Junan pitää kulkea

Sote-uudistuksen valinnanvapaus nousee vaalien alla tikun nokkaan. On hyvä, että mahdolliset ongelmat ratkaistaan.

Jussi Leinonen
Junan pitää kulkea

Sote-uudistus mittaa tämänkin hallituksen toimintakyvyn.

Sote-uudistuksen visaisimmaksi kysymykseksi on kuntavaalien alla noussut valinnanvapaus. Vasemmisto-opposition mielestä valinnanvapauteen liittyy niin suuria ongelmia, että uudistuksen valmistelu pitää keskeyttää.

”Hallituksen valinnanvapausmalli on tyrmätty maan parhaimpien asiantuntijoiden taholta”, vasemmistoliiton eduskuntaryhmän puheenjohtaja Aino-Kaisa Pekonen perustelee (Kuntalehti 16.3.).

Hallitus ei usko oppositiota. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) vakuutti torstaina, että valmistelua jatketaan aiemmin sovitun mukaisesti. Mitään aikalisää ei oteta, vaikka keskustan rivitkin näyttivät eduskunnassa rakoilevan.

Sama viesti, joskin vielä jyrkempänä, tulee kokoomuksen suunnasta. Sote-uudistukseen liittyvä valinnanvapaus on keskeistä juuri kokoomukselle. Kokoomuksen mukaan maakuntauudistuskaan ei toteudu, jos valinnanvapaus jää pois. Jos kokoomus päättäisi luopua valinnanvapaudesta, se todennäköisesti kävisi hallituskumppaneille.

”Ei sellaista ole edes puhuttu, että lykättäisiin, kokoomuksen sote-uudistuksen vastuuministeri, sisäministeri Paula Risikko sanoo (HS 17.3.).

Vaalien alla on ruvettu korostamaan myös sitä, että suurten sote-yritysten voitot menevät ulkomaille. Sdp:n nokkamiesten mielestä hallituksen ajamassa mallissa on paljon aukkoja, joiden kautta rahat valuvat pois Suomesta. Kansanedustaja Timo Harakan (sd.) mielestä hallitus on osallistunut haluttomasti esimerkiksi EU:n veronkiertodirektiivin valmisteluun (HS 9.3.).

Hallituksen puolelta väitteet on kiistetty. Hallitus on luvannut lainsäädännön avulla myös estää, etteivät kansainväliset suuryritykset kaappaa haltuunsa Suomen verovaroilla rahoitettavia sosiaali- ja terveyspalveluja.

Valtiovarainministeri Petteri Orpon (kok.) mielestä nyt pitää silti varoa, ettei raskaasta lainsäädännöstä muodostu Suomelle kilpailuhaittaa eikä varsinkaan pienyrityksiä rasiteta kohtuuttomasti.

Keskustelu ja erilaisten näkökulmien esittäminen kuuluvat demokratiaan. Oppositio käy omista lähtökohdistaan hallituksen kimppuun, mikä on opposition tehtävä. Jos oikeita ongelmia havaitaan, hallituksen pitää ne korjata. Itse malli on kuitenkin porvarihallituksen eikä opposition.

Olennaista on, että hallitus vie päättäväisesti uudistusta eteenpäin. Toista katastrofia ei kaivata, vaikka aikatauluongelmia näyttää olevan.


Kommentit (1)

  • Nimetön

    Osoittaisi hallitukselta vastuullisuutta, jos se korjaisi esityksen pahimmat virheet. Opposition vaatimukset ovat jokseenkin samat kuin asiantuntijoiden. Onko uudistuksella todellakin niin kiire, että esim. aikatauluja ei voitaisi muuttaa? Hallituksen toimista on pakko päätellä, että kyseessä on ideologisesti tärkeä hanke, jossa kansalaisten edut ovat toissijaisia.

    Nykyinen järjestelmä ei suinkaan ole kaatumassa, vaan toimii ihan kohtuullisesti. On siis vaikea ymmärtää, mikä olisi tämä toinen katastrofi.

    Valinnanvapaus on Kokoomukselle koko vaalikauden tärkein voitto. Ilmeisesti tämän uudistuksen jääräpäinen ajaminen on edellytys sille, että hallitus pysyy kasassa. Ehkä on kiire myös siksi, että hallitus voi vielä kaatua Perussuomalaisten puheenjohtajavalintaan ja uudet vaalit olisivat hankkeen kannalta suuri riski. Vaalien jälkeen tuskin saataisiin sellaista hallitusta, joka olis valmis jatkamaan tätä kyseenalaista hanketta.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös