Maa­nan­tain ko­ro­na­seu­ran­ta: Jou­lu­se­son­gin seu­rauk­set pe­lät­tyä pie­nem­mät La­pis­sa, ko­ti­hoi­don työn­te­ki­jöi­tä ka­ran­tee­niin Ro­va­nie­mel­lä, Suo­mes­sa ra­por­toi­tu 200 uutta ko­ro­na­vi­rus­tar­tun­taa

-

20.12 Ensi viikolla jo 100 000 suomalaista rokotettu?

Koronarokotteen ensimmäisen annoksen on saanut 30 000 ihmistä, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) erityisasiantuntija Mia Kontio. Kontion mukaan mahdollista on, että viimeistään ensi viikon lopulla 100 000 suomalaista olisi saanut rokotuksen. Yhdysvaltalaisen lääkeyhtiön Modernan koronarokotetta voidaan saada Suomeen jo tällä viikolla. Kontion mukaan rokoteannoksia on kuitenkin tulossa todella vähän, joitain tuhansia annoksia.

15.32 Joulusesongista selvittiin ilmeisesti vähäisillä tartunnoilla

Joulun ja uudenvuoden matkailusta jäi Lappiin pelättyä pienemmät seuraukset koronavirusepidemian kannalta.

Ulkopaikkakuntalaisilla on joulun ja uudenvuoden matkailun jäljiltä todettu yhteensä 17 koronavirustartuntaa, kertoo Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas.

Jouluksi ja uudeksi vuodeksi Lappiin matkusti tuhansia kotimaisia matkailijoita. Matkailijoita saapui myös alueilta, joissa koronavirustilanne on Lappia huonompi.

– Levillä olleilla todettiin selkeästi eniten tartuntoja, eli 12 kappaletta. Muut uudenvuoden ajan luvut alkaisivat nyt jo näkymään, mutta olemme tainneet päästä aika vähällä.

Lue lisää: Joulun ja uu­den­vuo­den Lapin mat­kai­lus­ta ei seu­ran­nut­kaan pe­lät­tyä vi­rus­lin­koa – "Olemme tain­neet päästä aika vä­häl­lä"

14.23 Kotihoidon työntekijöitä karanteeniin Rovaniemellä

Rovaniemen kaupungin ikäihmisten palvelujen kotihoidon työntekijällä on todettu koronatartunta, jonka seurauksena 11 työntekijää on määrätty karanteeniin.

Tartunta on todettu sunnuntaina 10. tammikuuta ja tartunnan saanut on ollut töissä altistavana torstaina 7. tammikuuta ja lauantaina 9. tammikuuta. Työntekijä on käyttänyt työssään asianmukaisia suojaimia, joten asiakkaita ei määrätä karanteeniin. Asiakkaat kuitenkin testataan.

14.00 Neljä uutta tartuntaa Lapin sairaanhoitopiirissä

Lapin sairaanhoitopiirissä on todettu neljä uutta koronavirustartuntaa viikonlopun aikana jo uutisoidun Kittilän Levin tartunnan lisäksi.

Tartunnoista kolme on todettu Rovaniemellä ja näistä yhden alkuperää ei tiedetä. Kaksi tartunnoista todettiin jo karanteenissa olevilla henkilöillä.

Yksi tartunnoista todettiin Kolarissa.

Kittilän Levillä on voinut altistua koronavirukselle kahdessa ravintolassa. Ulkopaikkakuntalainen henkilö on ollut 4. tammikuuta kello 18–19 välillä ravintola Aasiassa ja 5. tammikuuta kello 18–19 Classic Pizza Levi -ravintolassa.

12.40  Länsi-Pohjassa yhdeksän uutta tartuntaa viikonloppuna

Länsi-Pohjan sairaanhoitopiirissä todettiin viikonlopun aikana 9 uutta koronavirustartuntaa. Koko aiemmalla viikolla todettiin yhteensä 25 uutta tartuntaa.

Testejä sairaanhoitopiirissä otettiin 698 kappaletta.

Johtajaylilääkäri Jyri J. Taskila toteaa, että epidemiatilanne on heikkenemässä ja Länsi-Pohjassa ollaan edelleen kiihtymisvaiheessa. Kahden viikon ilmaantuvuusluku on noussut ja on nyt 70,2.

12.00 200 koronatartuntaa

Suomessa on raportoitu 200 uutta koronavirustartuntaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL. Kahden viikon aikana tartuntoja on raportoitu 3 653, mikä on 374 vähemmän kuin edeltävien kahden viikon aikana.

Viimeisten seitsemän vuorokauden aikana tartuntoja on raportoitu 1 871. Luku on 89 enemmän kuin edeltävän viikon aikana. Tuolloin tapauksia oli 1 782.

11.15 Haaparannan koronatartunnat eivät vähene

Haaparannan koronatartuntojen määrät vuoden ensimmäisellä viikolla eivät ole menossa parempaan suuntaan. Haaparannalla rekisteröitiin 46 uutta tartuntaa, kun viikkoa aiemmin tartuntoja tuli ilmi 42.

Haaparannan ja Övertorneån terveyskeskuksen johtava lääkäri Jari Havela myöntää tilanteen Haaparannalla olevan vakava.

Lue lisää: Haaparannan koronatartunnat eivät vähene - Hoivayksikön iäkkäät koronapotilaat siirretty eristysosastolle

11.00 Koronatestejä pohditaan länsirajalla

Viranomaiset keskustelevat tänään maanantaina siitä, pitäisikö koronatestit ottaa käyttöön myös pohjoisilla maarajoilla ja etenkin vilkkaimmalla rajanylityspaikalla Torniossa.

Koronaviruksen massatestaus aloitettiin perjantaina Helsinki-Vantaan lentoasemalla, koska koronatartunnat ovat maailmalla lisääntyneet ja viruksesta on ilmennyt uusia muunnoksia, jotka näyttävät leviävän alkuperäistä virusta herkemmin.

Lue lisää: Viranomaiset pohtivat tänään koronatestien ulottamista rajanylittäjiin Torniossa