Jos joku kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, asiaan kannattaa suhtautua varauksella. Vanha neuvo tulee mieleen, kun kuuntelee uutisia Lapin matkailun tuoreimmasta käänteestä.

Kiinan suurin online-matkanjärjestäjä Alitrip ilmoitti torstaina Rovaniemellä tuovansa Eurooppaan muutaman vuoden kuluttua 6–8 miljoonaa kiinalaisturistia, joista iso osa kulkee Helsingin kautta ja hieman pienempi osa päätyy Lappiin. Yhtiö aikoo ohjata jo ensi vuonna Rovaniemelle 50 000 kiinalaista, mikä olisi vasta alkua ja sääskien ininää sen rinnalla, mitä Kiinasta on luvassa tuleville lähivuosille.

Alitrip ei ole mikä tahansa yhtiö. Se on osa Alibaba Groupia, joka tunnetaan maailman suurimmasta verkkokaupastaan www.alibaba.com:sta. Sillä on yli 400 miljoonaa aktiivista asiakasta. Alibaban omistuksessa on myös kiinalainen Youtube, maan suosituin videoalusta Youku. Alitripillä on valta ohjailla kasvavaa kiinalaisturistivirtaa. 120 miljoonaa kiinalaista teki viime vuonna ulkomaanmatkan ja luvun ennakoidaan ylittävän 200 miljoonan rajan viiden vuoden kuluttua.

Eivätkä kiinalaiset nuukaile matkoillaan. He jättivät viime vuonna pelkästään Suomeen yli 130 miljoonaa euroa.

Kiinalaisten Lappi-innostusta selittävät paitsi joulupukki, hiljaisuus, revontulet ja koskematon luonto puhtaine vesineen ja ilmoineen myös pitkäjänteinen markkinointityö. Yksi ratkaisevista läpilyönneistä oli Lapissa kuvattu reality-sarja, joka keräsi Kiinassa 350 miljoonaa katsojaa. Sivustatukea on tullut Suomea ja Lappia ylistävistä kansainvälisistä matkailututkimuksista ja -palkinnoista, jotka ovat olleet osaltaan synnyttämässä hypeä.

"Kun jostain tulee Kiinassa suosittu, ihmiset menevät aivan sekaisin", Alibaba Groupin markkinointijohtaja Chris Tung kuvaa maanmiehiään ja ennakoi, että revontulet voivat nousta niiden kymmenen maailman ihmeen joukkoon, jotka jokaisen kiinalaisen on nähtävä ainakin kerran eläessään (LK/PS 28.10.).

Jos ennustus toteutuu tai Alibaba laittaa sen toteutumaan, Lapista loppuvat majoituspaikat nopeasti. Jo nykyisillä turistivirtaennusteilla pohjoiseen tarvitaan heti lisää hotelleja ja muita matkailun tukikohtia, kuten myös suoria lentoyhteyksiä Aasiasta.

Vaikka Lapin matkailun näkymät ovat juuri nyt erinomaiset, on hyvä muistaa, että lohikäärme on edelleen kaatamatta. Rohkeuden rinnalle tarvitaan myös realismia, kuten Venäjä on meille viime vuosina opettanut. Matkailu on yhä suhdanneherkkä ala, missä tuuli voi kääntyä nopeasti ja ennalta arvaamatta.

Kommentit (4)

  • Elena

    Yayy More Chinese i love Chinese.

  • Nimetön

    Tuo Venäjä jäi ymmärtämättä.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös