Kolumnit

Kolumni: Rasistille on helppo nauraa, mutta valitettavasti rasismi ei häviä nauramalla

Petteri Holma

Matkustin 1980-luvun alussa serkkupojan kanssa junalla Eurooppaan. Elettiin interrailin kulta-aikoja.

Eurooppa oli tuohon maailman aikaan kuin toiselta planeetalta. Schengenistä ei edes uneksittu. Maiden rajoja vahtivat yrmyt tullimiehet, jotka tarkastivat tulijoilta passin ja usein repunkin. Suomi oli kiltin maineessa. Pääsin rajan yli yleensä passin kantta vilauttamalla. Serkulta se ei sujunut yhtä helposti, sinivalkopassista huolimatta. Poika päätyi yleensä tullin takahuoneeseen, missä koppalakit tutkivat hänet alushousuja myöten.

Kuvaavaa tuolle ajalle oli, ettemme ihmetelleet erityiskäsittelyä isommin. Tiesimme, että syy moiseen löytyi serkun pigmentistä, jonka hän oli perinyt etiopialaiselta äidiltään pari vuotta ennen Suomeen adoptiolapseksi päätymistään.

Kaukaa viisaita olivat ylivertaiset esi-isämme, jotka juurruttivat mainiot geenimme pyhään maahamme. Heidän ansiostaan EU:n ulkolaitaa hallitsee nyt heimo, jolta löytyvät kaikki täydellisen ihmisen ominaisuudet. Näitä ovat - rotuopin isää, Sir Francis Galtonia (1822-1911) lainaten - terveys, tarmokkuus, kyvykkyys, miehekkyys, kohteliaisuus, sopeutuvaisuus, järkevyys, syvällisyys, rauhallisuus ja poliittinen kaukokatseisuus sekä tietysti valkoinen ihonväri.

Jotenkin näin ajattelevat ne, jotka kutsuvat itseään ”etnoiksi”. Eikä kyse ole vitsistä.

Etnonationalismi on radikaali oppi, joka korostaa geenejä ja kaukaisia sukujuuria. Opilleen uskolliset etnosuomalaiset pitävät oikeina suomalaisina vain niitä, joiden juuret yltävät esihistorialliseen, 1300-luvun Suomeen asti. Helsingin Sanomat kertoi talvella, että etnonationalisteilla on vankka asema perussuomalaisten nuorisojärjestössä Ps-nuorissa, missä on toiminut myös lappilaisia etnoja. He haluavat Suomen pysyvän etnisesti valkoisena heterokansana, koska vain se turvaa puhtaat geenit, kielen ja suomalaisen kulttuurin säilymisen.

Kyse on heil-Aatun aikoinaan omaksumasta rotuopista, eikä tämä älyvapaiden joukko sitä salaile. Osa heistä on kannattanut julkisesti eugeniikan eli rodunjalostusopin ottamista käyttöön Suomessa natsi-Saksan mallin mukaan.

Rasisti on reppana, jonka totaalipölkkypäisyydelle on helppo nauraa. Ikävämpi puoli asiassa on se, ettei ilmiö katoa irvailemalla.

Useamman Euroopan maan eduskunnasta löytyy etnoja, ja lisää on tulossa. Tanskan parlamenttiin noussee kesäkuun vaaleissa fasistinen puolue ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1939, jolloin natsiaate oli voimansa tunnossa. Etno-opin kannattajia löytyy jo myös Suomen eduskunnasta ainakin siitä päätellen, että osa sinne äänestetyistä perussuomalaisista kuuluu tai on kuulunut Suomen Sisuun. Järjestö määrittelee suomalaisuuden etnolaisella tavalla.

Olen ollut vakuuttunut jo pitkään siitä, että jos tämän päivän tullimies/nainen tekisi serkkupojalleni saman kuin hänen kollegansa teki 40 vuotta sitten, äijä/muija saisi heti siirron kortistoon tai vähintäänkin etnopellejuhlien järjestysmieheksi. Enää en ole asiasta yhtä varma.

Kirjoittaja on pääkirjoitustoimittaja.


Kommentit (3)

  • Nimetön

    Loistava teksti!

  • Veronmaksaja, Rovaniemi

    En usko siihen teoriaan, että pakolaisten syrjiminen Suomessa johtuisi ihonväristä. Mielestäni enemmänkin kyse on siitä, että heidän kulttuurinsa ärsyttää suomalaista tavallista kaduntallaajaa. Taloyhtiössämme ainakin useat moittivat heitä äänekkäiksi yöeläjiksi, siisteydestä piittaamattomiksi (piha-alue), sekä röyhkeästä käytöksestä. Yhteiset pelisäännöt ja normit eivät kelpaa heille taloyhtiössämme, eikä näytä kelpaavan myös suuremmassa mittakaavassa koko maata ajatellen. SPR on epäonnistunut neuvomisessa ja koko kotiuttamisessa aika pahasti, mikä toki on ymmärrettävää suuren ihmisjoukon kanssa. Ja sehän ei ole pakolaisten vika.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös