Niinistö ratkaisee

Mikäli Sauli Niinistö ei asetu ehdolle, vihreiden Pekka Haavistosta tulee presidentinvaalin suosikki. Tähän ei ole porvaripuolella varaa.

Jussi Leinonen
Niinistö ratkaisee

Presidentti Sauli Niinistö Inarissa viime viikolla.

Presidentinvaalin ehdokasasettelu alkaa päästä käyntiin. Vihreiden kansanedustaja Pekka Haavisto (58) kertoi lauantaina olevansa valmis ehdokkaaksi. Vihreiden puoluevaltuuskunta sinetöi Haaviston ehdokkuuden sunnuntaina.

Vasemmistoliiton europarlamentaarikko Merja Kyllönen (44) kertoi perjantaina olevansa käytettävissä, mikäli puoluevaltuusto hänet ehdokkaaksi valitsee. Kyllösen ehdokkuus lienee siten kirkossa kuulutettu.

Vasemmistoliiton puheenjohtaja Li Andersson kertoo olevansa tyytyväinen Kyllösen ilmoitukseen.

Ennen viime viikonloppua vain keskustan ehdokas on ollut tiedossa. Puolueen ex-puheenjohtaja Matti Vanhanen (61) nimettiin ehdokkaaksi viime kesäkuussa pidetyssä puoluekokouksessa. Vanhanen kertoi halukkuudestaan ehdokkaaksi jo maaliskuussa 2016. Se varmisti, ettei pääministeri Juha Sipilän (kesk.) odotettu lähtevän tässä kisassa ehdolle.

Sdp ei valinnut ehdokastaan Lahden puoluekokouksessa, vaikka moni sitä jo odotti. Se on kuitenkin selvä, että puolue asettaa oman ehdokkaansa. Kysymys on lähinnä siitä, kuka on tehtävään valmis. Moni on jo kieltäytynyt. Arkuus heittäytyä ehdolle voi selittyä sillä, että edellisellä kerralla Paavo Lipponen (sd.) koki rökäletappion.

Ehdokkuutta tarjotaan vahvimmin ex-puheenjohtaja Jutta Urpilaiselle (41), mutta hän ei ole vielä kertonut kiinnostaako kampanja.

Perussuomalaisten ehdokas on todennäköisesti puolustusministeri Jussi Niinistö (46). Puheenjohtaja Timo Soini ei aio enää lähteä ehdolle ja europarlamentaarikko Jussi Halla-aho näyttää olevan enemmän kiinnostunut puolueen puheenjohtajan pestistä.

Ensi vuoden alussa järjestettävän vaalin keskeisin kysymys on, pyrkiikö Sauli Niinistö (68) toiselle kaudelle. Niinistön on kansansuosio on erittäin vahva ja jos hän päättää pyrkiä toiselle kaudelle, valinta voi ratketa jo ensimmäisellä kierroksella.

Vuoden 2012 presidentinvaaleissa Niinistön haastajaksi nousi Haavisto, joka sai ensimmäisen kierroksen äänistä 18,76 prosenttia ja keskustan Paavo Väyrynen 17,53 prosenttia.

Haaviston kannattajat odottavat edessä olevasta vaalista samanlaista nostetta puolueelle kuin edellisellä kerralla. Mikäli Niinistö asettuu ehdolle, Haavisto-ilmiö tuskin toistuu. Jos Niinistö ei asetu ehdolle, Haavistosta tulee haastajan sijasta suurin ennakkosuosikki. Tähän porvaripuolella ei taida olla varaa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös