Lohdullinen lopputulos

EU:n uudesta asedirektiivistä tuli pelättyä parempi. Mepit kehuvat lopputulosta yli puoluerajojen.

Teijo Määttänen
Lohdullinen lopputulos

Metsästys on Lapissa yleinen harrastus.

Euroopan parlamentti hyväksyi tällä viikolla uuden ampuma-asedirektiivin. Direktiivin valmistelun alkaessa moni pelkäsi, että toteutuessaan direktiivi vaikeuttaa tai tekee jopa mahdottomaksi oman harrastuksen jatkamisen. Näin kokivat metsästäjät, urheiluampujat ja erityisesti reserviläistoiminnan harrastajat.

Yleinen ilmapiiri, jossa direktiiviä ruvettiin valmistelemaan, oli tiukempiin rajoituksiin kannustava. Pariisissa oli tehty aseellisia terrori-iskuja, joissa oli kuollut paljon ihmisiä. Suomessa kansallisia aselakeja kiristettiin Jokelan ja Kauhajoen koulusurmien jälkeen.

EU-parlamentin äänin 491-178 tiistaina hyväksymä direktiivi on otettu nyt huojentuneina vastaan. Suomen reserviläisliiton toiminnanjohtaja Olli Nyberg on tyytyväinen, kun Suomen esittämä maanpuolustuspoikkeama hyväksyttiin.

Puoliautomaattiaseita ei kielletä kokonaan. Reserviläisten kannalta tärkeisiin puoliautomaattisen aseen ja suuren kapasiteetin lippaan yhdistelmiin voidaan myöntää lupia maanpuolustusharjoittelun sekä ampumaharrastuksen perusteella.

Direktiivi edellyttää, että Suomen aselakia muutetaan. Metsästyksen ja urheiluammunnan lisäksi puoliautomaattiaseen luvan myöntämisperusteeksi joudutaan kirjoittamaan maanpuolustus. EU:n jäsenmailla on 15 kuukautta aikaa saattaa direktiivi voimaan.

Suomen Ampumaurheiluliiton toiminnanjohtaja Risto Aarrekiven mielestä on oleellista, ettei omalla lainsäädännöllä tehdä ylimääräisiä tiukennuksia. Hän toivoo, että kansallisia pykäliä sorvatessa harrastajajärjestöjen ääni kuuluu.

Suomalaiset europarlamentaarikot yli puoluerajojen ovat ilmaisseet tyytyväisyytensä direktiivin sisältöön. Jopa Perussuomalaisten puheenjohtajaehdokas Jussi Halla-aho pitää direktiivin vaikutuksia vähäisinä.

Metsästys on Suomessa poikkeuksellisen yleinen ja elinvoimainen harrastus. Ampuma-aseiden omistajia on yli 600 000. Heistä yli puolet on metsästäjiä. Loput harrastavat ammuntaa tai ovat asekeräilijöitä.

Aseita koskevia lakipykäliä on viime vuosina kiristetty Suomessa. Päätöksiä voi pitää perusteltuina, kunhan suomalaisilla jää mahdollisuus harrastaa. Reserviläistoiminta on maanpuolustuksen kannalta hyvä ja kannatettavaa toimintaa. Suomessa on suhteellisesti eniten metsästäjiä koko Euroopassa eikä metsästysharrastusta pidä turhaan rajoittaa suurkaupunkien levottomuuksien takia.


Kommentit (1)

  • Reservi

    Jutussa lukee että puoliautomaattiaseita ei kielletä kokonaan. Vaikka todellisuudessa puoliautomaatteja ei kielletä missään muodossa. Ainoa asia mikä direktiivissä kielletään on suurikapasiteettiset lippaat muilta kuin reserviläisiltä ja urheiluampujilta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös