Pääkirjoitus: Vaalikuume kohoaa

Hallituspuolueet pyrkivät profiloitumaan omiensa joukoissa perhevapaiden avulla. Kiistan taustalla näkyy kannattajien erilaisuus.

Veli-Jukka Mustajärvi
Pääkirjoitus: Vaalikuume kohoaa

Perhevapaauudistuksesta tulee eduskuntavaalien yksi teema.

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) johtama hallitus ei päässyt sopuun perhevapaauudistuksesta. Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) kertoi jo viime viikolla uudistuksen valmistelun päättyneen.

Keskustalaisten mukaan tarvittaisiin sata miljoonaa euroa lisää rahaa, jotta uudistus onnistuisi.

Kokoomuksen riveissä Saarikon ilmoitus otettiin tyrmistyneenä vastaan. Uudistuksen toteuttaminen on ollut hallituksessa ennen kaikkea kokoomuksen tavoite.

Ehkä eniten uudistusta vastaan on ollut ulkoministeri Timo Soini (sin.). Nykyisen hallituksen aloittaessa työtään Soini painotti, ettei hallitus tee muutoksia kotihoidon tukeen.

Perussuomalaisten hajottua ja Soinin vaikutusvallan romahdettua hallitus päätti viime syksynä, että uudistus toteutetaan. Hallituksen ohjelmassa siitä ei ollut mitään mainintaa.

Uudistuksen kaatuminen osoittaa, ettei Sipilän porvarihallitus ole yhtenäinen. Se ei ole uutinen. Linjaerimielisyydet ovat käyneet esille myös sote-uudistuksen valmistelun yhteydessä.

Perhevapaauudistuksessa kokoomuksen linja on lähempänä sdp:n ja vihreiden linjaa kuin keskustan ja sinisten linjaa. Erityisesti vihreiden kanssa kokoomus kisaa seuraavissa eduskuntavaaleissa samoista kaupunkien äänistä.

Mikäli eduskuntavaalien jälkeisen hallituspohjan muodostavat sdp ja kokoomus, perhevapaauudistus on hallituksen ohjelmassa. Monessa muussa kysymyksessä yhteisen sävelen löytäminen voi kuitenkin olla vaikeaa.

Perhevapaauudistus on kokoomukselle tärkeä tavoite, mutta uudistuksen kaatuminen voi sataa myös keskustan ja sinisten laariin. Molemmat osapuolet saattavat voittaa.

Tämä johtuu siitä, että puolueiden kannattajakunnassa on iso ero. Se, mikä miellyttää uraputkessa olevaa kaupunkilaista virkanaista, ei ole välttämättä suosituin vaihtoehto maaseudulla suurperheen äidille eikä edes maahanmuuttajaperheelle.

Kotihoidon tuki on keskustan kehittämä tukimuoto. Se on vaihtoehto subjektiiviselle päivähoito-oikeudelle.

Perhevapaauudistuksen kaatuminen antaa hallituspuolueille mahdollisuuden profiloitua omien kannattajien keskuudessa. Molempia kantoja voi puolustaa, koska ne nojaavat eri arvoihin. Porvarihallitus jakaantuu arvoliberaaleihin ja arvokonservatiiveihin.

P.S.

Yliopistoväki uhkaa mennä lakkoon. Juko, JHL ja Pardia ovat jättäneet lakkovaroituksen. Helsingin yliopistossa järjestetään pistelakko 28. helmikuuta, jos työehdoista ei päästä sopuun ennen sitä. Työtaistelutoimien laajentamista harkitaan. Yliopistoväen perustelut ovat varmasti yhtä hyvät kuin vaikkapa Auto- ja kuljetusalalla tai lennonjohtajien keskuudessa, mutta ruuvi, jolla työnantajaa voi puristaa, on selvästi heikompi. Pärjätäkseen kansainvälisessä kilpailussa suomalaiset tarvitsevat sivistystä, mutta tämä argumentti ei käy aseeksi työmarkkinoiden barrikadeilla.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös