Lapin matkailun toipuminen koronasta on menestystarina. Nopea kasvu on maailmanlaajuisestikin poikkeuksellista.
Näin maakuntamme turismin näkymiä luonnehti Suomen lentokenttiä hallinnoivan Finavian reittikehityksestä vastaava johtaja Petri Vuori Rovaniemellä keskiviikkona (LK 14.9.). Rovaniemellä kasvu on erityisen voimakasta, mutta Kittilän ja Ivalon lentoasemat ovat myös hyvässä vauhdissa.
Matkailu on yhä sesonkiluonteista. Talvella lentoasemilla on ruuhkaa, kesällä taas väljää. Ilahduttavaa on se, että talvisesonki on erityisesti Rovaniemellä venynyt kesää kohti molemmista päistä. Turistimäärät kasvavat jo lokakuussa ja vilinää riittää maaliskuun loppuun asti.
Lappiin suuntautuvan lentomatkailun kasvun ihme tapahtuu tulevana talvena pääosin ilman aasialaisia, joiden matkailua korona rajoittaa. Kun aasialaiset lähtevät liikkeelle, voi vuoden 2024 – 2025 talvesta ennustaa jo nyt supervilkasta.
Kasvu on tervetullutta, mutta se tuo omat haasteensa. Miten hyvin Lapin infrastruktuuri kestää nopeasti lisääntyvät matkailijamäärät? Lentoasemilla tilaa kasvulle vielä jonkin verran on, mutta miten majoitus, muonitus ja ohjelmapalvelut pysyvät kysynnän kyydissä? Entä kyetään palveluiden laatutaso säilyttämään?
Oma haasteensa on myös siinä, että paikallisväestö ei ala kapinoida sitä, että asumisen ja vaikkapa ravintolassa syömisen hinnat nousevat turistibuumin myötä.

Ehkä suurin kasvuhaaste on osaavan työvoiman saatavuus. Työpaikat ovat sesonkiluonteisia. Käytännössä se tarkoittaa sitä, että joka syksy on tehtävä uudestaan laajaa henkilöstön rekrytointia, kun työväki häipyy kesäksi muualle.
Kotimaasta työväkeä ei talvisesongin tarpeisiin riitä. Rekrykatse on jo pitkään ollut ulkomailla.
On erittäin valitettavaa, että matkailuyritysten joukossa on muutamia yrityksiä, jotka ovat kohdelleet suorastaan törkeästi ulkomailta tulleita, usein nuoria työntekijöitä. Lapin Kansa on kertonut kahden yrityksen – Kakslauttasen ja Lapland Welcomen – toistuvasta työntekijöiden oikeuksien polkemisesta (LK 23.8. ja 13.9.).
Valtaosa matkailualan yrityksistä Lapissa hoitaa asiansa hyvin. Työvoiman huonoon kohteluun sortuvat yritykset pilaavat myös kunnolla asiansa hoitavien yritysten ja koko Lapin matkailun mainetta. Paha kello tunnetusti kuuluu vieläkin kauemmas kuin hyvä. Se on iso riski matkailu tulevalle kehitykselle.
Muutamien yritysten ongelmat ovat olleet matkailualalla laajasti tiedossa. Ongelmista ei ole haluttu julkisuudessa puhua. Niiden maton alle lakaiseminen ei ole ollut kenenkään etu.
Suomessa työntekijöiden oikeudet on turvattu lainsäädännöllä. Oikeus asettuu sinne asti edenneissä riitatapauksissa yleensä heikomman osapuolen eli työntekijän puolelle.
Vahva ammattiyhdistysliike pitää huolta jäsenistään. Esimerkiksi oikeusapua on tarjolla, jos siihen ilmenee tarvetta.
Ulkomaisten työntekijöiden asema on heikompi. He eivät tunne lainsäädäntöä eivätkä usein kuulu ammattiliittoon. Vailla suomen kielen taitoa on vaikea pitää oikeuksistaan huolta, etenkin kun harvalla matalapalkkatyöläisellä on varaa asianajajaan.