Neuvojista ei ole pula

Ympäristöjärjestö pitää soijan käyttöä Suomessa ongelmallisena ja neuvoo vähentämään lihan syöntiä. Tuottajat osin eri mieltä.

Jouni Porsanger
Neuvojista ei ole pula

Terveellistä lappilaista ruokaa, poroa.

Vuosikymmenien ajan meille on opetettu, miten välttää ruuassa kovia rasvoja, suolaa ja esimerkiksi sokeria. Tupakoitsijat on ajettu työpaikoilta ja ravintoloista ulos pössyttelemään. Mikäli haluaa ostaa nuuskaa huuleen, on pakko matkustaa Ruotsin puolelle, vaikkapa Haaparannalle.

Kotimaisen ruuan puolesta on käyty vuosien saatossa monenlaisia kampanjoita. Yleensä valistuksessa etusijalla on ollut ruuan alkuperä ja ihmisten terveys. Kuluttajajärjestöt ovat aktiivisesti vahtineet ruokakorin hintaa.

Vähitellen valistamisessa on siirrytty uuteen vaiheeseen. Nyt meille opetetaan, mikä ruoka on ympäristön kannalta järkevää ja mikä on ympäristölle haitallista. Ympäristöjärjestö WWF kertoi tiistaina, mitä ruokia sen mielestä ihmisten kannattaa välttää ja mitä suosia. Kaloja pistettiin jo aiemmin järjestykseen sen mukaan, mikä luokittelijan mielestä on ympäristölle eduksi ja mikä haitaksi.

WWF:n mielestä vältettäviä ruokia ovat muun muassa eteläamerikkalainen nauta, Suomesta ja muista EU-maista tuleva sianliha sekä broileri. Sianliha ja broileri on pistetty vältettävien listalle, koska sioille ja kanoille syötetään usein soijaa.

WWF:n mukaan soijaa voi käyttää, mikäli tekee heidän kanssaan sopimuksen, että liha on vastuullisesti tuotettua. Monenlaisia sertifikaatteja on nykymaailmassa muutenkin tarjolla esimerkiksi metsänomistajille.

Maataloustuottajia edustavan MTK:n mielestä ympäristöjärjestö sortuu populismiin ja lakaisee maton alle vahvuudet, joiden ansioista suomalainen ruuantuotanto erottuu edukseen. Suomessa eläimiä ja ympäristöä hoidetaan hyvin, eläimiä ei tarvitse turhaan lääkitä antibiooteilla.

Ympäristöjärjestön oppaassa suomalainen liha pannaan samaan koriin brasilialaisen lihan kanssa, vaikka meillä soijaa käytetään puolet vähemmän kuin Brasiliassa. Antibiootteja ei käytetä lainkaan, tuottajat puolustautuvat.

MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila muistuttaa, ettei Suomessa raivata sademetsiä lihantuotannon tieltä. Tuottajien etujärjestön mukaan kotimaisen lihansyönnillä ei ole asiallista vaikutusta Itämeren tilaan. Ongelma on meressä jo oleva ravinnekuorma.

Ihmisen vakaumuksesta riippuu, minkä järjestön neuvoja kuuntelee. Haluaako suosia kotimaista, ostaa mahdollisimman halvalla vai onko innostunut luonnonsuojelusta. Lappilaista, paikallisista raaka-aineista valmistettua ruokaa suosimalla tuskin menee pahasti pieleen missään tapauksessa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös