Hyvä että puhutaan

Presidenttipari aloitti maakuntavierailut Lapista. Presidentti Sauli Niinistö jatkoi varovaisella linjallaan.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö aloitti Suomen 100-vuotisjuhlintaan liittyvät maakuntavierailut Lapista. Niinistö osallistui puolisonsa Jenni Haukion kanssa maanantaina Inarin Sajoksessa saamelaisten kansallispäivän juhlintaan ja tiistaina presidenttipari tutustui Tervolassa muun muassa lammastilaan ja sahan toimintaan.

Saamelaiskäräjien puolelta presidentin Inarin vierailua isännöi varapuheenjohtaja Heikki Paltto. Käräjien puheenjohtaja Tiina Sanila-Aikio oli matkustanut Trondheimiin Norjaan juhlimaan saamelaisten 100-vuotista yhteistyötä.

Trondheimin juhlassa olivat mukana Norjan kuningas Harald V, pääministeri Erna Solberg ja Ruotsista kulttuuriministeri Alice Bah Kuhnke.

Norjan juhlaan oli menossa työministeri Jari Lindström (ps.), mutta hän perui matkansa hallituskiireiden takia. Kaikkien ministerien matkat peruttiin samasta syystä. Suomea edusti Norjassa oikeusministeriön kansliapäällikkö Asko Välimaa ja muita päällikkövirkamiehiä.

Se, että Norjan juhlaan ei lähtenyt Suomesta presidentti eikä edes ministeriä, selittyy sattumalla. Niinistö oli ehtinyt lupautua Inariin ja Lindströmin matkasuunnitelmat jäivät hallituskiireiden alle. Liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä ei kannata vetää sen kummemmin valtiovallan kuin saamelaiskäräjäjohtajien osallistumisista.

Yhteisymmärrystä saamelaiset ja valtiovalta joutuvat etsimään juhlien jälkeenkin. Pohjoismaat pohtivat parhaillaan, onko mahdollista löytää yhteinen ratkaisu Pohjoismaiseen saamelaissopimukseen. Tehtävä voi näyttää helpolta, mutta sitä se ei ole.

Saamelainen määritellään Pohjoismaissa eri tavoin ja myös oikeus keskeiseen elinkeinoon, poronhoitoon, on järjestetty Suomessa historiallisista syistä eri tavalla kuin Ruotsissa ja Norjassa. Vaikeimmat kiistat koskevat maanomistusta.

Niinistö on ollut aina varovainen, kun keskustelu on kääntynyt pohjoisimman Lapin maanomistuskiistoihin. ILO-sopimuksen edellyttämää ratkaisua eivät ole saaneet aikaan myöskään aikaisemmat hallitukset, vaikka hallitusten kokoonpano on vuosien saatossa vaihdellut.

Niinistön mielestä on pääasia, että osapuolet kykenevät ylipäätään keskustelemaan. Kun tässä onnistutaan, voi löytyä myös uusia, yhteisiä näkökulmia. Tämä pitää varmasti paikkansa. Paras ratkaisu syntyy, kun ketään ei jyrätä.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös