Mainos

Oulun seu­dul­le syntyi uusi mat­kai­lun ren­gas­tie – lue vinkit elä­mys­lo­mal­le poh­jo­lan upeassa luon­nos­sa

Kesäkuussa käyttöön vihitty Pohjolan rengastie tuo pohjolan henkeäsalpaavan kauniin luontomaiseman kaikkien suomalaisten saataville. Pohjolan rengastie tarjoaa useita kotimaan matkailun kätkettyjä helmiä.

 • Pohjolan rengastie avautuu keskiviikkona 9.6.2021
 • Reittien yhteispituus on noin 850 kilometriä.
 • Rengastie kattaa yhdeksän eri matkailualuetta Oulun seudulla: Oulun kaupunki, Syöte, Rokua Geopark, Kalajoki, Raahe, Liminka, Hailuoto, Kempele, Ii
Pohjolan rengastien erilaisista reiteistä voi nauttia vaikkapa pyöräillen tai patikoiden.
Pohjolan rengastien erilaisista reiteistä voi nauttia vaikkapa pyöräillen tai patikoiden.
Kuva: Visit Oulu

Pohjolan rengastie palvelee monipuolisesti kaiken ikäisiä lomailijoita. Sopivia reittikokonaisuuksia ja matkailuelämyksiä löytyy niin luonto- kuin aktiivilomailijoille sekä perheille.

– Uusi Pohjolan rengastie tuo esiin Oulun seudun luonnon upean monimuotoisuuden. Se tuo Suomen pohjolan helpolla tavalla jokaisen suomalaisen saataville. Oulun seudulle on helppo tulla. Täällä on vaivatonta liikkua kohteesta toiseen sekä tehdä erilaisia ja eripituisia lomareissuja, VisitOulun toimitusjohtaja Päivi Penttilä sanoo.

Kohteita niin luontoliikkujille, perheille kuin kaupunkilomailijoille ja karavaanareille

Pohjolan rengastiellä voi nauttia pohjolan ainutlaatuisista maisemista autolla tai vaikka moottoripyörällä. Se sopii myös erinomaisesti karavaanareille. Reitin varrella voi liikkua patikoiden lukuisia metsäpolkuja pitkin tai tehdä pyörällä itselle parhaiten sopivan pituisia retkiä.

Reitin voi kulkea osissa tai jos lomaa riittää, kiertää läpi koko 850 kilometriä pitkän rengastien. Alueen kymmenet matkailuyritykset tarjoavat monipuolisia palveluitaan Pohjolan rengastien varrella. Valittavissa on muun muassa erilaisia aktiviteetteja vesillä ja pyöräillen, saunaelämyksiä, museoita sekä elämyksellistä majoitusta ja ravintolakokemuksia.

Lumoudu Pohjolan rengastien avomerestä, metsämaisemista ja tuntureista

Pohjolan rengastien meriosuus kulkee Perämeren rannikkoa pitkin Oulusta Raaheen aina Kalajoelle saakka. Reitiltä on mahdollisuus tehdä lauttamatka Perämeren suurimpaan saareen, Hailuotoon, jonka dyynihiekkarannat ja idyllinen kalastajakylä hurmaavat jokaisena vuodenaikana. Poiketa voi myös esimerkiksi Limingassa, joka tunnetaan lintubongaajien paratiisina. Myös Ii ja Kempele kutsuvat matkailijaa pysähtymään.

Yksi alueen metsäluonnon upeimmista kohteista on Rokua Geopark, jossa viimeisin jääkausi on jättänyt ainutlaatuisia jälkiä ja muovannut alueen luontoa. Oulujokilaakson, Rokuan ja Oulujärven pohjoisosien muodostama Rokua Geopark on yksi Unescon Global Geopark -ohjelman kohteista.

Rengasreitin varrella pääsee nauttimaan myös upeista jokimaisemista. Pohjolan rengastie kulkee kaiken kaikkiaan Suomen 16 joen vierustaa kuljettaen matkailijan historiallisten vesiväylien alkulähteille.

Syötteen monipuoliset reitit soveltuvat niin patikointiin kuin pyöräilyynkin.
Syötteen monipuoliset reitit soveltuvat niin patikointiin kuin pyöräilyynkin.
Kuva: Visit Oulu

Pohjolan rengastien tunturialueet edustavat Suomen eteläisimmän tunturialueen kauneutta parhaimmillaan. Syötteen kansallispuiston alue Oulun itäpuolella kutsuu etenkin aktiivilomailijoita. Alueen monipuoliset reitit soveltuvat niin patikointiin kuin pyöräilyynkin. Talvisin Syöte on yksi Suomen lumisimmista alueista kinosten paksuudessa mitattuna.

Heinäkuussa päiväretkiä Oulusta Pohjolan rengastien eri kohteisiin

Pohjolan rengastie sopii erinomaisesti myös kaupunkilomailijalle, joka haluaa nauttia päiväretkistä Oulun seudulla. Tämän kesän uutuutena Oulusta järjestetään heinäkuussa päivittäin bussiretkiä Pohjolan rengastien eri kohteisiin. Myös paikalliset ja lähiseudun asukkaat voivat hyödyntää vaivattomia bussiretkiä.

Päiväretkikohteita ovat: Kierikkikeskus, Turkansaari, Koitelinkoski, Raahe, Rokua, Manamansalo, Kalajoki, Hailuoto, Syöte ja Liminganlahti.

Raahessa on tarjolla bussin aikatauluihin sopivasti saaristoristeily, melontaretki ja SUP-koulu. Hailuodossa voi halutessaan päiväretkellä tehdä majakkavierailun ja panimokierroksen. Kierikissä, Liminganlahdella ja Turkansaaressa on tarjolla bussin aikatauluun sovitettuja yleisöopastuksia.

Useissa kohteissa on mahdollista vuokrata pyöriä ja muita välineitä. Liminganlahdelle, Rokualle, Manamansaloon ja Syötteelle voi ottaa mukaan myös oman pyörän. Syötteellä bussi mahdollistaa pääsyn Rytivaaran päiväreitin lähtöpisteelle.

Oulusta on näppärä tehdä päiväretkiä lähialueille kuten Hailuotoon.
Oulusta on näppärä tehdä päiväretkiä lähialueille kuten Hailuotoon.
Kuva: Visit Oulu


-
Kuva: Visit Oulu


Lue lisää Pohjolan rengastiestä ja tutustu reitteihin: pohjolanrengastie.fi

9 vinkkiä Pohjolan rengastielle

1. Nauti elämyksistä pohjolan valkeassa kesäkaupungissa

Oulu hurmaa kesäkaupunkina ja tarjoaa elämyksiä, kulttuuria sekä erinomaisia palveluita. VisitOulun Elämysten olohuoneesta löydät elämykset ja aktiviteetit Pohjolan rengastien reissun joka päivälle. Miltä kuulostaisi melontaretki Oulujoen suistoalueella, rantaloma Nallikarissa tai vaikkapa opastettu kävelykierros kaupungin sydämessä?

2. Vieraile Maakallan itsehallintoalueella

Kalajoen edustalla Perämerellä sijaitseva Maakallan saari on itsehallintoalue. Vuodesta 1771 asti Maakallan asioista on päättänyt karikokous ja tällä hyväksi havaitulla tavalla hoituu päätöksenteko tänäkin päivänä.

Vierailu saarelle on kuin ulkomaanmatka. Maakallassa on lukuisia kalastajien mökkejä sekä upea kirkko. Kalajoelta järjestetään risteilyjä Maakallaan.

3. Matkusta aikamatkalle Wanhaan Raaheen

Kaunis Raahen vanhakaupunki, lukuisat museot sekä kaupungin historiallinen tunnelma houkuttelevat Raaheen aikamatkalle.

Kaupungin sydän on Langin Kauppahuone. Sen historiallinen sisustus ja 1860-luvun asuissa palveleva henkilökunta luovat entisaikojen tunnelman ainutlaatuisella tavalla.

Tunnin ajomatkan päässä Oulusta sijaitseva Raahe hurmaa myös upealla saaristollaan, jossa voi nauttia muun muassa saarihyppelyristeilystä.

4. Astu Suomen kansallismaisemaan Hailuodossa

Oulun edustalla sijaitseva Hailuodon saari on Perämeren suurin saari. Se on yhteydessä mantereeseen autolautalla. Ilmainen lauttamatka Hailuotoon on itsessään jo upea elämys.

Marjaniemessä kävijää tervehtivät pitkät hiekkarannat, kaunis majakka sekä lukuisat tunnelmalliset kalastajamökit sekä vierasvenesatama. Hailuodossa on myös paljon erilaisia luontokohteita ja patikointimahdollisuuksia. Saarelta löytyy myös Suomen ensimmäinen luomupanimo, Hailuodon Panimo.

5. Koe valkoisena hohtavat jäkäläkankaat Rokua Geoparkissa

Rokua UNESCO Global Geopark on kuuluisa jääkauden jättämistä jäljistä luonnossa. Erityispiirteitä ovat korkeana kumpuileva harjumaasto, kirkasvetiset suppalammet, laajat dyynialueet ja valkoisena hohtavat jäkäläkankaat.

Rokua Geoparkin alue alkaa Oulujokilaaksosta, Oulujoen suistosta ja jatkuu Rokuan kautta aina Oulujärvelle asti, joten tutkittavaa ja nähtävää riittää alueella useammaksikin päiväksi.

Rokuan kansallispuisto on yksi Suomen pienimmistä ja vanhimmista kansallispuistoista.

6. Ihastu Wanha Haminaan Iissä

Iin viehättävä Wanha Hamina herättää vanhan mahtipitäjän historian eloon. Iijoen rannan ihastuttavat vanhat puutalot sekä kotiseutumuseo kertovat menneistä ajoista, kun taas ART Ii Biennaalin ympäristötaidepuisto tuo tämän päivän näkökulmia konkreettisesti näkyville.

7. Vietä virkeä päivä Kempeleessä

Vireä ja virkeä Kempele aivan Oulun kainalossa tarjoaa hyvät ostosmahdollisuudet Kauppakeskus Zeppelinissä ja erinomaiset mahdollisuudet nauttia liikunnasta lähialueella. Vihiluodossa pääsee lähelle luontoa vaikkapa lintutornissa ja luontopolulla. Ihastuttavan Kempeleen kotiseutumuseon hauska hiirijahti viihdyttää perheen pienimpiä.

8. Lennähdä Liminkaan lintujen tavoin

Suomen tärkein lintuvesi Liminganlahti on upea paikka linnuille, mutta Liminka ihastuttaa myös matkailijoita ja päiväkävijöitä. Maastopyöräilyn ystävät ihastuvat monen tasoisiin ja ympäri vuoden ylläpidettyihin reitteihin. Lapsiperheet löytävät upeat ulkoilumahdollisuudet Rantakylän virkistysalueelta.

9. Löydä Suomen eteläisimmät tunturit

Syötteeltä löydät kaksi tunturia ja kansallispuiston. Monipuoliset reitit ja uskomattoman kauniit tunturimaisemat soveltuvat erinomaisesti patikointiin ja pyöräilyyn.

Hurjapäisimmille seikkailijoille vauhtia tarjoaa myös Iso-Syöte bike park

Alueella on myös luontokeskus ja esteettömiä reittejä.

Faktoja Pohjolan rengastiestä
 • Oulun seudun yhteinen kotimaan matkailun uusi kiertomatka, joka sisältää useita erilaisia reittivaihtoehtoja ja kymmeniä matkailuyritysten tarjoamia elämystuotteita eri puolilla aluetta.
 • Avautuu yleisölle keskiviikkona 9.6.2021. Avajaiset Oulun Nallikarissa.
 • Pituus noin 850 kilometriä.
 • Kattaa yhdeksän eri matkailualuetta Oulun seudulla: Oulun kaupunki, Syöte, Rokua Geopark, Kalajoki, Raahe, Liminka, Kempele, Ii ja Hailuoto.
 • Reittikokonaisuus kulkee läpi 16 suurjoen, Perämeren rannikon, jääkauden muovaaman luonnon sekä Suomen eteläisimmän tunturialueen.
 • Alue sisältää kymmeniä erilaisia reittejä, jotka soveltuvat ajettavaksi moottoriajoneuvoilla, pyöräillen ja patikoiden.
 • Heinäkuussa tarjolla päiväretkiä Oulusta alueen eri matkailukohteisiin: saagatravel.fi/matkakauppa
 • Erilaisia kesän aktiviteetteja tarjolla VisitOulun Elämysten olohuoneessa: visitoulu.fi/elamystenolohuone
 • Alueelle on hyvä saavutettavuus myös julkisilla liikenneyhteyksillä.

Lue lisää Pohjolan rengastiestä ja tutustu reitteihin!