Lukijalta: Missä menee Suomen hiihto?

Esa Rantakeisu

Hiihtomaajoukkueen valmennustiimi uudistui. Miten se näkyi joukkueen valinnoissa? Valittiinko hiihtäjät entisten näyttöjen perusteella vai ”hyvä veli”-periaatteella? Ari Luusuan jättämistä maajoukkueesta ulkopuolelle on ihmetelty, näytöt olivat viime kaudelta ylivoimaiset: sprintistä SM- kultaa, Suomen cupin yhteispisteiden voitto ja SM-hiihdoista 50 kilometriltä pronssia sekä hyvät sijoitukset pitkän matkan (ski classic) hiihdoissa.

Nykyisistä maajoukkuehiihtäjistä ei todellisia näyttöjä edellisellä kaudella saavuttaneet kuin Iivo Niskanen, Krista Pärmäkoski ja vain sprintissä menestynyt Risto-Matti Hakola. Muilla näytöt ovat edelliseltä kaudelta ja tämän kauden kansainvälisistä kisoista heikot.

Onko maajoukkueen sisäpiiri niin keskittynyt suojelemaan valtakuntaansa, ettei siihen huolita ulkopuolista osaamista valmennuksellisesti ja huollon osalta? Hiihtomaajoukkue tarvitsee miesten viestiin Luusuan perinteisen osuuden viestiviejäksi ja naisten vapaan osuuksille Mati Ederin ja Kaisa Mäkäräisen, jos halutaan menestystä MM-hiihdoissa. Maailmancupiin pitää valita parhaat hiihtäjät, jolloin olisi myös mahdollista menestyä.

Ari Luusua on parhaimmillaan perinteisen kaikilla matkoilla. Miksi ei hänen vahvuuksiaan ei käytetä? Joukkueessa erittäin heikoilla näytöillä mukana olevat saavat täysmääräisen kilpailuapurahan koko kaudella, vaikka menestystä ei ole tullut edellisellä kaudella ja tämän kauden menestys on ollut vielä heikompi.

Norja ja Ruotsi tuottavat jatkuvasti uusia, nuoria hiihtäjiä huipulle. Missä ovat Suomen nousevat tähdet?

Kun on katsonut Norjan hiihtoliiton ja kansan suhtautumista Therese Johaugin dopingkäryyn, ei siellä syytellä ja hylätä hiihtäjää, vaan tuetaan ja autetaan takaisin maajoukkueeseen. Suomessa on syyttelevä ja alistava ajatusmalli ollut vallallaan vuosikymmeniä, eikä tehtyjä virheitä anneta anteeksi. Yhteistyön tekeminen on melkein mahdotonta sen jälkeen, ja se koskee niin hiihtäjiä kuin valmentajia.

Valmennustiimi perustelee heikkoa tulosta sillä, että hiihtäjät ovat tukossa, Rukan ja Lillehammerin maastot olivat liian raskaat ja kunto on tähdätty MM-kisoihin. Muiden maiden hiihtäjät ovat olleet vuosia koko kauden huippukunnossa. Onko tällainen valmennusfilosofia oikea Suomen hiihtäjien valmennuksessa?


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös