Lähiruoka ohi luomun

Ministeri haluaa edistää luomuruuan menekkiä, mutta asiantuntijoita linja ei vakuuta. Ei ole tutkittua näyttöä terveellisyydestä.

Nina Susi
Lähiruoka ohi luomun

Asiantuntijat eivät ole vakuuttuneet luomuruuan suosimisen järkevyydestä.

Maatalous- ja ympäristöministeri Kimmo Tiilikainen (kesk.) on luomutilallinen ja haluaa ministerinä edistää luomun käyttöä. Ministerin mielestä luomun suosiota voidaan kasvattaa suuntaamalla EU:lta saatava kouluruokatuki luomutuotteille.

Ensi syksystä lähtien esimerkiksi luomumaidon tuottaja saa koululaisille jaettavasta maidosta 27 senttiä litralta, kun tavanomaisesti tuotetusta maidosta saa 9 senttiä litralta. Myös luomuhedelmissä ja luomuvihanneksissa tuottaja saa paremman hinnan kuin tavallisista hedelmistä ja vihanneksista.

Alunperin EU:n kouluruokatuki on tarkoitettu ”kasvattamaan lapsia terveellisiin ruokailutottumuksiin ja lisäämään ravitsemuksellisesti hyvien tuotteiden kulutusta” (Aamulehti 2.2.).

Asiantuntijoita ministerin linja ei vakuuta. VTT:n biotekniikan tutkija Lauri Reuterin mielestä luomu on ruuan tuotantoon liittyvä aate, ideologista viherpesua. Luomu ei ole tae terveellisyydestä eikä sen käyttöä pidä verorahoilla tukea.

Ravitsemistieteiden professori Mikael Fogelholm on samaa mieltä. Luomusta ei ole sen kummemmin terveydellistä hyötyä kuin haittaakaan.

Luomutuotteet ja myös kasvissyönti ovat nyt nosteessa. Luomuelintarvikkeiden myynti vähittäiskaupoissa lisääntyi viime vuonna 14 prosenttia. Pro Luomun arvion mukaan luomutuotteita myytiin päivittäistavarakaupassa yhteensä 273 miljoonalla eurolla.

Maaseudun Tulevaisuus kertoi tammikuussa (3.1.), että lihaa syömättömien osuus on noussut 7 prosenttiin. Kasvisruuan suosion kasvu näkyy erityisesti suurten kaupunkien kaupoissa. Kasvissyönti on luomun tavoin kuuminta hottia.

Muoti-ilmiöt näkyvät sekä ihmisten pukeutumisessa että ruuassa. Useimmat asiantuntijat neuvovat vähentämään lihansyöntiä ja syömään mahdollisimman monipuolista ruokaa. Monipuolisuus on hyvä ohje myös kouluille.

Jos jotakin suositaan, niin suositaan lähiruokaa. Niin kannattaisi ministeriönkin tehdä. Poron liha ei ole luomua, mutta terveellistä lähiruokaa se on. Lappilaiset marjat, sienet, kalat ja muut luonnontuotteet eivät myöskään yleensä kelpaa luomutuotteiksi, mutta niitä kannattaa lähiruokana suosia. Kotimaisen perunan vaihtaminen riisiin ja pastaan ei maailmaa pelasta.


Kommentit (1)

  • veikko kainulainen

    Tiilikainen ajaa käärmettä pyssyyn . Tutkittu tieto luomun ja tavallisen maidon välillä ei ole . Ihan mukavasti vaalit lähestyy . Traktoritkin menevät vaihtoon , varmasti vähän isompi .

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös