pääkirjoitus: Kun­ta-alan työ­tais­te­lu on ve­ny­mäs­sä yli kesän, so­pu­jar­ru­na on so­li­daa­ri­suus­va­je

Helatorstai: Tänään vie­te­tään he­la­tors­tai­ta, jolloin "ruo­ho­kaan ei kasva" – mikä se oikein on ja mistä nimitys tulee?

Näitkö sa­teen­kaa­ren vä­reis­sä lois­ta­via hel­miäis­pil­viä tiis­tai­na? – Lähetä lu­ki­ja­ku­va!

Helmiäispilvet syntyvät, kun matalapaineen keskus törmää vuoristoon. Kauniilla luonnonilmiöllä on kuitenkin synkkä sivuvaikutus.

Helmiäispilvet koristivat Viirinkankaan taivasta tiistaina.
Helmiäispilvet koristivat Viirinkankaan taivasta tiistaina.
Kuva: Mari Molkoselkä

Rovaniemen taivasta koristivat hennot sateenkaarenväriset helmiäispilvet tiistai-iltapäivänä.

Nappasitko kuvan värikkäistä pilvistä? Lähetä lukijakuva Uuden Rovaniemen toimitukseen. Voit lähettää kuvan Uuden Rovaniemen Facebook-messengeriin, sähköpostiin ur.toimitus@uusirovaniemi.fi tai WhatsAppiin numeroon 050 5111872. Toimitus valitsee kauneimman kuvan seuraavaan lehteen.

Forecan mukaan helmiäisenhohtavat pilvet leijuvat stratosfäärissä ja ne ovat kirkkaimmillaan ennen auringonnousua tai auringonlaskun jälkeen. Niitä esiintyy Suomessa yleensä tammi-helmikuussa. Niitä näkee helpoiten Länsi-Lapissa, mutta vain muutaman kerran vuodessa.

Helmiäispilviä syntyy, kun matalapaineen keskus törmää vuoristoon kuten Skandeihin. Törmäyksessä matalapaineen keskus nostaa kosteutta ilmakehässä ylöspäin. Ylempänä puhaltava läntinen ilmavirtaus muodostaa törmäyksessä vuoristoaaltoja, jotka siirtävät matalalta liikkeelle lähteneen kosteuden stratosfääriin aina 15–30 kilometrin korkeuteen.

Kosteus härmistyy jääkiteiksi ja muodostaa värikkäitä helmiäispilviä. Pilvet syntyvät polaripyörteen sisällä, kunhan lämpötila on alle –78 astetta.

Helmiäispilvet sisältävät jääkiteiden lisäksi rikkihappoa ja typpihappoa. Ilmiön synkkä piirre on se, että ne tuhoavat otsonia ja ovat merkittävä otsonikadon aiheuttaja.

Toimi näin

Lähetä lukijakuva

Lähetä lukijakuva helmiäispilvistä Uuden Rovaniemen toimitukselle valitsemallasi tavalla.

Kaunein kuva valitaan seuraavaan lehteen.