Lounais-Lappi

Ympärivuotisen Lumilinnan pohjatyöt ovat alkamaisillaan – "Myös jäänmurtaja ja jokavuotinen lumilinna olivat alkuun ihan hulluja ajatuksia"

Ympärivuotisesta Lumilinnasta tavoitellaan kesämatkailun vetonaulaa Kemiin.

Maiju Ylipiessa
Ympärivuotisen Lumilinnan pohjatyöt ovat alkamaisillaan – "Myös jäänmurtaja ja jokavuotinen lumilinna olivat alkuun ihan hulluja ajatuksia"

Kemin matkailun tiedottajan Noora Barrian takana näkyvälle alueelle nousee ensi vuonna ympärivuotinen Lumilinna-rakennus. –Kyllähän näitä ympärivuotisia lumen ja jään rakennelmia on maailmalla, mutta tällaisena konseptina sitä ei ole missään.

Maiju Ylipiessa

Viimeksi tänä aamuna Kemin matkailun tiedottaja Noora Barria on joutunut tuottamaan pettymyksen hämmentyneelle kiinalaisporukalle: valitettavasti Lumilinna ei vielä marraskuussa ole pystyssä.

Jo reilun vuoden päästä asia on kuitenkin toisin. Vielä nyt Lumilinnankadun, pysäköintialueen ja nykyisten rakennusten välinen maapläntti on pelkkää pusikkoa, mutta joulukuussa 2018 tässä avautuu Kemin Lumilinnan uusi, ympärivuotinen rakennus.

3 500 neliön kokoisen rakennuksen juju tulee olemaan 9 metriä korkea, 405 neliön kokoinen kylmätila.

–Kun kävelee kylmätilaan sisälle, se tulee olemaan kuin palanen lumilinnaa, Barria vakuuttaa.

Kylmätilaan on tulossa ainakin mahdollisuus veistää lunta ja jäätä, sekä perinteisen Lumilinnan tapaan jääravintola, jossa voi nauttia ateriansa jääpöydän ääressä. Yhteistyökumppanit maailmalla ovat olleet jo nyt kiinnostuneita uudesta hääkonseptista, jossa hääseremonian voisi tehdä keskellä kesää lumen keskellä ja jatkaa juhlimista kesäilmassa.

Lisäksi uuteen rakennukseen on tulossa lämmintä ravintolatilaa ja vuokralle hyvinvointi- ja ohjelmapalveluita. Esimerkiksi toimisto- tai myymälätilaa on vielä vapaana. Myös Kemin Matkailun palvelut keskittyvät saman katon alle, kun myyntitoimisto, Lumilinna-näyttely ja keskuskeittiö muuttavat uuteen rakennukseen.

Kemin Matkailu Oy
Lumilinnan asemakaava ja tulevan ympärivuotisen rakennuksen luonnos (kuvassa tummanharmaalla).

Lumilinnan asemakaava ja tulevan ympärivuotisen rakennuksen luonnos (kuvassa tummanharmaalla).

Pohjatyöt alkavat pikimmiten, kunhan uusittu kilpailutus valmistuu, Noora Barria kertoo.

Urakka kilpailutetaan osissa: ensin viime keväänä arkkitehti, sitten kylmätila, nyt pohjatyöt, ja sen jälkeen itse rakentaminen ja lvi-puoli, ja niin edelleen. Asiakkaita eniten häiritsevät työvaiheet pyritään saamaan pois alta ennen kuin sesonki polkaistaan kunnolla käyntiin itsenäisyyspäivän tienoilla. Rakentaminen aloitetaan keväällä, kun kiihkein sesonki helpottaa.

–Kyllä työmaa on ensimmäinen asia, mikä on vastassa, kun asiakkaat alueelle tulevat, Noora Barria myöntää.

–Mutta sen kautta pystytään myös kertomaan asiakkaille, että olemme tulevaisuudessa auki ympäri vuoden.

Sen verran suuri investointi on kyseessä, että Kemin Matkailu ottaa siihen konsernina myös lainaa.

Ensimmäisen kerran ajatus ympärivuotisesta lumilinnasta on heitetty ilmoille jo parisenkymmentä vuotta sitten, aiheuttaen silloin ehkä lähinnä silmien pyörittelyä.

–Samalla laillahan jäänmurtajan ostaminen ja jokavuotinen lumilinna olivat alkuun ihan hulluja ajatuksia, Barria muistuttaa.

Ympärivuotinen matkailu on tärkeä teema Kemin kaupungin matkailun kasvustrategiassa. Ympärivuotisesta Lumilinnasta tulee Kemin kesämatkailulle kärkituote, joka siltä on puuttunut. Myös saaristo ja meri halutaan valjastaa entistä paremmin ympärivuotiseen matkailuun.

–Nyt on hyvä ajankohta investoida ja vastata kysyntään. Kun mennään muutama vuosi eteenpäin, ympärivuotisuuden markkinointi alkaa tuottaa hedelmää. Siten pystytään myös työllistämään enemmän ihmisiä ympäri vuoden, Barria toteaa.

Kesämatkailu on ollut viime vuodet hyvässä nosteessa ympäri Lappia. Se on Barrian mukaan Keminkin kannalta pelkästään hyvä asia. Kaukaa katsottuna Lappi on kuitenkin aika pieni alue, ja valtaosa Keminkin matkailjoista kiertää matkallaan useamman kohteen.

–Kyllä me kokonaisuutena ne ihmiset tänne houkuttelemme.

Maiju Ylipiessa
Lumilinna-alueen lasivillat ovat nyt olleet auki ensimmäistä syksyä ja vetäneet sesongin ulkopuolellakin odotetunlaisesti väkeä. Asiakkaita on käynyt tasaisesti joka viikko.

Lumilinna-alueen lasivillat ovat nyt olleet auki ensimmäistä syksyä ja vetäneet sesongin ulkopuolellakin odotetunlaisesti väkeä. Asiakkaita on käynyt tasaisesti joka viikko.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös