainoa nöyryytys. Yksikään suomalainen ei selviytynyt toiselle kierrokselle, mikä lienee kaikkien aikojen arvokisamahalasku.

Itse ihmettelen lähinnä mahalaskun hitautta. Eihän siitä ole kovin kauan, kun kiihkeimmät kutsuivat Janne Ahosta kuningaskotkaksi.

Merkit suomalaisen mäkihypyn kuolemasta ovat olleet kaikkien mäkisissä maastoissa liikkuneiden nähtävissä jo vuosikymmeniä. Milloin viimeksi olette nähneet vaarojen rinteissä, jokien penkoissa tai soramonttujen kupeissa pikkupoikia rakentamassa hyppyrimäkiä eli linkkoja ja leikkimässä niissä mattinykäsiä, janneahosia tai toniniemisiä?

Toisin oli ennen. Ei tarvitse palata kuin aikaan, jolloin allekirjoittanut oli lapsi. Tuolloin, 1970-luvun alkupuolella, linkkoja oli ainakin Rovaniemellä kaikkialla missä pikkupoikiakin, joita heitäkin oli enemmän kuin nyt.

Linkkojen rakentelu ja niistä hyppääminen oli myös kotikulmieni koltiaisten talvinen ykkösharrastus. Itse kuvittelin itseni aina Veikko Kankkoseksi, kun taas naapurin Tapio halusi olla Jiri Raska, Yukio Kasaya tai Walter Steiner. Tapiosta tuli myöhemmin maisteri, minusta ei.

Tuolloin kuka tahansa kykeni näkemään mäkihypyn loistavan tulevaisuuden. Linkoissamme luotiin pohja 1980-luvun mäkimenestykselle, joka poiki 2000-luvun alkupuolen mäkimenestyksen.

Sitten tapahtui jotakin, joka katkaisi ketjun. Kenties lopullisesti.


Kommentit (1)

  • Raimo Tuuliainen

    Pete sieltä niistä, linkoista niitä urhoollisia ”tamppaajia” löytyy kun vain on kavereita,, isistä ja ukeista ei niinkään asiantuntijoita, Sillä siellä on Suomalaisen mäkihypyn alkukehto? Kiva ,että otit tämän aiheen esille, sillä sieltä on lähtenyt tämä mäkihypyn lamakausi alun perin liikkeelle! Eikä haeta niinkään tähän alennustilaan Syyllisiä etsitään ratkaisua? Sillä on mentävä eteenpäin ei se ole kehitystä, että toistetaan vain samaa ”mantraa ”hypystä toiseen, kun Virhe on tapahtunut silloin sitä hoetaan ja kun tarkoitus on, että se muutetaan! No nämä ovat vain erään ”Sohvapotun ” aatoksia, mutta se vaan toivoo, että kumotkaa ne teoriat mitä hän on tullut julkaistua. ”jammu”

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös