Lappi uskoo itseensä

Pohjoisen yritykset näkevät tulevaisuuden harvinaisen hyvänä. Moni on valmis palkkaamaan lisää työntekijöitä, mikä ei ole välttämättä helppoa.

Anssi Jokiranta
Lappi uskoo itseensä

Matkailun kasvu on tehnyt Lapin yrityksistä optimisteja.

Suomessa tiedetään, ettei pessimisti pety koskaan. Asenteemme pitää yleensä silloinkin, kun kansainvälinen selvitys ylistää Suomea maailman parhaaksi maaksi ja yhteiskunnaksi: eiköhän se siitä viimeistään ensi vuonna huonone.

Lapissa ei synkistellä enää. Lapin yrittäjien, Finnveran ja Lapin ely-keskuksen suhdannekyselyn mukaan pohjoisen yritykset näkevät tulevaisuuden positiivisempana kuin kertaakaan aikaisemmin 2000-luvulla (LK/PS 14.2.). Mikä kummallisinta, lappilaisyritysten optimismi on selkeästi korkeammalla tasolla kuin suomalaisyritysten optimismi keskimäärin.

Optimismin taustalla ovat hyvät uutiset. Lapin matkailun kasvu on jatkunut vahvana jo vuosia, eikä merkkejä notkahduksesta ole näköpiirissä – pikemminkin päinvastoin. Optimismia ovat ruokkineet myös isot teollisuushankkeet, vaikka Kemijärven ja Kemin biotuotetehtaat odottavatkin vielä investointipäätöstä. Myönteisiä odotuksia kohdistunee Lapin kolmanteenkin tukijalkaan, kaivosteollisuuteen.

Tukijalkojen vahvistuminen heijastuu myös muihin elinkeinoihin. Erityisen paljon arviotaan lähiajan näkymistä on parantanut kaupan ala.

Positiivinen vire näkyy jo investointeina, joita on odotettavissa lisää erityisesti matkailussa. Kasvu heijastuu yritysten haluun palkata lisää työvoimaa. Joka neljäs yritys kertoo tekevänsä näin lähiaikoina ja vain yksi yritys 25:stä aikoo vähentää työntekijöitään.

Synkistelyyn ei näyttäisi olevan aihetta, mutta yrittänyttä ei laiteta. Kaikilla ei mene hyvin. Lapista löytyy yhä yli 13 000 työtöntä. Vaikka työttömyys on vähentynyt viimeksi kuluneen vuoden aikana hieman, työttömyysprosentti on yhä lähes 16, eikä siihen ole luvassa ainakaan nopeita muutoksia mahdollisista uusista työpaikoista huolimatta.

Ongelma on se, että työ ja työttömät eivät kohtaa Lapissa läheskään aina toisiaan. Iso osa työttömistä asuu siellä, missä työtä ei ole tai heillä ei ole sitä osaamista, mitä yritys haluaa työväeltään. Tilannetta ei helpota yleinen muuttohaluttomuus, paikallinen asuntopula, eikä se, että pohjoisessa välimatkat ovat pitkiä ja julkinen liikenne olematon. Täällä on tultu tilanteeseen, missä varsinkin matkailualan yritykset joutuvat etsimään työntekijänsä muualta. He ovat usein keikkatyöläisiä, jotka vain pistäytyvät pohjoisessa.

Ongelman ratkaiseminen ei ole helppoa, mutta se on mahdollista. Siihen tarvitaan täsmäkoulutuksen ja ympärivuotisten työpaikkojen lisäksi asennemuutosta Lapin ihmisiltä.


Kommentit (1)

  • Elena

    Lyhyemmat valimatkat taalla on kun Helsingissa. Terveisin Helsingissa kaksi vuotta asunut.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös