Lounais-Lappi

Yhteinen sävel jo 25 vuotta

Torniolainen naiskuoro Melodonnat laulaa juhla- konsertissa 1960-luvun musiikkia.

Tuulikki Kourilehto
Melodonnat valmistautuu 25-vuotisjuhlakonserttiin. Naiskuorossa laulaa 25-30 laulajaa.

Melodonnat valmistautuu 25-vuotisjuhlakonserttiin. Naiskuorossa laulaa 25-30 laulajaa.

Tuulikki Kourilehto

Torniolainen naiskuoro Melodonnat valmistautuu 25-vuotisjuhlakonserttiinsa 1960-luvun tunnelmissa. Kevät on vallaton -konsertin nimi antaa uumoilla, että ainakin Tipi tii kuullaan lauantaina Joentalolla.

Juhlakonsertissa kuullaan varmuudella myös Downtown, eli Dannyn tunnetuksi tekemä Kauan, sillä kuoronjohtaja Tarja Vanhala laulattaa harjoituksissa biisin sointuja kerta toisensa jälkeen niin kauan, että Kauan soi kauniisti ja oikein.

25 vuotta toiminut kuoro pitänyt kaikki vuodet samaa linjaa. Lauletaan hyvää naiskuoromusiikkia monipuolisesti eikä laadusta tingitä.

– Kaikkea lauletaan rajattomasti, mutta se mitä tehdään, tehdään hyvin, tavoitteellisesti ja niin laadukkaasti kuin pystytään, Vanhala painottaa.

Harjoitukset ovat Vanhalan mukaan aina tehokkaita. Koko harjoitusaika tehdään töitä. Kuoronjohtajan apuna ovat stemmavastaavat, jotka huolehtivat samaa ääntä laulavien stemmoista. Kuorolaiset harjoittelevat myös kotona ja tekstit opetellaan ulkoa.

Kuorossa laulaa 25–30 naista, jotka ovat sitoutuneet kuoron haasteisiin ja tavoitteisiin.

Vuonna 1994 perustetussa kuorossa ovat alkuperäisistä jäsenistä mukana Tarja Vanhala, Riitta-Liisa Rydenfelt, Tiina Virtanen ja Ritva Onkalo.

Kuoro on laulanut vuosien varrella hengellisestä musiikista kevyeen musiikkiin, vaativasta kepeään ja monilla eri kielillä, englanniksi, portugaliksi tai latinaksi. Barokkikonsertissa laulettiin saksaksi.

Työtä pelkäämätön kuoro tekee yhden ison projektin vuodessa. Joskus harjoitellaan kaksi konserttia vuodessa. Konsertit rakennetaan teeman mukaan. Matkan varrella teemoina ovat olleet muun muassa vesi, värit, naisen elämää, 1970-luku, Suomi tai vuodenajat. Ruohonjuuritasolla laulettiin kasveista kertovista lauluista.

Kuoron esityksiin on tullut mukaan myös koreografinen ja visuaalinen puoli. Kevään juhlakonserttiin koreografian on tehnyt Elina Haapaniemi.

Kuoro toimii koulun vuosirytmissä. Kesällä pidetään lomaa ja syksyllä aloitetaan uusi kausi, joka päättyy kevään konserttiin, kuin kevätjuhlaan.

– Erilaista ja antoisaa. Pysyy vireänä, kun on haastetta. Työpäivän jälkeen voi olla väsynyt, mutta harjoitusten jälkeen täynnä virtaa, kuvailee Rydenfelt kuorossa laulamisen ja naisporukassa toimimisen merkitystä.

Juhlakonsertissa on luvassa musiikkia, jonka yleisö tunnistaa 1960-luvun musiikiksi. Konsertissa kuullaan klassikkobiisejä, The Beatlesia ja Laila Kinnusen laulamaa musiikkia. Kolmeen biisiin on tehty kuorolle oma sovitus.

Konsertissa halutaan antaa kuulijoille elämys. Harjoitustahti kiihtyy ja ennen konserttia on pieni jännityksen vire.

– Konsertti on vuoden huipennus ja, kun siinä onnistuu on kuin olisi voittanut tärkeän matsin, Rydenfelt sanoo.

– Me voitetaan aina, Miina Ponkala todistaa.

–Yleisöstä saa sen viimeisen silauksen. Monet sanovat, että ylittävät itsensä, Tiina Höynälä pukee tuntemukset sanoiksi.

Melodonnat

Perustettu 1994 Torniossa.

Kuoron johtaja Tarja Vanhala.

Kuorossa laulaa 25–30 naista.

Taustaorganisaatio Melodonnat ry, jonka puheenjohtaja on Riitta-Liisa Rydenfelt ja sihteeri Miina Ponkala.

Vuosittain 1–2 konserttia.

Kuoroa voi tilata tilaisuuksiin eri kokoonpanoissa.

25-vuotisjuhlakonsertti ”Kevät on vallaton” Joentalolla lauantaina 4.5. kello 17. Konsertin säestää Men in Black.


Kirjoita kommentti

Perustele, kirjoita selkeästi, älä vähättele ihmisiä, ÄLÄ HUUDA. Pysy aiheessa ja muista käytöstavat. Kommentit luetaan ja tarvittaessa muokataan ennen julkaisua.

Meillä on nollatoleranssi alatyyliselle ilmaisulle, henkilöön käyvälle arvostelulle ja vihamielisyydelle. Emme julkaise kommentteja, joiden ainoa sisältö on negatiivinen mielipide vailla perusteluja. Jätämme julkaisematta myös ne kommentit, joissa ei lainkaan piitata oikeinkirjoituksesta kuten isoista alkukirjaimista tai välilyönneistä.

Kiitos etukäteen rakentavasta kommentistasi!

Lue myös