Lohi jälleen vaarassa

Maa- ja metsätalousministeriö aikoo sallia lohen meripyynnin jo huhtikuun alussa. Se on hurja harppaus takaisin vanhaan.

Pasi Romakkaniemi
Lohi jälleen vaarassa

Kun lohen rannikkokalastusta rajoitettiin, luonnonlohikannat elpyivät Torniojoessa.

Tornionjoesta on tullut Tenojoen veroinen lohijoki ja yksi tärkeimmistä Atlantin lohen lisääntymisjoista. Luonnonvarakeskuksen tietojen mukaan kolmannes Itämerellä syönnösvaelluksella olevista 1-1,5 miljoonasta lohesta on syntynyt Tornionjoessa.

Lohen voimallinen paluu Tornionjokeen on erinomainen esimerkki siitä, mihin järkevällä lohipolitiikalla voidaan päästä. Muutama vuosikymmen sitten luonnonlohi oli lähes sukupuuton partaalla liian voimallisen merikalastuksen takia.

2000-luvulla lohi on päässyt jälleen nousemaan Väylään ja se näkyy myös matkailuelinkeinon elpymisenä. Valtiovallan harjoittama lohipolitiikka on mahdollistanut loheen perustuvan matkailuelinkeinon kasvun. Lohesta saa parhaan kilohinnan, kun kalan myy matkailijoille jokeen.

Kalastukseen perustuva matkailuyrittäjyys voi kuitenkin kasvaa vain, jos matkailuun investoitaessa pystytään luottamaan siihen, ettei politiikka muutu.

Takeita harjoitetun politiikan jatkumisesta ei näköjään ole. Maa- ja metsätalousministeriö (31.1. 2017) esittää, että kaupalliset kalastajat voivat aloittaa lohen rysäpyynnin Pohjanlahden rannikolla jo huhtikuun alussa eli puolentoista kuukauden päästä. Pyynti aikaistuisi viime vuosista kahdesta kolmeen kuukautta.

Ministeriön muistiossa todetaan, että ”tämä olisi nykyistä kerralla käynnistyvää lohen kalastusta kestävämpi säätelyjärjestelmä, koska se kohdistaisi pyyntiä tasaisemmin kaikkiin lohikantoihin, ei pelkästään myöhään vaeltaviin lohikaloihin”. Ministeriön mukaan samalla varmistettaisiin, että arvokkaisiin suuriin naaraskaloihin kohdistuu pyyntiä ”vain vähäisessä määrin”.

Tornio-Muoniojokiseura pelkää, että rannikolla kalastus kohdistetaan nimenomaan suuriin naaraslohiin, jotka ovat lohien lisääntymisen kannalta tärkeitä. Ne nousevat ensimmäisenä ja nykysäädösten ollessa voimassa ne ehtivät jokeen ennen merikalastuksen alkua.

Seuran mielestä lohen kevätkalastuksen salliminen on paluuta aikaan, jolloin luonnonlohikannat melkein tuhottiin. Maa- ja metsätalousministeriö on tehnyt täyskäännöksen lohipolitiikassa, kun se poistaa parhaiten toimivaksi osoittautuneen säännöksen, lohen kevätkalastuskiellon.

Tornio-Muoniojokiseuran huoleen on helppo yhtyä. Erityisen huolestuttavaa on, että muutos on tarkoitus saattaa voimaan valtioneuvoston päätöksellä. Pohjoisen kansanedustajienkin on aika herätä.


Kommentit (10)

  • Nimetön

    Meri on jo nyt jäistä vapaa Vaasan tasalle asti ja meripyynti koskee muutakin merialuetta kuin Perämeren pohjukka. Eli kyllä ne rysät pyyntiin menee aprillipäivänä. Edelleenki meripyynti kohdistuu kaikkiin lohikantoihin, myös heikkojen jokien, eikä pelkästään Torniojoen kohtalaisen hyvään kantaan.

  • Jouni Kaivola

    Pyynnin aloitus ainakin perämerellä on tarkoitus aloittaa viikkoa aikaisemmin kuin viimevuonna …tämä tarkoittaa että kalastajat pääsevät nippanappa saamaan kalaa ja kuitenkin vielä uskon että pää nousu isojen lohien osalta on jo mennyt jokeen .

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös