Kysymyksiä satelee

Pääministerin Intian matkasta nousi kohu. Tärkeää on se, miltä asiat näyttävät ja myös se, miltä niiden halutaan näyttävän.

Sari Pelttari-Heikka
Kysymyksiä satelee

Pääministeri Juha Sipilän esteellisyys on nostettu taas tapetille.

Hallitusherrat luulivat kansan innostuvan hurraa-huutoihin, kun maan talous kääntyi pitkän taantuman jälkeen varovaiseen kasvuun. Ei innostunut. Kansa tai ainakaan toimittajat eivät orastavasta kasvusta paljon piittaa. Liekö kasvu edes millään tavalla hallituksen ansio?

Nyt kohistaan, onko pääministeri Juha Sipilä (kesk.) edistänyt Intian vierailullaan Chempolis-yhtiön liiketoimintaa. Sipilän lasten sijoitusyhtiö Fortel Invest omistaa Chempolisista 5,25 prosenttia ja talousvaikeuksissa ollut Chempolis sai Intiaan ison kaupan.

Kauppa julkistettiin Sipilän Intian vierailun yhteydessä viime helmikuussa.

Kohu tuskin nopeasti laantuu, vaikka varsinaisesta kaupasta oli sovittu jo reilusti ennen Intian matkaa. Chempolisin johtaja Pasi Rousu kertoo, että tärkein sopimus tehtiin jo 2014 eli kaksi vuotta sitten (HS 11.1.).

Rousu myöntää nyt, että kaupan julkistaminen Sipilän Intian vierailun yhteydessä oli iso virhe. Tiedote pistettiin maailmalle, koska poliitikkojen vierailujen yhteydessä on tapana kertoa isoista kaupoista. Myös intialaiset kaipasivat myönteistä julkisuutta.

Julkisuudessa on vihjattu, että Sipilä junaili Chempolisin mukaan matkaille. Finpron toimitusjohtaja Markus Suomen mukaan delegaation kokoaa aina Finpro eivätkä poliitikot osallistu valintaan.

Sipilä myöntää tienneensä, että Chempolis on mukana matkalla ja päätyneensä siihen, ettei ole perusteita pudottaa sitä pois. "Itse he ovat kauppansa tehneet", Sipilä sanoo.Sipilä tuli politiikkaan yrityselämän puolelta, mikä aluksi laskettiin hänelle eduksi. Pääministerinä hän on joutunut huomaamaan, että yritystausta on pikemminkin rasite kuin etu. Vähän aikaa sitten nostettiin kohu Sipilän Terrafame-kytkennöistä. Kriitikoiden mielestä pelkkä epäily riittää.

Entä pitääkö Sipilän ottaa kohusta opiksi? Varmaan pitää. Tiistaina hän jo kertoi, minkä yhtiön osakkeita Fortel Invest omistaa.

Sipilän johtama hallitus on tehnyt töitä pari vuotta ja toiset kaksi vuotta ovat edessä. Nyt esille nostettuihin jääviysongelmiin hallitus tuskin kaatuu, mutta uusia kohuja on edessä. Edessä ovat kunnallisvaalit, mikä heijastuu aina myös valtakunnan politiikkaan.

Osataan sitä muuallakin. USA:ssa uusi presidentti Donald Trump aikoo nimittää vävynsä lähimmäksi neuvonantajakseen.


Kommentit (6)

 • ELite

  Sipilän ansioista suomen ”nousuun” voidaan olla montaa mieltä,ainakin hän yrittää,mutta menetelmät ovat väärät,ja kansakuntaa kahtiajakavia.
  Eniten sippilässä ärsyttää tuo oman kuppikuntansa etujen härski ajaminen,köyhien kustannuksella.
  Kaikki hankkeet joihin hän omistaohjausministerinä syytää veronmaksajien rahaa,niin hänen sukunsa liittyy jotenkin asiaan,ja Tekesinkin hän pani syytämään rahaa konkurssikypsään firmaan,samoin hän sotki juttuun fortumin.
  Jätevesipöntötkin hän sai myytyä pakkolailla,jonka hän junaili paula lehtomäen kanssa,ja nyt hän palkitsi hänet valtiosihteerin viralla,kun ”uraani” ei enää päässyt eduskuntaan.
  Nämä asiat kertoo kaiken sipilästä,minua ei häiritse,että hän on kepu,lesta,ja että hänellä on rahaa,minua suoraan sanottuna kyrsii,tuo erittäin röyhkeä tapa,millä hän sitä tekee.

 • Nimetön

  Outoa jos joku väittää että tästä Intian projektista ei ole hyötyä Suomelle? Kuka siitä sitten hyötyy jos ei suomalaiset? Osaaminen tulee Suomesta ja on vain hyvä että meillä on viisas supliikki pääministeri mukana noilla myynninedistämismatkoilla. Ruotsinko tuon sopimuksen toisen osapuolen olisi pitänyt olla Intian kanssa?

  Suomessa on muutenkin vallalla se tilanne että täällä kadehditaan ja painetaan alas sitä joka onnistuu. Oman pesän likaajia näyttää riittävän. Sipilä on saanut tosiaankin Suomen nousuun ja sitä ei osa toimittajista näytä omien puoluemieltymysten johdosta kestävän.

  Niille jotka haikailevat toisen hallituspohjan perään esittäisin kysymyksen: Mikä toinen pääministeri ja hallituspohja olisi sitten parempi Suomelle?

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös