Aktivointia tarvitaan

Tutkijaryhmä ehkäisisi syrjäytymistä osallistumistuella, joka työntäisi pitkäaikaistyöttömiä vapaaehtoistyöhön. Ehdotus on kokeilemisen arvoinen.

Anssi Jokiranta
Aktivointia tarvitaan

Moni tekee vapaaehtoistyötä jo nyt. Tässä ulkoilukaveri Mika Törmänen on kävelyllä Taina Takkisen kanssa.

Onko kyse työttömän nöyryytyksestä vai syrjäytymisen estämisestä? Riippuu siitä, keneltä kysytään. Helsingin yliopiston tutkijaryhmän äsken julkistama esitys mullistaisi toteutuessaan pitkäaikaistyöttömien aktivointitavan (LK/PS 9.2.). Työmarkkinatuki muuttuisi osallistumistueksi, jonka vastineeksi työttömän olisi tehtävä jotakin. Malli on lainattu Hollannista, mutta vastaavia on käytössä muissakin länsimaissa.

Käytännössä työtön sopisi tehtävistä sosiaalityöntekijän tai -ohjaajan kanssa. Työ voisi liittyä järjestöihin, se voisi olla omaisen hoitamista tai vaikka opiskelua kansalaisopistossa. Työtön voisi myös itse ehdottaa, mitä hän tekisi mieluiten. Samalla työtön jatkaisi oikean työn hakemista.

Malli ei pakottaisi ketään mihinkään, mutta siihen liittyisi keppi. Jos työtön ei noudattaisi osallistumissuunnitelmaa, hän menettäisi määräajaksi osallistumistuen, joka on 697 euroa. Se vaihtuisi toimeentulotuen perusosaan, 485,50 euroon.

Uudistuksen tavoitteena ei ole työttömän kyykyttäminen, vaan syrjäytymisen ehkäisy. Ideana on järjestää pitkään työttöminä olleille järkevää tekemistä, jotta he saisivat elämästään jälleen otteen.

Tutkijoiden laskelmien mukaan osallistumistuloa voisi saada 90 000 suomalaista. Luvusta voi päätellä, että syrjäytymisen uhka on todellinen ja suuri.

Esityksen vastaanottanut työministeri Jari Lindström (ps.) muistutti useampaan kertaan, ettei kyse ole ministeriön, vaan tutkijoiden esityksestä. Ministerin arkuus on ymmärrettävää, sillä kuntavaalit lähestyvät, eikä kukaan poliitikko halua leimautua työttömien kyykyttäjäksi. Hallituksen jatkotoimista kuultaneenkin vasta vaalien jälkeen.

Ajanpeluu ei poista itse ongelmaa, johon on pakko etsiä ratkaisukeinoja. Mahdollinen talouskasvu ei riitä sellaiseksi, koska se ei yleensä kosketa pitkäaikaistyötöntä. Syrjäytyminen aiheuttaa toivottomuutta ja katkeruutta, josta on vain lyhyt matka päihdeongelmiin, rikollisuuteen ja jopa yhteiskuntarauhan järkkymiseen.

Osallistumistuki tarjoaa populistipoliitikoille mainion ääntenkalastelukeinon. Puolipakolla tapahtuva työttömien aktivointi on helppo leimata ihmisarvoa alentavaksi risusavotaksi tai härskiksi pakkotyöksi. Paljon vaikeampaa on tarjota tilalle vaihtoehtoisia keinoja syrjäytymisen torjuntaan.

Osallistumistuki kuulostaa inhimilliseltä ja rakentavalta esitykseltä, jonka toimivuutta on syytä kokeilla. Lappi voisi olla sopiva koealue.


Kommentit (1)

 • Köyhäläinen

  Siis, koko tämä työttömien ympärillä pyörivä keskustelu on nykyajan versio historian juutalaisvainoista. Saapa nähdä millaiseen katastrofiin tämä johtaa, voi olla että moni vielä kääntää selkänsä ja sulkee silmänsä.

  Rakenteelliset ohjaustoimet eivät ole sitä että markkinoita yritetään pakottaa tekemään itselleen huonoja sopimuksia.

  Rakenteelliset ohjaustoimet on pikemminkin sitä, että toimintaympäristöä (eli mm. KOTIMARKKINOIDEN TOIMINTAA) ohjataan niin verotuksella kuin erilaisilla sääntelyillä siihen suuntaan, että TYÖLLE saadaan lopulta aikaan riittävästi kysyntää MARKKINAEHDOILLA. Erityisen tärkeätä on työn kysyntä nimenomaan kilpailulle alttiilla aloilla.

  Kotimarkkinoilla valtaa pitävä porukka se syypää koko talousongelmaan on, kun ei halua sopeuttaa omia tuottojaan sellaiselle tasolle, millä valtiotasolla kyettäisiin saamaan aikaan suomalaiselle työlle riittävä kysyntä ja kannattavuus aikaan vapailla markkinoilla.

  Työpanos ja motivaatio, ne ovat asioita joita ei voida ulosottaa tekemättä rikos.

  Siksi niistä käydään kauppaa markkinaehdoilla, eli neuvotteluun kaikki pohjautuu, hyvät sopimukset tehdään ja huonoja sopimuksia ei tehdä. Jos hyviä sopimuksia ei saada riittävästi kilpailuilla aloilla aikaan, se on merkki siitä että kilpailulta suojatut alat kotimarkkinoilla pistävät omiin taskuihinsa aivan liikaa kaikesta varallisuudesta. Myös talouskupla (asuntokupla yms.) kuuluvat koko juoneen, toki jokainen joka em. systeemissä on vahvoilla, kieltää minkä tahansa kuplan olemassaolon.

  Tunnen suorastaan myötähäpeää näiden nykyisten päättäjien vimmaan yrittää tuhota osalta kansalaisista viimeisetkin mahdollisuudet elää ja toimia tässä maassa.

Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös