Pääkirjoitus: Synnytysten jatkuminen Länsi-Pohjassa on epävarmaa

Sote-uudistuksen läpimenosta ei ole varmuutta, mutta Lapissa rakenteet muuttuivat jo. Meri-Lappi lähti ensimmäisten joukossa uudelle tielle.

Antti Mannermaa
Pääkirjoitus: Synnytysten jatkuminen Länsi-Pohjassa on epävarmaa

Ministeri Annika Saarikko ei kertonut kantaansa poikkeuslupaan.

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirin alueen kuudesta kunnasta kaikkiaan 155 valtuutettua on allekirjoittanut paperin, jossa vedotaan siihen, että synnytykset jatkuvat Kemissä myös ensi vuonna.

Vetoomus luovutettiin perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikolle (kesk.) keskiviikkona. Synnytyksiä koskeva poikkeuslupa menee umpeen vuoden lopussa.

Saarikko otti vetoomuksen vastaan, mutta synnytysten jatkumista poikkeusluvan turvin hän ei luvannut. Ministeri kertoi, että asian käsittely alkaa lähiviikkoina.

Mikäli ministeri olisi kallistunut poikkeusluvan kannalle, hän olisi käytännössä pyörtänyt aiemmat puheensa. Ennen kuin Länsi-Pohjan kunnat päättivät yhteisyrityksen perustamisesta Mehiläisen kanssa, ministeriöstä viestitettiin, ettei jatkolupaa synnytyksille kannata odottaa.

Saarikon on pakko katsoa tilannetta Länsi-Pohjan kuntapäättäjiä laajemmasta näkökulmasta. Miten turvataan synnytykset koko Lapissa ja kannustaisiko Länsi-Pohjan poikkeusluvan jatkaminen muita seutukuntia?

Länsi-Pohjan synnytykset ja erikoissairaanhoidon organisoiminen uudella tavalla liittyvät hallituksen valmistelemaan maakunta- ja sote-uudistukseen. Poikkeuksellisen haastava rakenteiden muutos on edennyt jo eduskunnan käsittelyyn, mutta takeita uudistuksen toteutumisesta ei ole.

Kansanedustajien jäädessä kesälomalle tunnelma oli eduskunnassa kireä. Hallituspuolueista erityisesti keskustalaiset moittivat eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan puheenjohtaja Krista Kiurun (sd.) jarruttavan uudistuksen käsittelyä.

Kesäkuun lopulla hallitus joutui jälleen muuttamaan uudistuksen aikatauluja. Nyt pyritään siihen, että lait hyväksytään eduskunnassa marras-joulukuussa ja ensimmäiset maakuntavaalit pidetään ensi keväänä. Vaalipäivää ei ole sovittu.

Aikaa uudistuksen läpiviemiseen ei ole paljon, eduskuntavaalit on tarkoitus pitää huhtikuussa. Sote-uudistusta uhkaa myös hallitusrintaman heikentyminen perussuomalaisten hajoamisen jälkeen. Myös kokoomuksen joukot rakoilevat ja ex-keskustalainen, kansanedustaja Paavo Väyrynen on uudistusta vastaan.

On mahdollista, ettei sote-uudistusta saada valmiiksi tälläkään kaudella. Lapissa rakenteita on kuitenkin jo muutettu tavalla, jota harva taisi ennustaa neljä vuotta sitten. Uudistuksen tarve on sinänsä ilmeinen.

P.S.

Maineikas brittien yleisradio BBC uutisoi äsken, että kesän kuumuden takia sääsket ovat hävinneet laajoilta alueilta Suomessa. Lapissakin on huomattu, että tänä kesänä sääskiä on kohtalaisen vähän, mutta eivät tutut inisijät ole kokonaan hävinneet. Kannattaa mennä tyynenä iltana ilman paitaa rantapusikkoon niin huomaa, että sääskiä on yhä olemassa. Syksyn edistyessä sääsket häviävät kokonaan, mutta kohtalaisen suurella todennäköisyydellä ensi kesänä päästään taas huitomaan. Joskus on ollut kaksikin vähäsääskistä kesää peräkkäin.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös