Metsä nähtävä puilta

PEKKA KARHUNEN
Metsä nähtävä puilta

Kirjoittajan mielestä metsä kannattaa nähdä puilta.

Miikka Keränen

Euroopan parlamentin ympäristövaliokunnan kanta metsien käytöstä herättää kritiikkiä. Esimerkiksi kansanedustaja Markus Lohi (kesk) lupasi, että hallitus tekee kaikkensa, jotta ratkaisu saatettaisiin muutettua. Elinkeinoministeri Mika Lintilä (kesk) puolestaan lupasi Ylen haastattelussa, että Suomi ostaa hakkuuoikeuksia alan investointeja varten. Kritiikissä kuitenkin unohtuu moni olennainen seikka.

Suomi on sitoutunut Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin, emmekä silloin voi hakata metsää hallituksen kaavailemissa määrin. Hiilinielumme vähenisivät niin paljon, että päästömme eivät käytännössä laskisi lainkaan.

Puun poltosta johtuva hiilidioksidipäästö on ilmakehässä pitkään ennen kuin uudelleenkasvu sen korjaa: puu ei ole nollapäästöinen energiamuoto. Lisäksi on hyvä muistaa, että talousmetsä ei ole oikeastaan metsä lainkaan: puuston kasvu kun ei tarkoita metsän kasvua, vaan puustoon keskittyminen vähentää muita metsälajeja eli siis metsää itseään.

Suomi on nyt orastavan kasvun tiellä, mutta katse on pidettävä tiukasti tulevaisuudessa. Liikenteen trendeinä ovat muun muassa sähköautot ja yhteisötalous, joten biopolttoaineet ovat melko huono investointi. Suomen vähäiset resurssit on käytettävä järkevämmin. Hakkuuoikeudet olisivat jälleen yksi järjetön yritystuen muoto maassa, jossa yritystukiin hukataan miljardeja, kun samalla leikataan esimerkiksi koulutuksesta.

Metsät ovat Suomelle arvokkaita muutenkin kuin taivaalle poltettuina. Metsien hyvinvointi-, terveys- ja matkailuvaikutusten taloudellista arvoa ei saa enää aliarvioida. Biopolttoaineillakin on paikkansa niissä liikennemuodoissa, joissa sähköistäminen on hankalaa, kuten lentoliikenteessä. Nämä biopolttoaineet kannattaa valmistaa jätteistä sekä metsäteollisuuden, maatalouden, elintarviketeollisuuden ja jätehuollon sivuvirroista, ei neitseellisestä puuraaka-aineesta. Kiertotaloudesta on otettava tosissaan koppi.

Biotaloudessa on nähtävä metsä puilta. Suomen metsien tulevaisuus on puhtaassa teknologiassa ja uusissa innovaatioissa, ei lisähakkuissa.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös