Kolumnit

Kolumni: Nyt pitää pitää ääntä, oletko jo kuunnellut sanomalehteä?

Eero Leppänen

Ääni tulee sanomalehtiin. Lause on typerä, mutta kuvastaa sitä että sanastomme ei ole pysynyt kehityksen mukana. Puhumme yhä maakuntalehdistä ja Lapin Kansaa pidetään sanomalehtenä, vaikka se on ollut paljon muutakin jo pitkään.

Yhdysvalloissa käytetään nykyään termiä ”news outlet”. Suomalaista vastinetta ei ole.

Lapin Kansakin tekee sisältöjä sekä videolla, paperilla, että äänellä ja Lapin Kansaa jaellaan postilaatikoiden lisäksi erilaisille digitaalisille päätelaitteille. Digitaalinen näköislehtemme on Suomen sanomalehtien näköislehdistä kolmanneksi luetuin.

Viimeisimpänä mukaan on tullut ääni. Suuri osa sisällöistämme on äänimuodossa kulutettavissa jo lähivuosina.

Lapin Kansan verkkotoimitus alkoi kuukausi podcastien pilottikokeilun. Podcast on myös käsitteenä hankala vieraskielisyytensä takia.

Kyse ei kuitenkaan ole sen kummemmasta kuin verkkoon ladatuista äänitteistä.

Ensimmäinen podcast-sarjamme kirjaa Lapin puheenaiheita ja tekee niistä huomioita kevyesti ja viihteellisestikin, mutta silti asiapitoisesti. Kuulijaluvut kasvavat koko ajan.

Aivan pian tulevat myös uutiskoosteet äänimuodossa.

Maailmanlaajuisesti podcastit ovat valtava trendi juuri nyt. Sitä ne ovat etenkin suurkaupungeissa, joissa ihmiset joutuvat kuluttamaan pitkiä aikoja autoruuhkissa tai ruuhkabusseissa. Suomessakin tuoreen tutkimuksen mukaan 29 prosenttia 15-65 -vuotiaista kuuntelee podcasteja kuukausittain. Ollaan siis miljoonaluvuissa.

Radion rinnalle on siis tullut uusi tapa kuunnella asiasisältöjä. Radio on tilastojen mukaan vielä aamun kuningas, mutta podcastit valtaavat iltaa ja yleisöt pirstaloituvat yhä pienemmiksi. Erityisesti monella erikoisaiheella on omat kuuntelijakuntansa.

Aivan ongelmaton tämä formaatti ei toki ole. Esimerkiksi oma podcastimme toimii toistaiseksi hieman kömpelösti omilla sivuillamme, mutta paljon paremmin erilaisten podcast-sisältöjen audion striimauspalveluiden sovellusten kautta. Lapin Kansan podcast löytyy esimerkiksi Spotifystä, joka on markkinajohtaja audion striimauksessa ja Applen iTunesista, joka on podcastien suosituinpia käyttöliittymiä.

Monet perinteiset "entiset sanomalehtitalot" (kuten Lapin Kansan omistava Kaleva Media) hakevat silti nyt radiolupia. Mistä siinä on siis kyse?

Varmasti ainakin halusta tarjota mainostajille täyttä palvelua eri välineissä, mutta myös siitä, että paketointi on nyt helppoa. On kuluttajan palvelua tarjota sisällöt juuri sellaisessa muodossa, sellaisessa välineessä ja sellaisella hetkellä, millä kuluttajat haluavat. Podcast-sisällöt saadaan myös helposti osaksi radiovirtaa ja toisinpäin.

Ja vielä yksi asia. Älykaiuttimet tulevat kohta Suomeenkin. Aamiaispöydässä sellainen lukee sinulle kohta aamun uutiset Lapin Kansasta. Pidemmät jutut voi sitten kuunnella autossa.

Kirjoittaja on verkkotuottaja. Twitterissä @eero_leppanen

Lapin Kansan Podcastit Spotifyssä .

Lapin Kansan Podcastit iTunesissa.

Lapin Kansan Podcastit SoundCloudissa

Voit kuunnella Lapin Kansan podcasteja tästä:


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös